Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

07

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Έκτακτο επίδομα το Πάσχα 2022 – δικαιούχοι: Τι εξετάζει η κυβέρνηση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκτακτο επίδομα το Πάσχα 2022 – δικαιούχοι: Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Έκτακτο επίδομα το Πάσχα 2022 - δικαιούχοι: Τη χορήγηση κουπονιού 100 ευρώ ενόψει Πάσχα εξετάζει η κυβέρνηση

Έκτακτο επίδομα το Πάσχα 2022: Προς έκτακτο επίδομα πριν από το Πάσχα για τους πιο αδύναμους προσανατολίζεται η κυβέρνηση με τρεις ΚΥΑ που ενεργοποιούν τις νέες επιδοτήσεις στο ρεύμα. Η πρώτη αφορά στο αναδρομικό ψαλίδισμα του αυξημένους κόστους των αγροτών ενώ οι άλλες δύο στην επιδότηση ρεύματος για τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο, τόσο των νοικοκυριών όσο και επιχειρήσεων, επαγγελματιών, αγροτών. Για τα νοικοκυριά ορίζεται ότι δικαιούχοι της επιδότησης είναι οι οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση την χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μόνο για τους αριθμούς παροχής που αφορούν την κύρια κατοικία τους, όπως έχουν δηλωθεί στο πεδίο 204 της δήλωσης εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 κατά την 31/12/2021, καθώς και οι καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι δικαιούχοι ειδικών τιμολογίων Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης.

Όσον αφορά στους μη οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, η μοναδιαία επιδότηση ορίζεται για Ιανουάριο και Φεβρουάριο στο ποσό των 65 ευρώ ανά MWh επί της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, ανεξαρτήτως ορίου κατανάλωσης και ανεξαρτήτως επιπέδου τάσης σύνδεσης της παροχής τους στο δίκτυο ή στο σύστημα.

Στήριξη των ευάλωτων

Ήδη, με τη συνέντευξη του ο Πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει τη παράταση του μοντέλου της επιδότησης τουλάχιστον για το επόμενο δίμηνο, ωστόσο ο συνδυασμός των πολύ μεγάλων αυξήσεων σε ρεύμα-φυσικό αέριο, με τις ανατιμήσεις, καθιστά αναγκαία μια ειδική παρέμβαση για τους οικονομικά αδύναμους. Προϋπόθεση είναι η ομαλή εκτέλεση του Προϋπολογισμού, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί κονδύλι 100- 200 εκατ. κι ως χρονικό σημείο ασφαλών εκτιμήσεων για την πορεία των δημοσιονομικών δεδομένων θεωρείται η συμπλήρωση του α΄ τριμήνου. Στο καλό σενάριο, η καταβολή αυτού του έκτακτου βοηθήματος μπορεί να γίνει πριν από το Πάσχα.

Στο στόχαστρο της στήριξης μπαίνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, ενώ ο χρόνος εκδήλωσης του νέου πακέτου στήριξης απέναντι στην ακρίβεια εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα δημιουργήσει η ανάπτυξη του 2021, η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2022, αλλά και η εξέλιξη των τιμών στο μέτωπο της ενέργειας. Η τελευταία αυτή παράμετρος είναι σημαντική καθώς η επιδότηση νοικοκυριών κι επιχειρήσεων για τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου – που θα συνεχιστεί τουλάχιστον για Μάρτιο και Απρίλιο – εκτιμάται πως μπορεί να απαιτήσει πόρους και από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πασχαλινός Μποναμάς

Κάτι αντίστοιχο με τον χριστουγεννιάτικο μποναμά εξετάζεται και το Πάσχα για συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες πολιτών. Tο μοντέλο που εφαρμόστηκε τα Χριστούγεννα, προέβλεπε έκτακτο «Δώρο Χριστουγέννων» σε περισσότερους από 600.000 χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ οι δικαιούχοι του ΚΕΑ εισέπραξαν διπλό επίδομα ενώ και οι υγειονομικοί εισέπραξαν βοήθημα για την προσφορά τους. Σε αυτή τη φάση εξετάζεται η εισοδηματική ενίσχυση αυτών που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη και ως εκ τούτου δέχονται την ισχυρότερη πίεση. Το εξεταζόμενο σενάριο προβλέπει να χορηγηθεί στους πλέον ευάλωτους, κουπόνι 100 ευρώ προκειμένου να ενισχυθούν απέναντι στην επέλαση της ακρίβειας. Η παροχή θα δοθεί στους δικαιούχους με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια προκειμένου να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά.

Πάντως, ο τρόπος που θα δοθεί δεν έχει ακόμη κλειδώσει και δεν είναι καθαρό αν η ενίσχυση θα είναι άπαξ ή θα χρειαστεί να επαναληφθεί – π.χ. μήνα, μήνα – για μια περίοδο κατά την οποία θα διαρκεί η κορύφωση της κρίσης πληθωρισμού ωστόσο, η ημερομηνία που φαίνεται να έχει κλειδώσει για να δοθεί είναι κοντά στο Πάσχα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις