Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Διαβολοβδομάδα ΟΥΚ: Τι είναι, γιατί έγινε πρωτοσέλιδο
ΚΟΣΜΟΣ

Διαβολοβδομάδα ΟΥΚ: Τι είναι, γιατί έγινε πρωτοσέλιδο

Διαβολοβδομάδα ΟΥΚ: Ο 24χρονος Κάιλ Μάλεν πέθανε σε νοσοκομείο της περιοχής του Σαν Ντιέγκο

Η Hell Week είναι περιβόητη ανά την υφήλιο εκπαιδευτική διαδικασία των υποψήφιων βατραχανθρώπων του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. Αλλά αυτή τη φορά η «διαβολοβδομάδα» των Navy Seals έγινε πρωτοσέλιδο για τους λάθος λόγους, αφού λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση των σκληρών τεστ, άφησε την τελευταία του πνοή ένας υποψήφιος βατραχάνθρωπος. Ο 24χρονος Κάιλ Μάλεν πέθανε σε νοσοκομείο της περιοχής του Σαν Ντιέγκο, αφού προηγουμένως ανέφερε μαζί μ’ έναν άλλον εκπαιδευόμενο συμπτώματα μιας άγνωστης ασθένειας. Ο νεαρός άνδρας είχε ολοκληρώσει την πρώτη φάση αξιολόγησης και επιλογής των υποψηφίων προς ένταξη στις Ομάδας Υποβρύχιων Καταστροφών του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. Γεννημένος στο Νιου Τζέρσι, ο υποψήφιος βατραχάνθρωπος είχε ενταχθεί τον περασμένο χρόνο στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και τον Ιούλιο ξεκίνησε την εκπαίδευση των SEAL στο Κορονάντο.

Η περιβόητη «Διαβολοβδομάδα»

Οι υποψήφιοι μετέχουν στη «διαβολοβδομάδα» με την ελπίδα να επιλεγούν για εκπαίδευση βατραχανθρώπων στη μονάδα Naval Special Warfare Basic Training Command, αλλά το πρόγραμμα είναι τόσο βαρύ που αφήνει ψυχολογικά τραύματα, σύμφωνα με έναν υποψήφιο. Οι νεοσύλλεκτοι ωθούνται στα όρια των σωματικών και ψυχικών τους αντοχών, ενώ καλούνται να αποδείξουν και τις ηγετικές τους ικανότητες. Οι περισσότεροι από τους μισούς υποψηφίους δεν αναμένεται να ολοκληρώσουν τη «διαβολοβδομάδα» και, σύμφωνα με το αμερικανικό ΠΝ, μόνον ένας στους πέντε στην πραγματικότητα καταφέρνει στο τέλος να γίνει βατραχάνθρωπος.

H «διαβολοβδομάδα» ξεκινά την τέταρτη εβδομάδα της εκπαίδευσης των υποψηφίων ΟΥΚάδων

Η εκπαίδευση ξεκινά με ένα πρόγραμμα σκληρής προπόνησης 26 εβδομάδων, το οποίο «εντατικοποιείται κάθε εβδομάδα ώστε να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να αναπτύξουν την αναγκαία δύναμη και αντοχή», όπως αναφέρεται στον ιστότοπο των SEALS. Όταν φθάσει η «διαβολοβδομάδα» οι εκπαιδευόμενοι καλούνται να βγάλουν πέρα μια πολύ εντατική εκπαίδευση, με ελάχιστο ύπνο, να αντέξουν σε πείνα και δίψα, που προκαλούν παραισθήσεις.

Ένας από τους νεοσύλλεκτους που ολοκλήρωσε τη «διαβολοβδομάδα» -στην τέταρτη εβδομάδα της εκπαίδευσης-, ο Μπράντον Γουεμπ, ανέφερε ότι έμεινε ξάγρυπνος πέντε μερόνυχτα. «Δεν ήταν οι σωματικές τιμωρίες το χειρότερο, αλλά τα ψυχολογικά βασανιστήρια που έκαναν τόσο πολλούς από μας να σπάσουν. Το πενθήμερο αυτό σχεδιάστηκε ώστε να μας βγάλει εκτός ισορροπίας και τα κατάφερε», πρόσθεσε. Όσοι υποψήφιοι καταφέρουν να ολοκληρώσουν τη «διαβολοβδομάδα», μπορούν να συνεχίσουν την εκπαίδευση των βατραχανθρώπων.

Κι άλλοι θάνατοι στη «διαβολοβδομάδα»

Ο θάνατος του Μάλεν δεν ήταν ο πρώτος που αναφέρθηκε μετά την εκπαίδευση. Το 2016, ο ηλικίας 21 ετών Ντέρεκ Λάβλεϊς άφησε την τελευταία του πνοή στη διάρκεια της φάσης αξιολόγησης των βατραχανθρώπων. Δυσκολευόταν να βαδίσει μέσα στο νερό με πλήρη εξοπλισμό, ο εκπαιδευτής του τον ώθησε κάτω από το νερό δύο φορές και ο Λάβλεϊς έχασε τις αισθήσεις του και πέθανε. Αρχικά, ο θάνατός του θεωρήθηκε αποτέλεσμα ανθρωποκτονίας, αλλά η νεκροψία έδειξε ότι είχε πρόβλημα στην καρδιά, που συνέβαλε στο θάνατό του.

Συνολικά, 17 υποψήφιοι βατραχάνθρωποι που μετείχαν στη «διαβολοβδομάδα» πέθαναν την τελευταία 20ετία, όπως μεταδίδει το NBC News. Ο θάνατος του Μάλεν ερευνάται, ενώ ο συνάδελφός του, που ανέφερε τα ίδια συμπτώματα, νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις