Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

13

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μελέτη Τσιόδρα: Ένταξη στην έρευνα για τις ΜΕΘ με εισαγγελική παρέμβαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μελέτη Τσιόδρα: Ένταξη στην έρευνα για τις ΜΕΘ με εισαγγελική παρέμβαση

Μελέτη Τσιόδρα - εισαγγελία: Τα πορίσματα θα ενταχθούν στη μεγάλη προκαταρκτική εξέταση για τις συνθήκες στις ΜΕΘ.

Η έκθεση Τσιόρδα-Λύτρα μπαίνει στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας στο πλαίσιο της ευρύτερης έρευνας για τις συνθήκες νοσηλείας στις ΜΕΘ κατά την πανδημία. Συγκεκριμένα, τα πορίσματα των δύο καθηγητών, του Σωτήρη Τσιόδρα και του Θεόδωρου Λύτρα θα ενταχθούν στη μεγάλη προκαταρκτική εξέταση της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών που στοχεύει στη διερεύνηση του συνόλου των καταγγελιών για τις συνθήκες στις ΜΕΘ που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας είτε μέσω του Τύπου, είτε μέσω συγκεκριμένης αναφοράς, όπως συνέβη πρόσφατα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας προσφάτως είχε διατάξει έρευνα και για τις καταγγελίες του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ περί «VIP ΜΕΘ».

Ειδικότερα, με παρέμβαση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου διατάχθηκε διενέργεια εισαγγελικής έρευνας, η οποία τοποθετήθηκε στο πλαίσιο της ήδη υπάρχουσας προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται εδώ και καιρό με αφορμή καταγγελίες για θανάτους ασθενών εκτός ΜΕΘ. Στην ανοιχτή αυτή δικογραφία εντάσσονται προς διερεύνηση και οι πρόσφατες καταγγελίες Γιαννάκου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει διαπραχθεί η αξιόποινη πράξη της παράβασης καθήκοντος. Την ίδια ώρα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, έδωσε εντολή να διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα για να διαπιστωθεί η βασιμότητα αυτών των ισχυρισμών, στο σκέλος που αφορούν τις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της έκθεσης.

Αναφορά από Πλεύρη, αναφορά και από ΠΟΕΔΗΝ

Στην κατάθεση μηνυτήριων αναφορών για το θέμα έχουν προχωρήσει τόσο ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, όσο και η ΠΟΕΔΗΝ. Στην αναφορά του προς τον Άρειο Πάγο ο υπουργός επισημαίνει ότι «ο κ. Γιαννάκος με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ προέβη στην ψευδέστατη και άκρως συκοφαντική καταγγελία σε βάρος ατόμων που φυσικά δεν κατονόμασε ότι δήθεν διατηρούνται με επιλογή πολιτικών προϊσταμένων κενές κλίνες ΜΕΘ για να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να εισαχθούν σε αυτές επιλεκτικά περιστατικά που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον και γι’ αυτό δεν διατίθενται σε ασθενείς».

Ο κ. Πλεύρης ζητά από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου «στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας να πράξετε όσα ο νόμος ορίζει λαμβάνοντας υπόψη ότι ψευδέστατες και συκοφαντικές αναφορές που προσβάλλουν την τιμή και υπόληψη ιατρών και νοσηλευτών που δίνουν τη μάχη κατά της πανδημίας, συνιστούν άκρως προκλητική, αντικοινωνική και ποινικώς κολάσιμη συμπεριφορά με τη διασπορά ψευδών ειδήσεων που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία». Από την πλευρά της ΠΟΕΔΗΝ, στην 25σελιδη αναφορά που κατέθεσε παρουσία και της ΟΕΝΓΕ, περιλαμβάνονται δημοσιεύματα του τύπου σχετικά με περίπου 10 περιπτώσεις επωνύμων που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και προτείνεται η εξέταση 44 μαρτύρων (γιατρών, νοσηλευτών κλπ) οι οποίοι γνωρίζουν συγκεκριμένα στοιχεία για την κατάσταση στις ΜΕΘ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις