Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

24

Ιουνίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Πρόωρες εκλογές 2022: Και ο Τζανακόπουλος επιμένει – “Ο Μητσοτάκης να φύγει τώρα”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόωρες εκλογές 2022: Και ο Τζανακόπουλος επιμένει – “Ο Μητσοτάκης να φύγει τώρα”

Πρόωρες εκλογές 2022: "Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να φύγει και να φύγει τώρα, πριν προκαλέσει άλλο πόνο κι άλλη καταστροφή", ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τζανακόπουλος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

“Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να φύγει και να φύγει τώρα, πριν προκαλέσει άλλο πόνο κι άλλη καταστροφή”, τόνισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο 105.5”. “Έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την άθλια αυτή κυβέρνηση, την κυβέρνηση των σκανδάλων, της κατάρρευσης του ΕΣΥ, της διάλυσης εργασιακών δικαιωμάτων και της μείωσης των μισθών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε θέλει ούτε μπορεί να διαχειριστεί τις κρίσεις προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Πρέπει να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές”, διεμήνυσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. “Από το 2019 κάναμε λόγο για μια κυβέρνηση καθεστωτική, κυβέρνηση των ολιγαρχών. Πλέον έχουμε να κάνουμε και με την αποκάλυψη της ηθικής έκπτωσης αυτής της κυβέρνησης”, πρόσθεσε, στο φως των αποκαλύψεων για τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα.

“Η παραλλαγή Όμικρον δημιουργεί σήμερα συνθήκες ανατροφοδότησης της πανδημίας και μάλιστα σε μια συνθήκη πλήρους κατάρρευσης του ΕΣΥ, αλλά και της απόλυτης άρνησης της κυβέρνησης να κάνει πολιτική στροφή”, σημείωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. “Η άρνηση αυτή φάνηκε από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη το Σάββατο, από τη μείωση των κονδυλίων για την αντιμετώπιση της πανδημίας στον προϋπολογισμό που ψήφισε η ΝΔ”, πρόσθεσε.

Τα κρίσιμα ζητήματα

Όσον αφορά τα δύο μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία σήμερα, υπογράμμισε ότι “το πρώτο είναι βέβαια το πώς θα αντιμετωπιστεί ο όλεθρος της πανδημίας, τον οποίο η πολιτική Μητσοτάκη εντείνει αντί να αντιμετωπίζει”. “Χρειάζεται στήριξη του κοινωνικού κράτους και ειδικότερα του Εθνικού Συστήματος Υγείας μέσα σε αυτή τη συγκυρία”, ανέφερε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Σημείωσε ακόμα ότι “το δεύτερο ζήτημα είναι η θέση των εργαζόμενων τάξεων μέσα σε μια συνθήκη αλλεπάλληλων κρίσεων”. “Η μοναδική απάντηση σε αυτό είναι η ενίσχυση του κόσμου της εργασίας, η αύξηση των μισθών, η ανασυγκρότηση ενός θεσμικού πλαισίου εργασιακών δικαιωμάτων”, εξήγησε.

“Υπάρχει όμως και ένα άλλο ζήτημα”, πρόσθεσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, “το μέλλον την Ευρώπης, η πορεία της Ένωσης, η οποία το μόνο που κάνει τις τελευταίες δεκαετίες είναι να αναπαράγει διαρκώς τα αδιέξοδά της”. “Σήμερα φαίνεται ότι υπάρχουν ρωγμές που μπορούν αξιοποιηθούν από τις προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις, ώστε να γίνουν μεγάλα βήματα ανασυγκρότησης της Ένωσης, σε κατεύθυνση στήριξης των αναγκών και των συμφερόντων της ευρωπαϊκής κοινωνικής πλειοψηφίας”, τόνισε.

Η αμηχανία του κ. Μητσοτάκη φάνηκε από τον τρόπο με τον οποίο απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για εκλογές, επισήμανε ότι “η κυβέρνηση βρέθηκε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς μέχρι τώρα πορευόταν με αυτοθαυμασμό για τις “επιτυχίες” της, που καταλήγουν όμως σε κοινωνική τραγωδία”. “Η αμηχανία του κ. Μητσοτάκη φάνηκε από τον τρόπο με τον οποίο απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα, με κακού επιπέδου ειρωνείες και ατάκες, με κυνισμό και αλαζονεία –ένας “λουδοβίκος από τα πανέρια””, ανέφερε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. “Όμως μέχρι στιγμής και η αντίδραση του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ φαίνεται επίσης αμήχανη. Δεν έχουν εξηγήσει αν συμμερίζονται την ανάγκη να φύγει ο κ. Μητσοτάκης, την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα πλατύ δημοκρατικό ρεύμα αριστερών και προοδευτικών λύσεων”, σημείωσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

“Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να συγκροτηθεί ένα τέτοιο ρεύμα σήμερα, το οποίο θα οδηγήσει στη διαμόρφωση μιας προοδευτικής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Είναι η μοναδική πολιτική δυνατότητα που υπάρχει για να εφαρμοστεί ένα σχέδιο ανάταξης της οικονομίας και κυρίως της κοινωνίας, η οποία έχει υποστεί τεράστια πλήγματα αυτά τα 2,5 χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη”, τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ταξική επίθεση από τη ΝΔ

Επισημαίνοντας ότι στη διάρκεια αυτής της κυβέρνησης ζούμε μια πορεία κοινωνικής αποδιάρθρωσης –σε αντίθεση με την περίοδο 2015-19, ανέφερε ότι”για πρώτη φορά μετά το 2017, είχαμε τάση μείωσης των μισθών στην Ελλάδα την περίοδο 2020-2021, μόλις μέσα σε ένα χρόνο διακυβέρνησης Μητσοτάκη -αυτό είναι πολύ χαρακτηριστικό της ταξικής επίθεσης που εξαπολύει η ΝΔ”. “Αυτό όμως είναι το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, να αξιοποιήσει την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και τη μείωση των μισθών ως δήθεν επενδυτικό κίνητρο”, σημείωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Όσον αφορά τη μεγάλη εκλογική νίκη των δυνάμεων της Αριστεράς στη Χιλή, τόνισε: “είναι μια χαρμόσυνη είδηση μέσα σε μια ζοφερή περίοδο,ένα μήνυμα αισιοδοξίας σε όλο τον κόσμο, ένα μήνυμα ελπίδας και αυτοπεποίθησης ότι οι ιδέες της Αριστεράς, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισότητας είναι όχι απλώς ζωντανές αλλά και νικηφόρες, όταν υπάρχουν οι δυνάμεις εκείνες που μπορούν να τις εκφράσουν με αποτελεσματικότητα στον καθημερινό αγώνα των εργαζομένων και των μεσαίων στρωμάτων”.

Τέλος, υπογράμμισε ότι το επόμενο διάστημα “ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια να διαμορφωθεί ένα μεγάλο λαϊκό κοινωνικό ρεύμα που θα διεκδικήσει το συνταγματικό του δικαίωμα να αποφασίσει για τη ζωή του, ένα κοινωνικό ρεύμα που θα επιβάλει τη διενέργεια εκλογών”.​

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις