Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Λίβανος – Δούκας βίντεο: Τα μηνύματα πίσω από την αποπομπή και η συγγνώμη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λίβανος – Δούκας βίντεο: Τα μηνύματα πίσω από την αποπομπή και η συγγνώμη

Λίβανος - Δούκας βίντεο: Η ακαριαία αντίδραση του πρωθυπουργού ήρθε «προς γνώση και συμμόρφωση» όλων

Το κερασάκι στην τούρτα ήταν ο «κυνικός» διάλογος ανάμεσα στον Πέτρο Δούκα και τον Σπήλιο Λιβανό για την «εποποιία» της… εξαγοράς των πληγέντων από τις πυρκαγιές του 2007. Όταν γνωστοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η ύπαρξη του βίντεο και ενημερώθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στο Μαξίμου υπήρχε άλλωστε δυσαρέσκεια καθώς έβρισκε συνεχώς κλειστές τις πόρτες του υπουργού ενώ διαμαρτυρίες υπήρχαν και από την πλευρά των αγροτών για την αναποτελεσματικότητα του Σπήλιου Λιβανού, ο οποίος σε αρκετές περιπτώσεις απέφευγε να τους συναντήσει για διάλογο πριν βγουν τα τρακτέρ στους δρόμους.

Τα τηλεφωνήματα και οι διάλογοι

Τα όσα απαράδεκτα ακούστηκαν από τον Δήμαρχο Σπάρτης και η αφωνία του Σπήλιου Λιβανού τον έθεσαν εκτός κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τέως υπουργός ενημερώθηκε από τη γραμματέα του πως τον αναζητά ο πρωθυπουργός, καθώς μετείχε στην άτυπη σύνοδο στο Στρασβούργο. Ο Σπήλιος Λιβανός δεν γνώριζε καν πως υπήρχε βίντεο στο οποίο είχαν καταγραφεί τα όσα είχε πει ο Πέτρος Δούκας όπως και το ότι δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την πλευρά του. “Να κάνω μια δήλωση να ανασκευάσω;”, είπε ο Σπήλιος Λιβανός με τον πρωθυπουργό να φέρεται να του απαντά: “Καλά, δες το βίντεο και θα σου πω”.

Μέχρι εκείνη την στιγμή δεν ήταν βέβαιη η καρατόμηση του υπουργού Αγροτική Ανάπτυξης, καθώς ο πρωθυπουργός ήλπιζε να έχει γίνει κάποιο λάθος ή να είναι προϊόν μοντάζ. Μέσα σε λίγη ώρα υπήρξε και δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία, στην οποία ο Σπήλιος Λιβανός παραδέχθηκε πως τα όσα καταγράφονται στο βίντεο όντως συνέβησαν και τότε αντιμετώπισε την οργισμένη αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος μεταξύ άλλων χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση του και πως τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές.

Ο Σπήλιος Λίβανος φέρεται να είπε στο πρωθυπουργό “θέλεις να φύγω;”, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά καταφατικά. Έτσι ο Σπήλιος Λιβανός που το πρώτο χαρτοφυλάκιο που πήρε το κράτησε μόλις ένα χρόνο, ταξίδεψε στο Στρασβούργο ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και επέστρεψε στην Αθήνα ως βουλευτής της ΝΔ.

Ξεκάθαρη προειδοποίηση σε όλους τους υπουργούς

Η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποπέμψει τον Σπήλιο Λιβανό με τον οποίο τον συνδέει προσωπική φιλία ετών, καθώς ήταν συμμαθητές στο Κολέγιο Αθηνών, αποτελεί μία προειδοποίηση προς όλους τους υπουργούς πως δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή καμία ανάλογη συμπεριφορά. Ο Γιώργος Γεωργαντάς που από υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής ορκίζεται στις 13:30 υπουργός Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων. Στο Μαξίμου έπεσαν και άλλα ονόματα στο τραπέζι, όμως αποφασίστηκε να γίνει εσωτερική μετακίνηση, προκειμένου να μην υπάρξουν γκρίνιες στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, όπως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις όταν το χαρτοφυλάκιο είναι ένα και οι μνηστήρες είναι αρκετοί.

Η συγγνώμη του Δούκα

Με συνοπτικές διαδικασίες ο Γραμματέας της ΝΔ, Παύλος Μαρινάκης, διέγραψε τον Πέτρο Δούκα από μέλος της ΝΔ. Ο Δήμαρχος Σπάρτης σε ανάρτηση του στο Facebook ζήτησε δημόσια συγνώμη και τόνισε πως σέβεται την απόφαση του πρωθυπουργού και του κόμματος. “Ένα καθ’ υπερβολή και ατυχές σχήμα λόγου, πήρε απρόσμενη διάσταση! Λυπάμαι και στενοχωριέμαι, που αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την παραίτηση ενός από τους πιο ικανούς υπουργούς και φίλους μου. Του ζητάω συγνώμη!”.

Αναφερόμενος στα όσα είπε για τις αποζημιώσεις που είχαν δοθεί από την κυβέρνηση Καραμανλής στους πυρόπληκτους το 2007 σημείωσε: “Θέλω όλοι να γνωρίζουν ότι όλα όσα προσπαθήσαμε για την υποστήριξη των πυρόπληκτων της Ηλείας το 2007 (πριν 15 χρόνια), έγιναν με απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα που κανένας δεν αμφισβήτησε, ούτε η τότε αντιπολίτευση”.

Ωστόσο, τα όσα είπε μπροστά στις κάμερες είχαν τελείως διαφορετικό νόημα, εκθέτοντας και την κυβέρνηση Καραμανλή, στην οποία ο Πέτρος Δούκας είχε διατελέσει υφυπουργός Οικονομικών.

“Όπως θυμάσαι είχαμε πάει στην Ηλεία στις φωτιές τότε, έτσι πήραμε τις εκλογές το 2007. Είχαμε κατέβει κάτω με τσάντες και αποζημιώναμε όλους αυτούς. Κυριολεκτικά γυρίσαμε το παιχνίδι, εκεί που πέφταμε 15%, θα καταστρεφόμασταν, πήγαμε εκεί και με δύο κινήσεις γύρισε όλο το παιχνίδι”, είπε παρουσία του Σπήλιου Λιβανού, ο Πέτρος Δούκας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις