Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ροζίτα Σώκου βιογραφικό: Η λαμπρή καριέρα και τα βραβεία
ΕΛΛΑΔΑ

Ροζίτα Σώκου βιογραφικό: Η λαμπρή καριέρα και τα βραβεία

Ροζίτα Σώκου βιογραφικό: Θλίψη επικρατεί στον καλλιτεχνικό χώρο μετά την είδηση του θανάτου της Ροζίτας Σώκου.

Δημοσιογράφος, συγγραφέας, μεταφράστρια και τηλεοπτικό πρόσωπο, η (Ζωή Μαρία) Ροζίτα Σώκου που έφυγε σήμερα από τη ζωή, έγραψε τις δικές της χρυσές σελίδες, στα ελληνικά ΜΜΕ. Γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1923 στην Πλάκα της Αθήνας και μεγάλωσε στο Ψυχικό. Ήταν κόρη του δημοσιογράφου, θεατρικού συγγραφέα και εκδότη Γεωργίου Σώκου και της Τιτίκας Μιχαηλίδου, με καταγωγή από τη Σμύρνη. Παρακολουθούσε από τη νηπιακή ηλικία μαζί με τον παππού της Φώτη Μιχαηλίδη, μανιώδη θεατρόφιλο και κινηματογραφόφιλο, τις κινηματογραφικές ταινίες και θεατρικές παραστάσεις που παίζονταν στην Αθήνα.

Το 1937 πέθανε ο πατέρας της ύστερα από μακρόχρονη ασθένεια και εκείνη ξεκίνησε να εργάζεται ως μεταφράστρια και καθηγήτρια ξένων γλωσσών. Το 1957 παντρεύτηκε τον Ιταλό δημοσιογράφο Μάνλιο Μαραντέι (Manlio Maradei) και αναχώρησε για την Ιταλία. Το 1958 απέκτησε την κόρη της Ιρένε και το 1961 επέστρεψε μαζί της στην Ελλάδα. Είχε δύο εγγόνια, τον Τανκρέντι-Εμίλιο (1993) και τη Λαβίνια-Φαρίντα (1997). Ζούσε στην Αθήνα.

Ροζίτα Σώκου: Λίγα λόγια

Σύμφωνα με τη Βικιπαιδεία, τελείωσε το Αρσάκειο Γυμνάσιο Θηλέων, τις τάξεις του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών με δάσκαλο τον Ροζέ Μιλλιέξ και πήρε το Cambridge Diploma of English Studies από το Βρετανικό Συμβούλιο. Μόλις ολοκλήρωσε το σχολείο, έδωσε εξετάσεις στη Σχολή Καλών Τεχνών. Άφησε τη σχολή μόλις γνώρισε τον Γιάννη Τσαρούχη και ίδρυσε μαζί του έναν ερασιτεχνικό όμιλο. Στα χρόνια της γερμανικής κατοχής παρακολουθούσε μαθήματα στη θεατρική σχολή του Βασίλη Ρώτα.

Υπήρξε μια από τις πρώτες Ελληνίδες γυναίκες δημοσιογράφους. Άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με την κινηματογραφική κριτική το 1946. Εργάστηκε στο περιοδικό «Χόλλυγουντ», στις εφημερίδες «Οι καιροί», «Ανεξαρτησία», «Βραδυνή» και συγχρόνως στην «Athens News».

Το 1953 η Ελένη Βλάχου, που ως τότε έγραφε η ίδια την κινηματογραφική κριτική της Καθημερινής, της παρέδωσε τη στήλη, την οποία η Σώκου διατήρησε για αρκετά χρόνια, συνεργαζόμενη και με τα περιοδικά Εκλογή και Εικόνες. Συνεργάστηκε επί χρόνια με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, γράφοντας φυλλάδια και παρουσιάζοντας ταινίες πριν από τις Κυριακάτικες προβολές τους.

Έγραφε κριτική κινηματογράφου, θεάτρου, μπαλέτου. Διατηρούσε διάφορες προσωπικές σελίδες με χρονογραφήματα, πορτρέτα καλλιτεχνών ή αναμνήσεις, καθώς και ανταποκρίσεις από κινηματογραφικά και θεατρικά φεστιβάλ.

Στις ανταποκρίσεις της έδινε αγώνα να βοηθήσει ταλαντούχους δημιουργούς που θεωρούσε ότι αδικούνταν από το κατεστημένο. Επί χρόνια διατηρούσε σελίδα στο περιοδικό «Παιδί και Νέοι γονείς». Από το 1984 έως το 2006 ανέλαβε μια σελίδα στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Τηλέραμα», όπου προσπαθούσε να δώσει λύσεις στα προβλήματα που της έθεταν οι αναγνώστες.

Στην τηλεόραση έγινε γνωστή με την εκπομπή ταλέντων Να η ευκαιρία που σημείωσε μεγάλη τηλεθέαση (1977-1983), ως μέλος της κριτικής επιτροπής, όπου ξεχώριζε για την καλλιέργεια και την αμεσότητά της.

Το 1997 το Κανάλι 5 επιχείρησε να αναβιώσει την επιτυχία του «Να η ευκαιρία» σε μια εβδομαδιαία εκπομπή παρουσίασης ταλέντων με τίτλο «Όνειρα στο φως» συγκεντρώνοντας τους: Σώκου, Κατσαρό, Ντάριο μαζί με νέους συνεργάτες. Όλο αυτό το διάστημα η Σώκου είχε εμφανίσεις σε διάφορες εκπομπές, ακόμα και στη διαδικτυακή τηλεόραση, εκφράζοντας την άποψή της άφοβα, συχνά προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.

Ροζίτα Σώκου – Οι διακρίσεις

Το 1986 η Ροζίτα Σώκου τιμήθηκε από τη Γαλλική Κυβέρνηση με το παράσημο του Ιππότη του Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών (Chevalier de l’ Ordre des Arts et des Lettres) για τις υπηρεσίες της στον κινηματογράφο.

Το 1988 το Ίδρυμα Μπότση της απένειμε βραβείο για την προσφορά της στη δημοσιογραφία.

Το 2009 η ΕΣΗΕΑ την τίμησε για την καταξιωμένη δημοσιογραφική της πορεία, το επαγγελματικό ήθος της και την προσφορά της στον κλάδο.

Το 2009 βραβεύτηκε στην τιμητική εκδήλωση Από το 1 στο 50: Το 50ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συναντά την 1η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου στο πλαίσιο της 50ής επετειακής διοργάνωσης, ανάμεσα σε άλλα πρόσωπα που σηματοδότησαν την ίδρυση και εξέλιξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Η Ροζίτα Σώκου έφυγε από τη ζωή στα 98 χρόνια της.

Το συγκινητικό «αντίο» του Σπύρου Μπιμπίλα στη Ροζίτα Σώκου – «Σαν να ξαναέχασα μια μάνα… »

Ο πρόεδρος του ΣΕΗ και καλός της φίλος, Σπύρος Μπιμπίλας είπε το δικό του αντίο στη Ροζίτα Σώκου με μία συγκινητική ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram. Συγκεκριμένα, έγραψε: «Έφυγες σήμερα Ροζίτα μου λατρεμένη… Μας είχες όλους σαν παιδιά σου, μας αγάπησες, μας έγραφες με αγαπη τις κριτικές σου, μας μάζευες 40 χρόνια κάθε Κυριακή στο σπίτι σου, μας ανελυες εργα, μας απήγγειλες, μας γεμίζες άπειρες γνωσεις κι ακόμα κι αν θύμωνες το κάνες με μοναδικό τρόπο.

Πας να συναντήσεις όλους τους φίλους μας που έφυγαν την Γιάννη μας, την Αλίκη, τον Γιώργο, την Μαριέττα, την Νέλλη , την Μίτση και τόσους άλλους που τους χάσαμε κι έμεινε η αύρα τους κοντά μας….Θα Σ αγαπώ πάντα, θα μου λείψει η γλυκειά φωνούλα σου “Σπυράκι έλα να σου δώσω τάπερ, έλα να ταΐσουμε τις γατούλες έξω που θα πεινανε, έλα να σου δώσω Βιβλία ….” Θα μου λείψουν οι απαγγελίες σου που μέχρι πριν ένα μήνα μου έλεγες κ μου τονίζει γράψε με στο κινητό για να τα μάθεις κι εσυ….Σαν να ξαναεχασα μια μάνα, μια μάνα όλων….».

Δείτε την ανάρτησή του:

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις