Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

07

Αυγούστου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Γρίπη των πτηνών 2021 – Τσεχία: Προς εκτέλεση 80.000 μολυσμένα κοτόπουλα
ΚΟΣΜΟΣ

Γρίπη των πτηνών 2021 – Τσεχία: Προς εκτέλεση 80.000 μολυσμένα κοτόπουλα

Γρίπη των πτηνών 2021 - Τσεχία: Από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, περισσότερα από 100.000 κοτόπουλα έχουν θανατωθεί στο αγρόκτημα.

Περίπου 80.000 κοτόπουλα θα θανατωθούν την Τρίτη (28/12) στην Τσεχία, λόγω της γρίπης των πτηνών. Συγκεκριμένα, μια πρώτη εστία μόλυνσης εντοπίστηκε στη Σλοβακία, ενός ιού που εξακολουθεί να κυκλοφορεί ενεργά στην Ευρώπη μέσω των μεταναστευτικών πουλιών. Τα περίπου 80.000 κοτόπουλα που έχουν μολυνθεί με τη γρίπη των πτηνών θα θανατωθούν στο αγρόκτημα της Λιμποτένιτσε, περίπου 45 χιλιόμετρα βόρεια της Πράγας.

Από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, περισσότερα από 100.000 κοτόπουλα έχουν θανατωθεί στο αγρόκτημα αυτό που καταμετρούσε πριν από τα Χριστούγεννα 188.000 πουλερικά. Η Τσεχία κατέγραψε 48 εστίες γρίπης των πτηνών φέτος, αριθμό ρεκόρ μέσα σε ένα έτος. Υπενθυμίζεται ότι, το Ισραήλ ανακοίνωσε πριν δύο ημέρες ότι πάνω από 2.000 γερανοί πέθαναν από γρίπη των πτηνών, ενώ κρούσματα εντοπίστηκαν και σε πτηνοτροφεία. Επίσης, στις αρχές του τρέχοντος μήνα η νόσος εντοπίστηκε σε έναν ημιθανή βουβόκυκνο, στο δέλτα του Έβρου.

Μισό εκατομμύριο κοτόπουλα θανάτωσε η Γαλλία

Αλλού στην Ευρώπη, ένα μικρό αγρόκτημα στη βορειοανατολική Σλοβενία τέθηκε σήμερα (28/12) σε καραντίνα μετά τον εντοπισμό ενός πρώτου κρούσματος της γρίπης των πτηνών, ανακοίνωσαν οι σλοβενικές Αρχές, υπογραμμίζοντας πως είναι το πρώτο κρούσμα της ασθένειας H5N1 φέτος. Διατάχθηκε η διενέργεια τεστ μετά την αυξημένη θνητότητα κοτόπουλων σε ένα αγρόκτημα κοντά στη Σλοβένσκα Μπίστιτσα, περίπου 100 χλμ. βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Λιουμπλιάνα.

Η Γαλλία εντόπισε πρόσφατα εστίες της γρίπης των πτηνών στο νοτιοδυτικό τμήμα της, ενώ η Βρετανία δήλωσε στις αρχές του μήνα πως θανάτωσε περίπου μισό εκατομμύριο κοτόπουλα φέτος στο πλαίσιο της μεγαλύτερης επιδημίας γρίπης των πτηνών που είχε ποτέ. Το Βέλγιο και η Ολλανδία επέβαλαν επίσης μέτρα περιορισμού των πουλερικών τους τελευταίους μήνες μετά τον εντοπισμό εστιών της ασθένειας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις