Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

24

Ιουνίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Μποναμάς Χριστουγέννων έως 900 ευρώ: Ανάσα για τα ευάλωτα νοικοκυριά, πώς υπολογίζεται
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μποναμάς Χριστουγέννων έως 900 ευρώ: Ανάσα για τα ευάλωτα νοικοκυριά, πώς υπολογίζεται

Μποναμάς Χριστουγέννων έως 900 ευρώ: Πώς υπολογίζεται, ποιοι θα το λάβουν

Μια γενναία οικονομική ενίσχυση θα ξεκινήσουν να λαμβάνουν από σήμερα, εν όψει των εορτών, τα ευάλωτα νοικοκυριά της χώρας. Πρόκειται για τον «μποναμά» που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, και αφορά τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ). Συγκεκριμένα, όλοι οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα λάβουν διπλό το ποσό τον Δεκέμβρη, δηλαδή έως και 900 ευρώ επιπλέον -καθώς αυτό είναι το ανώτατο ποσό του ΕΕΕ. Όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο ΟΠΕΚΑ, η προσαύξηση της εισοδηματικής ενίσχυσης των ωφελούμενων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) θα καταβληθεί στους λογαριασμούς σήμερα Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου.

Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 53,3 εκατ. ευρώ και τα ωφελούμενα νοικοκυριά είναι 250.000 -εν ολίγοις, το μέσο ποσό της ενίσχυσης υπολογίζεται στα 213 ευρώ.

Χριστουγεννιάτικος «μποναμάς»: Πώς υπολογίζεται
Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα δίνεται ως εξής:

Για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 200€ ανά μήνα.

Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 100€ ανά μήνα.

Για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξη-ση του εγγυημένου ποσού κατά 50 € ανά μήνα.

Στο νοικοκυριό που απαρτίζεται αποκλειστικά από μονογονεϊκή οικογένεια, το μεγαλύτερο σε ηλικία ανήλικο μέλος λογίζεται ως ενήλικας.

Σε νοικοκυριό με απροστάτευτο/α τέκνο/α, για τις ανάγκες υπολογισμού του εγγυημένου ποσού κάθε απροστάτευτο τέκνο λογίζεται ως ενήλικας.

Ως ανώτατο όριο του εγγυημένου ποσού ορίζονται τα 900 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού. Επομένως, στις 15 Δεκεμβρίου οι δικαιούχοι θα λάβουν ολόκληρο το ποσό, ενώ στις 31/12 θα πληρωθούν εκ νέου την τακτική δόση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Να σημειωθεί πως αν το ποσό ξεπερνά τα 100 ευρώ τον μήνα, τότε θα μπορεί να γίνει ανάληψη μόνο του 50%. Το υπόλοιπο δαπανάται μέσω προπληρωμένης τραπεζικής κάρτας, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε αγορά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις