Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Σαρτζετάκης βεντέτα: Ο “σασμός” με την εκλογή του
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαρτζετάκης βεντέτα: Ο “σασμός” με την εκλογή του

Σαρτζετάκης βεντέτα: Η αιματηρή βεντέτα Σαρτζετάκηδων και Πενταράκηδων και ο "σασμός" με την εκλογή Σαρτζετάκη

Ο θάνατος του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Χρήστου Σαρτζετάκη σκόρπισε θλίψη στον πολιτικό κόσμο της χώρας και επανέφερε στο προσκήνιο την μεγαλύτερη και πιο αιματηρή βεντέτα της Κρήτης. Αυτή των Σαρτζέτηδων ή Σαρτζετάκηδων εναντίον των Πεντάρηδων ή Πενταράκηδων. Υπολογίζεται ότι από το 1941 έως το 1956 σκοτώθηκαν λόγω της βεντέτας, έως και 140 άνδρες. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και ανήλικοι νεαροί. Κάθε δολοφονία Σαρτζέτη ή Πεντάρη αποδιδόταν στην αντεκδίκηση των δύο οικογενειών.

H βεντέτα ξεκίνησε για μια γυναίκα το 1941 και έληξε και τυπικά το 1985 με την εκλογή του Χρήστου Σαρτζετάκη στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν προτείνει για Προέδρο της Δημοκρατίας τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, όπως όλοι περίμεναν. Κάνει την έκπληξη με το όνομα του Χρήστου Σαρτζετάκη για το κορυφαίο αξίωμα του πολιτεύματος μας.

Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εκείνη την περίοδο ήταν ο Βαγγέλης Πεντάρης. Ο Χρήστος Σαρτζετάκης εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην 3η ψηφοφορία, εκεί όπου χρειαζόταν 180 ψήφους. Η 181η ψήφος προήλθε από την οικογένεια Πενταράκη, με τον Βαγγέλη Πενταράκη να ψηφίζει έναν Σαρτζετάκη για ΠτΔ, βάζοντας και τυπικά έτσι ένας τέλος στην κόντρα των δύο οικογενειών με μια κίνηση σασμού για να ακολουθήσει η επίσκεψη Σαρτζετάκη στον Κάνδανο Σελίνου στα Χανιά.

Για την ιστορία είχε μιλήσει και ο δήμαρχος Αποκόρωνα Χανίων Χαράλαμπος Κουκιανάκης στην τηλεόραση του Alpha.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις