Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ουκρανία: Σύσταση των ΗΠΑ στους πολίτες τους να μη μεταβαίνουν στη Ρωσία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Σύσταση των ΗΠΑ στους πολίτες τους να μη μεταβαίνουν στη Ρωσία

Ουκρανία: Η αμερικανική κυβέρνηση καλεί τους πολίτες των ΗΠΑ να αποφεύγουν να ταξιδέψουν στη Ρωσία «εξαιτίας της έντασης στα σύνορα με την Ουκρανία».

Η αμερικανική κυβέρνηση διέταξε οι οικογένειες των διπλωματών των ΗΠΑ που είναι τοποθετημένοι στο Κίεβο να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, «εξαιτίας της μόνιμης απειλής ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του. Το τοπικό προσωπικό μπορεί να εγκαταλείψει την πρεσβεία εάν το επιθυμεί· ευρύτερα, οι Αμερικανοί στην ουκρανική επικράτεια «πρέπει να εξετάσουν τώρα» την αναχώρησή τους με εμπορικές πτήσεις ή άλλα μεταφορικά μέσα, προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Παράλληλα, η αμερικανική κυβέρνηση καλεί τους πολίτες των ΗΠΑ να αποφεύγουν να ταξιδέψουν στη Ρωσία «εξαιτίας της έντασης στα σύνορα με την Ουκρανία», ανακοίνωσε την Κυριακή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Απευθύνεται «ισχυρή σύσταση» στους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν να μεταβούν στη Ρωσία, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, επικαλούμενο για να δικαιολογήσει την οδηγία αυτή «την πιθανότητα παρενόχλησής τους», ειδικά από τη ρωσική αστυνομία, και«αυθαίρετης εφαρμογής της τοπικής νομοθεσίας». Επίσης, με ανάρτησή της στο twitter, η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο γνωστοποίησε ότι έφτασε στην Ουκρανία πολύ μεγάλη βοήθεια σε όπλα και πυρομαχικά “για τους υπερασπιστές της πρώτης γραμμής”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Γερμανία

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επεξεργάζεται σχέδιο απομάκρυνσης των οικογενειών των εργαζομένων στη γερμανική πρεσβεία στην Ουκρανία για την περίπτωση που η ένταση με τη Ρωσία κλιμακωθεί περαιτέρω, μεταδίδει η εφημερίδα BILD. Η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί πάντως να απορρίπτει το ουκρανικό αίτημα για παράδοση όπλων. «Η σοβαρότητα της κατάστασης απαιτεί άμεση επανεξέταση και αλλαγή πορείας από τον κυβερνητικό συνασπισμό στο θέμα της παράδοσης όπλων στην Ουκρανία», δήλωσε ο ουκρανός πρέσβης στο Βερολίνο ‘Αντρι Μέλνικ, για να λάβει απάντηση από την υπουργό ‘Αμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ, η οποία, σε συνέντευξή της στην Welt am Sonntag δηλώνει ότι «οι παραδόσεις όπλων δεν θα βοηθούσαν αυτή τη στιγμή – αυτή είναι η συναίνεση στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση».

Η σοσιαλδημοκράτης πολιτικός πρόσθεσε πάντως ότι τον επόμενο μήνα θα παραδοθεί «πλήρες νοσοκομείο πεδίου, συμπεριλαμβανομένης της απαραίτητης εκπαίδευσης, με πλήρη χρηματοδότηση της Γερμανίας για 5,3 εκατομμύρια ευρώ».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις