Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Νέα μέτρα πριν την Πρωτοχρονιά: Σε εξέλιξη η συνεδρίαση
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα μέτρα πριν την Πρωτοχρονιά: Σε εξέλιξη η συνεδρίαση

Νέα μέτρα πριν την Πρωτοχρονιά: Το πρωί έγινε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, παρουσία του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και του Σωτήρη Τσιόδρα.

Συνεδριάζει αυτή την ώρα η επιτροπή των ειδικών, μετά την έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού. Τα μέτρα έχει ήδη αποφασιστεί να ληφθούν τελικά, από αύριο. Η ραγδαία διασπορά του κορονοϊού που έχει προκληθεί στην κοινότητα λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, με την «έκρηξη» των κρουσμάτων που κατεγράφη χθες με 21.657 μολύνσεις και τις εκτιμήσεις σήμερα να μιλούν για πάνω από 25.000 κρούσματα, απαιτεί αναπροσαρμογή του αρχικού σχεδιασμού που υπήρχε για τις γιορτές με αποτέλεσμα τα μέτρα να έρθουν νωρίτερα από τις 3 Ιανουαρίου.

Το πρωί έγινε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και του Σωτήρη Τσιόδρα. Αποφασίστηκε τα μέτρα να ενεργοποιηθούν από αύριο το πρωί στις 6, τέσσερις ημέρες νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Όπως προαναφέρθηκε, αυτήν την ώρα συνεδριάζει και η επιτροπή των ειδικών προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις για τη νέα δέσμη μέτρων που θα ανακοινωθεί στη σκιά της μετάλλαξης Όμικρον. Στο τραπέζι βρίσκεται ένα ακόμα πιο αυστηρό πλαίσιο μέτρων που προβλέπει την απαγόρευση της μουσικής στη εστίαση και την διασκέδαση. Μένει να αποφασίσουν οι ειδικοί, λοιπόν, το αν το καθεστώς της μουσικής θα συνεχιστεί όπως έχει προαναγγελθεί, δηλαδή θα απαγορευτεί μόνο σε περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις ως προς την τήρηση των άλλων μέτρων, ή θα απαγορευτεί προκαταβολικά.

Ανοιχτή εστίαση μέχρι τις 2 τα μεσάνυχτα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Να σημειωθεί ότι προς την εστίαση το νέο πακέτο μέτρων προβλέπει ότι εστίαση-διασκέδαση θα κλείνουν στις 12 τα μεσάνυχτα. Σύμφωνα με πληροφορίες για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα υπάρχει μια εξαίρεση και τα καταστήματα αυτά θα μπορέσουν να μείνουν ανοιχτά μέχρι τις 2 τη νύχτα, λόγω ακριβώς της ιδιαιτερότητας της ημέρας. Οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα θα γίνουν στις 3 το μεσημέρι από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη. Τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί για τις 3 Ιανουαρίου και όπως όλα δείχνουν θα εφαρμοστούν από το πρωί της Πέμπτης (30/12) είναι τα εξής:

Οι χώροι διασκέδασης και η εστίαση θα λειτουργούν έως τις 12:00 τα μεσάνυχτα χωρίς την παρουσία όρθιων. Παράλληλα επιβάλλεται όριο 6 ατόμων ανά τραπέζι. Για τα γήπεδα αποφασίστηκε να λειτουργούν με πληρότητα στο 10% και με πλαφόν 1.000 θεατές. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών. Για τους εργαζόμενους εστίασης καθίσταται υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας ΚΝ95 όπως και σε σούπερ μάρκετ, ΜΜΜ. Επέκταση της τηλεργασίας σε ποσοστό της τάξης έως του 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας. H επίσκεψη σε γηροκομεία και δομές υγείας θα γίνεται μόνο με αρνητικό pcr. Επίσης αυστηροποιείται το επισκεπτήριο σε νοσοκομεία και αποκλείονται οι ιατρικοί επισκέπτες.

Γιατί όχι σε νέο lockdown

Από το Μέγαρο Μαξίμου αποκλείουν ένα γενικευμένο lockdown ή οποιοδήποτε περιορισμό στις μετακινήσεις των πολιτών. Σε ανάρτηση του στο facebook ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος τονίζει ότι «στη χώρα μας η τρέχουσα ημερήσια ιχνηλάτηση κρουσμάτων δείχνει ότι η συντριπτική τους πλειονότητα βρίσκεται στις ηλικίες 18 έως 40 ετών και σχετίζονται με χώρους διασκέδασης. Γι’ αυτό και απαιτούνται στοχευμένα μέτρα εκεί αντί για οριζόντια μέτρα παντού». Όσον αφορά τα σχολεία στόχος παραμένει η επαναλειτουργία τους στις 10 Ιανουαρίου, ωστόσο για πρώτη φορά η δυναμική της κατάστασης που διαμορφώνεται κάνει κυβερνητικά στελέχη να μιλούν για επαναξιολόγηση της κατάστασης την επόμενη εβδομάδα.

Προς το παρόν, αυτό που συζητείται είναι να υπάρχει ένα εκτεταμένο testing στους μαθητές πριν γυρίσουν στα θρανία και την πιθανότητα αυτό να γίνει με pcr τεστ, χωρίς να έχει ληφθεί ακόμα κάποια απόφαση. Η ανησυχία που επικρατεί αποτυπώνεται και στις τοποθετήσεις των ειδικών. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε σήμερα το πρωί στο Mega ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης. Όπως είπε είναι σαν να ζούμε δύο πανδημίες, της Δέλτα και της Όμικρον, ενώ υπογράμμισε ότι δεν θα ήταν έκπληξη εάν τις προσεχείς ημέρες βλέπαμε 30.000 κρούσματα.

Τα υψηλά κρούσματα θα αποτρέψουν τους πολίτες από το να βγουν και να συνωστιστούν για το ρεβεγιόν

«Τα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν από αύριο, Πέμπτη», τόνισε και πρόσθεσε ότι τα υψηλά κρούσματα θα αποτρέψουν τους πολίτες από το να βγουν και να συνωστιστούν για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης. Όπως είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 τις τελευταίες μέρες είχε παρατηρηθεί μια μεγάλη αύξηση στο ιικό φορτίο που μετρήθηκε στα λύματα και η αύξηση αυτή κορυφώθηκε στο τριήμερο των Χριστουγέννων. Μάλιστα ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι αν δε ληφθούν μέτρα για να ανακόψουν τη δυναμική της πανδημίας τα κρούσματα πιθανότατα θα ξεπεράσουν τος 30.000 τις επόμενες μέρες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις