Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Viral: Κουβάλησε στην πλάτη του επί έξι ώρες τον πατέρα του για να εμβολιαστεί
ΚΟΣΜΟΣ

Viral: Κουβάλησε στην πλάτη του επί έξι ώρες τον πατέρα του για να εμβολιαστεί

Viral: Στη φωτογραφία, που τράβηξε γιατρός, διακρίνεται ο 25χρονος Τάουϊ να κρατά στους ώμους τον 67χρονο πατέρα του, Γουάχου, μετά τον εμβολιασμό τους.

Viral έχει γίνει η συγκινητική φωτογραφία ενός ιθαγενούς στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας, που κουβάλησε επί ώρες στις πλάτες του τον ηλικιωμένο πατέρα του προκειμένου να εμβολιαστεί για την Covid-19. Στη φωτογραφία, που τράβηξε γιατρός, διακρίνεται ο 25χρονος Τάουϊ να κρατά στους ώμους τον 67χρονο πατέρα του, Γουάχου, μετά τον εμβολιασμό τους. Είχαν διανύσει μια τεράστια απόσταση πεζή μέσα στο τροπικό δάσος προκειμένου να φθάσουν στο εμβολιαστικό κέντρο. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία 853 ιθαγενείς του τροπικού δάσους του Αμαζονίου στη Βραζιλία έχουν χάσει την μάχη με την Covid-19, αλλά ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων μεταξύ των αυτοχθόνων είναι πολύ υψηλότερος, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων τους. Έρευνα της βραζιλιάνικης ΜΚΟ Apib έδειξε ότι στο χρόνο που μεσολάβησε από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Μάρτιο του 2021 πέθαναν από τον κορονοϊό χίλιοι ιθαγενείς.

Ο Τάουϊ κι ο πατέρας του ανήκουν στην κοινότητα Ζο’e. Τα 325 μέλη της ζουν σε σχετική απομόνωση σε δεκάδες απομεμακρυσμένα χωριά σε μια περιοχή της πολιτείας Παρά της βόρειας Βραζιλίας. Όπως ανέφερε στο BBC ο Έρκι Τζένινγκς Σιμόες, ο γιατρός που τράβηξε τη φωτογραφία, η όραση του Γουάχου και η ικανότητά του να βαδίζει είχε περιοριστεί σημαντικά λόγω χρόνιων προβλημάτων του ουροποιητικού του συστήματος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γιατρού ο νεαρός ιθαγενής κουβάλησε τον πατέρα του στις πλάτες του για πέντε με έξι ώρες. «Ήταν μια πολύ όμορφη επίδειξη της αγάπης που έχουν ο ένας για τον άλλο», δήλωσε ο δρ Σιμόες.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Erik Jennings (@erikjenningssimoes)

Στη Βραζιλία οι ιθαγενείς περιλαμβάνονταν στις ομάδες υψηλής προτεραιότητας κατά της Covid-19

Η φωτογραφία ελήφθη πριν από έναν χρόνο, τον Ιανουάριο του 2021 κατά την έναρξη της εμβολιαστικής εκστρατείας στη Βραζιλία, μία από τις χώρες που επλήγησαν σφοδρότερα από την πανδημία, αλλά ο δρ Σιμόες την ανήρτησε στο λογαριασμό του στο Instagram τη φετινή Πρωτοχρονιά για να στείλει ένα «θετικό μήνυμα στην αρχή του νέου έτους». Όταν ξεκίνησε η εμβολιαστική εκστρατεία κατά της Covid-19 στη Βραζιλία οι ιθαγενείς περιλαμβάνονταν στις ομάδες υψηλής προτεραιότητας, αλλά η πρόκληση να φθάσουν τα εμβόλια στις απομονωμένες περιοχές κατοικίας τους ήταν τεράστια.

Έτσι η ομάδα υγειονομικών που ανέλαβε τον εμβολιασμό της κοινότητας Zo’e, έστησε καλύβες στο δάσος και μέσω ασυρμάτου συμφώνησε με τα διάφορα χωριά για τη σειρά στον εμβολιασμό. «Υιοθετήσαμε πρακτικές, που σέβονται την κουλτούρα και τη γνώση των ανθρώπων της κοινότητας», είπε ο δρ Σιμόες. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Γουάχου πέθανε από άγνωστα αίτια, ενώ ο γιος του, Τάουι, ζει με την οικογένειά του και πρόσφατα έκανε την τρίτη δόση του εμβολίου.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Erik Jennings (@erikjenningssimoes)

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις