Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ / Απόδημος ελληνισμός: Το στίγμα της κρατικής πολιτικής
ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Απόδημος ελληνισμός: Το στίγμα της κρατικής πολιτικής

Απόδημος ελληνισμός: Η Ελλάδα κινείται σ’ όλα τα επίπεδα, προκειμένου να συνδεθεί ακόμη περισσότερο με τα παιδιά της που ζουν πέρα από τα σύνορά της.

Το μήνυμα πως η σύσφιξη των δεσμών του απόδημου ελληνισμού με το μητροπολιτικό κέντρο αποτελεί εθνική και πολιτική προτεραιότητα και ότι η Πολιτεία οφείλει έμπρακτα να είναι σταθερά δίπλα στους απανταχού Έλληνες, στέλνει με συνέντευξή του ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης. Δίνοντας το στίγμα της πολιτικής για τον Απόδημο Ελληνισμό, ο Ανδρέας Κατσανιώτης καθιστά σαφές ότι η Ελλάδα κινείται σ’ όλα τα επίπεδα, βάσει συγκροτημένου σχεδίου, προκειμένου να συνδεθεί ακόμη περισσότερο με τα παιδιά της που ζουν πέρα από τα σύνορά της και για να εντάξει λειτουργικά στον εθνικό κορμό όλους τους Έλληνες, όπου και αν αυτοί κατοικούν.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία του ρόλου του Απόδημου Ελληνισμού, ο υφυπουργός Εξωτερικών κάνει λόγο για τεράστιο και υπερπολύτιμο εθνικό κεφάλαιο της πατρίδας μας που «έχουμε χρέος και στόχο να ενώσουμε και να κινητοποιήσουμε για την προβολή της χώρας μας». Ειδική μνεία κάνει ο Ανδρέας Κατσανιώτης στην «ανεκτίμητη συμβολή του παγκόσμιου Ελληνισμού στη δημιουργία διεθνούς ασπίδας έναντι της αυξανόμενης τουρκικής επιθετικότητας».

Οι πρωτοβουλίες του υπουργείου Εξωτερικών

Ξετυλίγοντας το πλέγμα των πρωτοβουλιών του υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό, ο υφυπουργός εστιάζει στην ψηφιοποίηση των περίπου 130 ελληνικών διπλωματικών αρχών ανά τον κόσμο ώστε να εξυπηρετούνται οι απόδημοι εύκολα, γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατικές ταλαιπωρίες. «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των διπλωματικών μας αρχών προχωρά εντός χρονοδιαγράμματος και από το νέο έτος οι Έλληνες του εξωτερικού θα μπορούν να εξυπηρετούνται ηλεκτρονικά» διαβεβαιώνει.

Παράλληλα, σημειώνει ότι εκσυγχρονίζονται οι μηχανισμοί Δημόσιας Διπλωματίας «ώστε να επικοινωνούμε άμεσα με τους πολίτες άλλων χωρών και να προβάλλουμε τις αξίες, τις ιδέες, τις επιδιώξεις και τις πολιτικές μας». Επίσης, υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση εργάζεται στην κατεύθυνση ώστε η Πολιτεία να παρέχει όλα τα εργαλεία στα Ελληνόπουλα 4ης και 5ης γενιάς για να μην αποκοπούν από την γλώσσα, την ιστορία, τη θρησκεία και τον πολιτισμό μας.

Το link «Απόδημοι»

Επιπροσθέτως, ανακοίνωσε πως προωθείται η δημιουργία μιας νέας κατηγορίας -ενός 12ου link- στην αρχική σελίδα του gov.gr με τίτλο «Απόδημοι». Η συγκεκριμένη επιλογή θα περιλαμβάνει ομαδοποιημένα όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που αφορούν τους ομογενείς μας, όπως για παράδειγμα το νέο Μητρώο για τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, αντίγραφα ποινικού μητρώου, αναγνώριση ακαδημαϊκού πτυχίου κά. Εξίσου, αναδεικνύει τη σημασία της θρησκευτικής διπλωματίας στην εξωτερική πολιτική. «Σήμερα, η θρησκευτική διπλωματία συνιστά κύρια παράμετρο της εξωτερικής μας πολιτικής, δεδομένου ότι έχουμε περάσει σε μια νέα εποχή στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, όπου ανέκαθεν τα θρησκευτικά ζητήματα είχαν εξέχουσα σημασία» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Συνεργασία Ελλάδος-Κύπρου

Περαιτέρω, επικεντρώνεται στην «εξαιρετική» συνεργασία της Ελλάδας με την Κύπρο για θέματα Διασποράς, τόσο σε διμερές όσο και πολυμερές επίπεδο, και αναδεικνύει τη στρατηγική σημασία που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στο πλέγμα των περιφερειακών σχημάτων συνεργασίας, τα οποία βασίζονται σε κοινές αντιλήψεις για σειρά κρίσιμων ζητημάτων. Στέρεα «γέφυρα» και σταθερός κρίκος για την ενδυνάμωση των δεσμών των κρατών μας αποτελεί η Διασπορά μας, επισημαίνει.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις