Χριστούγεννα πληρωμές: Εβδομάδα πληρωμών αυτή που έρχεται για συντάξεις, δώρα και επιδόματα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χριστούγεννα πληρωμές: Εβδομάδα πληρωμών αυτή που έρχεται για συντάξεις, δώρα και επιδόματα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Αυτιάς

Χριστούγεννα πληρωμές: Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας.

18.12.2021 | 09:59

Εβδομάδα πληρωμών αυτή που έρχεται για συντάξεις, δώρα και επιδόματα. Tο δώρο Χριστουγέννων, κατά την δικηγόρο Ολυμπία Νικολοπούλου, πρέπει να καταβληθεί μέχρι την 21η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Ο εργοδότης μπορεί, ωστόσο, να το καταβάλει και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία. Γνωστό και ως «13 μισθός», το δώρο δεν καταβάλλεται πια στους δημοσίους υπαλλήλους, όπως και στους συνταξιούχους, ενώ σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα. Το δώρο Χριστουγέννων υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Το δώρο των Χριστουγέννων το δικαιούνται μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης. Αν ο εργαζόμενος διατηρεί τη σχέση εργασίας του με τον εργοδότη δικαιούται ολόκληρο το δώρο, δηλαδή 1 μεικτό μισθό. Αν η σχέση εργασίας διήρκεσε λιγότερο (από 1 Μάϊου έως 31 Δεκεμβρίου) δικαιούται τμήμα του δώρου (2 ημερομίσθια για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες).

H μη καταβολή του αποτελεί ποινικό αδίκημα. Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Για όλους όσοι το επιθυμούν στην ιστοσελίδα του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων υπάρχει η δυνατότητα υπολογισμού on line του δώρου των Χριστουγέννων.

 Τι αναφέρει ο υπουργός Εργασίας

Τα επιδόματα θα δοθούν πριν από τις γιορτές, καθώς όπως εξήγησε ο υπουργός Εργασίας, «λόγω της κρίσης που έχει δημιουργηθεί στην αγορά της ενέργειας και της πρόσθετης επιβάρυνσης στα νοικοκυριά, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να προχωρήσει στις πρόσθετες παροχές και είναι πραγματικά στο όριο αντοχών του προϋπολογισμού». Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε ότι αποφασίστηκε να το λάβουν οι υγειονομικοί που σηκώνουν το βάρος της κρίσης του κορονοϊού, οι μικροσυνταχιούχοι που πιέζονται και οι ΑμεΑ. «Στα επιδόματα που θα δοθούν τώρα, πριν από τα Χριστούγεννα, είναι και η διπλή καταβολή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που αφορά στους ανθρώπους εκείνους που είναι οι φτωχότεροι μέσα στην κοινωνία», συμπλήρωσε. Ερωτηθείς αν θα λάβουν το επίδομα και όσοι παίρνουν προσωρινή σύνταξη, επισήμανε ότι οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν αυτή την εβδομάδα με νομοθετική πρωτοβουλία των συναρμόδιων υπουργείων, Εργασίας και Οικονομικών.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι το επίδομα θα υπολογιστεί με βάση την κύρια σύνταξη κι όχι την επικουρική. Ρεκόρ όλων των εποχών στην έκδοση συντάξεων θα καταγραφεί το 2021, υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης σημειώνοντας ότι θα ξεπεράσουν τις 200.000. «Από τον Συνήγορο του Πολίτη προκύπτει ότι το 48% των παραπόνων σε όλο το Δημόσιο αφορά στον ΕΦΚΑ. Και αυτό το αλλάζουμε. «Δεσμεύομαι ότι μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022 θα έχει αντιμετωπιστεί πλήρως το θέμα απονομής συντάξεων. Αυτή τη στιγμή, έχουμε πέσει στις 90.000 εκκρεμείς συντάξεις. Δεν έχουμε το περιθώριο να συνεχιστούν αυτές οι καθυστερήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, θα φέρουμε σύντομα ένα νομοσχέδιο που θα κάνει τον ΕΦΚΑ πιο αποτελεσματικό και πιο κοινωνικό», πρόσθεσε.

Σχετικά με τα αναδρομικά, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι πληρώθηκαν 12.500-13.000 συνταξιούχοι που συνταξιοδοτήθηκαν μετά το 2016 και 16.500 ακόμα άτομα θα τα λάβουν μέχρι το τέλος του χρόνου. «Μένουν κάποιες εκκρεμότητες στο 1/10 των παλαιών συνταξιούχων. Από αυτούς θα έχει κλείσει μέχρι τέλος του έτους και το μισό θα μείνει για αργότερα, καθώς απαιτείται χειρόγραφη διαδικασία. Πάντως, μέχρι το τέλος του έτους το 95% των συνταξιούχων θα έχει καλυφθεί», υπογράμμισε. Τέλος, σε ό,τι αφορά στην αύξηση του κατώτατου μισθού, αν και ο κ. Χατζηδάκης απέφυγε να αποκαλύψει το ύψος του, δήλωσε ότι παρά τις εισηγήσεις τις Τράπεζας της Ελλάδος και του ΚΕΠΕ, δόθηκε μια συμβολική αύξηση 2% το καλοκαίρι και τώρα δεδομένου ότι η οικονομία έχει μπει σε ρυθμούς ανάπτυξης, είναι δέσμευση της κυβέρνησης να υπάρξει αντανάκλαση και στις τσέπες των εργαζομένων. «Θα υπάρξει διαβούλευση και θα αποφασίσουμε που θα διαμορφωθεί. Προσπαθούμε να βρούμε μια ισορροπία, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».

 

Να δούμε τις πληρωμές

  • 15/12 διπλό ΚΕΑ σε 230.000 δικαιούχους
  • Τρέχει από 7/12 δώρο + Επίδομα Ανεργίας ΟΑΕΔ
  • 21/12 Δώρο Χριστουγέννων σε 2.000.000 του Ιδιωτικού Τομέα
  • Έως 31/12 έκτακτο δώρο σε 2.073.000 άτομα
  • Έως 31/12 αναδρομικά σε 16.859 νέους
  • Έως 31/12 Επίδομα θέρμανσης – Παιδιού – ΟΠΕΚΑ
  • Από 20-24/12 συντάξεις Ιανουαρίου 2022.

Πληρωμές συντάξεων

  • ΙΚΑ Δευτέρα 20/12 ΑΜΚΑ 1, 3, 5, 7, 9
  • ΙΚΑ Τρίτη 21/12 ΑΜΚΑ 0, 2, 4, 6, 8
  • ΟΑΕΕ – ΟΓΑ – ΕΤΑΑ μη μισθωτών Τετάρτη 22/12
  • ΔΗΜΟΣΙΟ- ΝΑΤ -ΕΦΚΑ μισθωτών Πέμπτη 23 /12
  • Εν. Δυνάμεων- Σωμ. Ασφαλείας – Πυροσβεστικού Πέμπτη 23/12

Ποιοι παίρνουν το έκτακτο δώρο

  1. Προσωρινή ή προκαταβολή
  2. Προσυνταξιοδοτική παροχή
  3. Κανονική σύνταξη
  4. Αναπηρικά συνταξιοδοτικά επιδόματα
  5. ΑΜΕΑ
  6. Ανάπηροι πολέμου, καλλιτέχνες, κ.λπ.

Το έκτακτο επίδομα αφορά 830.000 χαμηλοσυνταξιούχους των 600 ευρώ, ενώ το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο ποσό των 250 ευρώ ανά δικαιούχο, προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος του φορολογούμενου, σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020. Η ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν συμψηφίζεται με τυχόν χρέη του συνταξιούχου. Δικαιούχοι είναι όσοι έχουν εισόδημα από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) και από άλλες πηγές (π.χ. ενοίκια) έως 600 ευρώ το μήνα. Ακόμη η αξία της περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ. .Επίσης το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 14.400 ευρώ. Δηλαδή εντάσσονται 930.000 συνταξιούχοι (γήρατος: 575.943, χηρείας: 221.633, αναπηρικές: 118.438, λοιπές: 15.754. Σύνολο 931.768).

 

Κερδισμένοι

  • Συνταξιούχοι αγρότες του πρ. ΟΓΑ που δεν λαμβάνουν επικουρική και είναι κατά κανόνα χαμηλοσυνταξιούχοι
  • Συνταξιούχοι μισθωτοί του πρ. ΙΚΑ με 15ετίες και χαμηλές συντάξεις κύριες και επικουρικές – Για παράδειγμα κύρια 450 ευρώ και επικουρική 150 ευρώ.
  • Χαμηλοσυνταξιούχοι ελεύθεροι επαγγελματίες του πρ. ΟΑΕΕ με χαμηλές συντάξεις που δεν εισπράττουν επικουρική

Παραδείγματα

  • Συνταξιούχος με κύρια 500€ – επικουρική 100€- Δικαιούται 250€-Σύνολο Δεκεμβρίου: 850€
  • Συνταξιούχος με κύρια 410€ – επικουρική 90€-Δικαιούται 250€-Σύνολο Δεκεμβρίου: 750€
  • Συνταξιούχος με κύρια 600€ + επικουρική 100€-Δεν δικαιούται-
  • Συνταξιούχος με κύρια 600€ + σύζυγο χωρίς εισόδημα-Δικαιούται 300€ (250 για τον ίδιο και 50 για την / τον σύζυγο) Σύνολο Δεκεμβρίου: 900€
  • Ζευγάρι με συντάξεις 1.300€ (600€ + 700€)-Δεν δικαιούνται
  • Ζευγάρι με συντάξεις 1.200€ (600€ + 600€)-Δικαιούνται 500€

Οι υγειονομικοί

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα καταβληθεί με τη μισθοδοσία του Δεκεμβρίου και ισούται με το μισό του καταβαλλομένου μηνιαίου βασικού μισθού των δικαιούχων. Με δεδομένο ότι οι πληρωμές των δημοσίων υπαλλήλων γίνονται στα μέσα και τα τέλη του μήνα, το πιθανότερο σενάριο είναι να δοθεί μετά τα Χριστούγεννα και πριν την Πρωτοχρονιά με την εκκαθάριση του Δεκεμβρίου, ενώ δεν αποκλείεται να καταβληθεί και με την πληρωμή του πρώτου 15νθημέρου..Η είδηση εν προκειμένω είναι ότι με βάση την τροπολογία, το μισό του βασικού μισθού θα εισπράξουν όσοι έχουν μισθοδοτηθεί καθ’ όλο το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουάριου 2021 μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου 2021. Οσοι, δηλαδή, προσλήφθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου του 2021 θα εισπράξουν το τμήμα της ενίσχυσης που αναλογεί στο χρόνο της εργασίας τους.

Εξαιρούνται από την καταβολή της ενίσχυσης όσοι απουσιάζουν με οποιαδήποτε άδεια καθ’ όλο το χρονικό διάστημα, με εξαίρεση την αναρρωτική άδεια, και όσοι έχουν τεθεί σε αναστολή καθηκόντων, δηλαδή, οι ανεμβολίαστοι. Σε περίπτωση άρσης αναστολής ο δικαιούχος λαμβάνει το τμήμα της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης που αναλογεί από το διάστημα της επιστροφής του στην εργασία.Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση αφορά:

Ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό που υπηρετεί σε όλα τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), στρατιωτικά νοσοκομεία (συμπεριλαμβανομένου του ΝΙΜΤΣ) και πανεπιστημιακά νοσοκομεία, στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), στα κέντρα υγείας, στα αγροτικά ιατρεία, στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, στο Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, στο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας, στοΕιδικό Κέντρο Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού και στην Ψυχιατρική Μονάδα Κρατουμένων Κορυδαλλού και στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).

Ιατρικό προσωπικό αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας (γιατροί ΕΣΥ και ειδικευόμενοι) των Νοσοκομείων ΝΙΜΓΓΣ, ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ και ΑΙΓΙΝΗΤΕΙΟ, το προσωπικό που απασχολείται στα εμβολιαστικά κέντρα του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού COVID-19 και το προσωπικό Κινητών Ομάδων Υγείας και Κέντρων Υγείας κατά του κορωνοϊού COVID-19.

 

Οι πληρωμές του Δεκεμβρίου

  • Πριν τα Χριστούγεννα – Πληρωμή του έκτακτου «μποναμά» των 250 ευρώ σε 800.000 χαμηλοσυνταξιούχους
  • Έως 21 Δεκεμβρίου – Δώρο Χριστουγέννων σε δυο εκατομμύρια μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας
  • Πριν τα Χριστούγεννα – Δώρο Χριστουγέννων και επίδομα ανεργίας Ιανουαρίου από ΟΑΕΔ σε πάνω από 100.000 δικαιούχους
  • Τέλος Δεκεμβρίου – Πληρωμή του έκτακτου «μποναμά» των 250 ευρώ σε 173.000 άτομα με Αναπηρία, επιδοματούχους του ΟΠΕΚΑ
  • Μισθοδοσία Δεκεμβρίου – Μισός μισθός έξτρα σε 100.000 υγειονομικούς
  • Πριν την Πρωτοχρονιά – Αναδρομικά σε 16.859 νέους (μετά τον Μάιο του 2016) συνταξιούχους
  • Πριν την Πρωτοχρονιά – Δεύτερο επίδομα στους 230.000 δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
  • Πριν την Πρωτοχρονιά – Επίδομα θέρμανσης και σε 300.000 νέους δικαιούχους
  • Πριν τις γιορτές θα καταβληθεί και η τελευταία δόση του επιδόματος παιδιού-Α21 αλλά και η λίστα των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ.
  • Μετά την πληρωμή των αναδρομικών εκκρεμεί άλλη μια πληρωμή εντός 2021 για 16.859 νέους συνταξιούχους που θα γίνει – όπως έχει πει ο ΕΦΚΑ – έως το τέλος του έτους.
  • Από τις 20 ως τις 23 Δεκεμβρίου και πριν τα Χριστούγεννα θα προπληρωθούν οι συντάξεις Ιανουαρίου 2022.
Exit mobile version