Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Απρόοπτα στη Βουλή: Το τσιτάτο και ο… Παπαρατσένκο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απρόοπτα στη Βουλή: Το τσιτάτο και ο… Παπαρατσένκο

Απρόοπτα στη Βουλή: Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών είχαν και απρόοπτα

Γεμάτη ένταση, υψηλούς τόνους και ευτράπελα ήταν η τελευταία ημέρα συζήτησης στη Βουλή επί της πρότασης μομφής. Η πρόταση απερρίφθη όπως ήταν αναμενόμενο, αλλά η συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών ήταν περιπετειώδης. Φυσικά τα βλέμματα όλων συγκέντρωσε το άγριο επεισόδιο Πολάκη-Γεωργιάδη στο καφενείο της Βουλής καθώς ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε με προκλητικές εκφράσεις στον υπουργό Ανάπτυξης. Τα πνεύματα άναψαν και χρειάστηκε να παρέμβει η φρουρά της Βουλής αλλά και οι βουλευτές Βασίλης Σπανάκης της ΝΔ και Νίκος Φίλης του ΣΥΡΙΖΑ, για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Ο βουλευτής Βασίλης Σπανάκης φαίνεται να στέκεται ανάμεσα στον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Παύλο Πολάκη
Φωτογραφία: ΣΚΑΪ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα μιλώντας σε πηγαδάκι με βουλευτές της ΝΔ είπε χαριτολογώντας: «Σήμερα δεν έχει σημασία ο πρωθυπουργός, υπάρχει μόνο ο Σπανάκης. Είναι η ασφάλεια του κυλικείου» Επικράτησε και συγκίνηση καθώς Μητσοτάκης, Τσίπρας και τα κόμματα της λοιπής αντιπολίτευσης αναφέρθηκαν με συγκίνηση για την περιπέτεια της υγείας της Μαριέττας Γιαννάκου που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του 251 ΓΝ και ευχήθηκαν περαστικά.

Ωστόσο οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών είχαν και απρόοπτα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του χρησιμοποίησε αρχικά μια ποιητική φράση του Σαίξπηρ. Επικρίνοντας τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ότι αντιστρέφει λέξεις, σημασίες και νοήματα για να αντιστρέψει την πραγματικότητα, του είπε: «Μου θυμίζετε μια ρήση του Σαίξπηρ: η αλήθεια μπορεί να χρησιμοποιείται σαν ένα μαλακό γάντι που συχνά φοριέται και ανάποδα. Αυτό το γάντι λοιπόν η κυβέρνηση το σηκώνει, όσο προσχηματικό και γεμάτο πολιτικές κηλίδες και να είναι. Και το σηκώνει σήμερα όχι για να απαντήσει στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για να μιλήσει στους πολίτες για την πραγματική εικόνα της χώρας σήμερα. Αλλά κυρίως για το πώς μπορεί να είναι η πατρίδα μας την επόμενη μέρα. Γιατί απέναντί μας δεν έχουμε τα λάθη του χθες όσο τις προκλήσεις του σήμερα και τις επιτυχίες του αύριο».

Λίγο αργότερα, ο κ. Μητσοτάκης έκανε μια ακόμη υπέρβαση: Απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε ένα… τσιτάτο του Βλαντιμίρ Ιλίτς Ουλιάνοβιτς – κατά κόσμον Λένιν – για να απαντήσει στην κριτική Τσίπρα για τους χειρισμούς σε μείζονες κρίσεις που αντιμετώπισε η κυβέρνησή του όλους αυτούς τους μήνες: «Ο Λένιν, που τόσο σας αρέσει» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης προκαλώντας θορυβώδεις αντιδράσεις στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ «έλεγε ότι υπάρχουν χρόνια που δε συμβαίνει απολύτως τίποτα και υπάρχουν εβδομάδες που χωράνε χρόνια. Αυτές οι εβδομάδες κρατάνε κοντά δύο χρόνια επί της δικής μας διακυβέρνησης. Ούτε βαρυγκομούμε, ούτε λιποψυχούμε. Η ανάληψη ευθύνης είναι για τα δύσκολα κι εμείς μπορούμε να πούμε ότι προσπαθήσαμε και καταφέραμε να περάσουμε μέχρι τώρα με τις λιγότερες δυνατές απώλειες μέσα από όλες αυτές τις θύελλες».

Viral ο… Παπαρατσένκο του Κουτσούμπα

Viral στο διαδίκτυο έγινε και η ατάκα του γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος στην ομιλία του χαρακτήρισε… «Παπαρατσένκο», δηλαδή αερολόγο και ανυπόληπτο, τον καθηγητή ιστορίας στο πανεπιστήμιο John Hopkins, Σεργκέι Ραντσένκο, με αφορμή αποκαλύψεις για τον ρόλο του ΚΚΕ στον εμφύλιο πόλεμο. Ο Δ. Κουτσούμπας επιτέθηκε σε όσους ασκούν κριτική στο ΚΚΕ, με αφορμή συγκλονιστικές αποκαλύψεις από τον πρόσφατο αποχαρακτηρισμό αρχείων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, που αναφέρονται στον ελληνικό εμφύλιο και στον ρόλο του ΚΚΕ.

Αναφερόμενος λοιπόν στην κριτική που ασκήθηκε προς το κόμμα του, ο κ. Κουτσούμπας έκανε πως μπέρδεψε το όνομα του ιστορικού στον οποίο ήθελε να αναφερθεί, κάνοντάς τον από Ραντσένκο, «Παπαρατσένκο». «Παπα, παπα, παπα, Παπαρατσένκο», είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας, κάνοντας ότι δεν μπορεί να θυμηθεί το σωστό όνομα, μια ατάκα που αμέσως έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Και καλά αυτός ο πώς τον λένε ξένος ιστοριοδίφης… Αλλά οι εγχώριοι επαγγελματίες δημοσιογράφοι της Εστίας, της Δημοκρατίας, άλλων site; Δεν ήξεραν; Δε ρώταγαν; Τώρα φταίω εγώ να πω: Πού τα βρήκατε αυτά τα φυντάνια;», είπε ο κ. Κουτσούμπας.

https://twitter.com/dstefanos/status/1487819559805591552?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1487819559805591552%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Foembed%3Furl%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2Fdstefanos2Fstatus2F1487819559805591552provider%3Dtwitter

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις