Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

08

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Πούτιν – Ουκρανία: Η ερώτηση δημοσιογράφου που νευρίασε τον Ρώσο
ΕΛΛΑΔΑ

Πούτιν – Ουκρανία: Η ερώτηση δημοσιογράφου που νευρίασε τον Ρώσο

Πούτιν - Ουκρανία: Δείτε Live τις δηλώσεις Μητσοτάκη - Πούτιν μετά τη συνάντησή τους στο Σότσι.

Ηταν η τελευταία ερώτηση που τέθηκε στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στις δηλώσεις που έκανε με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, και ήταν η ερώτηση που έκλεψε τις εντυπώσεις. Δημοσιογράφος τον ρώτησε αν θα επιτεθεί ή όχι στην Ουκρανία και γιατί. Ο Ρώσος πρόεδρος φάνηκε έκπληκτος με την ερώτηση, την οποία χαρακτήρισε προκλητική, και δεν έκρυψε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ. Δεν απάντησε για τα σχέδια της Ρωσίας να επιτεθεί στην Ουκρανία, αλλά ξεκαθάρισε ότι ενα τέτοιο ενδεχόμενο, που θα σημαίνει και βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, σε απόσταση αναπνοής δηλαδή από τη Ρωσία, η Μόσχα δεν μπορεί να το δεχτεί. Πρόσθεσε όμως ότι συμφώνησε με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν να γίνει διάλογος και να δημιουργηθεί μια επιτροπή για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Ρωσία: Το ΝΑΤΟ υποτάσσει την Ουκρανία προς όφελός του

Το ΝΑΤΟ υποτάσσει σταδιακά την Ουκρανία προς όφελος του, κάτι που για το Κρεμλίνο είναι κόκκινη γραμμή, δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Izvestia. “Η Ρωσία δεν απειλεί κανέναν, Η Ρωσία λαμβάνει μέτρα κατά της υφέρπουσας απειλής, η οποία αναπτύσσεται στην πλευρά των συνόρων της. Βλέπουμε πως το ΝΑΤΟ σταδιακά αρχίζει να υποτάσσει την Ουκρανία προς όφελος της. Για τη Ρωσία αυτό είναι κόκκινη γραμμή”, δήλωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι η Ρωσία πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις στο έδαφος της και όχι κάπου στην Λατινική Αμερική, όταν οι Αμερικανοί στρατιώτες καταφθάνουν κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Ο Πεσκόφ, στην ίδια συνέντευξη, απαντώντας στο ερώτημα ποια ήταν η γενική αίσθηση από τις χθεσινές συνομιλίες των δύο ηγετών, δήλωσε ότι “η επικοινωνία Πούτιν -Μπάιντεν ήταν εποικοδομητική, αλλά από την άποψη της αποτελεσματικότητας θα θέλαμε περισσότερα”.

Ο Πούτιν για τις ελληνορωσικές σχέσεις

Νωρίτερα, ο Βλάντιμιρ Πούτιν χαρακτήρισε τις συζητήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό περιεκτικές και αποτελεσματικές. “Οι ρωσοελληνικές σχέσεις δεν χάνουν τον ρυθμό τους και συνεχίζουν να ενισχυοποιούνται σε όλες τις κατευθύνσεις. δήλωσε αρχικά ο και πρόσθεσε: “Παρά τις δυσκολίες που σχετίζονται με την πανδημία του κορονοϊού, το πρώτο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 56% και αγγίζουμε τα προ πανδημίας επίπεδα”. “Η Ρωσία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα και την ΕΕ και θα συνεχίσει την αδιάκοπη προμήθεια φυσικού αερίου”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ρώσος πρόεδρος.

“Είχαμε την ευκαιρία να έχουμε μια μακρά, ειλικρινή και πιστεύω παραγωγική συζήτηση”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων. “Μια ακόμα γέφυρα ενδυνάμωσης της σχέσης μεταξύ των λαών και μία ευκαιρία να διευρυνθεί η συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεών μας”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Η Τουρκία συχνά χρησιμοποιεί εμπρηστική ρητορική, διαστρεβλώνοντας την ιστορία και τη γεωγραφία, ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πώς σχολίασε τα ελληνοτουρκικά ο πρόεδρος Πούτιν

“Για εμάς σημείο αναφοράς και αφετηρία για όλες τις διαφορές είναι ο διάλογος. Σε αυτό έχει πρόθεση και η ελληνική πλευρά. Εμείς το υποστηρίζουμε. Δεν βλέπουμε κανένα εμπόδιο για τον διάλογο” Ελλάδος – Τουρκίας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, απαντώντας στην ερώτηση πώς αξιολογεί την κατάσταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. “Τέτοιου είδους θέματα θα πρέπει να συζητούνται και να επιλύονται” επισήμανε ο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Επίσης, ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε πως συζήτησαν λεπτομερώς για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη. “Βασιζόμαστε ότι οι προγραμματισμένες εκλογές θα λάβουν χώρα στις προκαθορισμένες ημερομηνίες” τόνισε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βρεθούν οι λύσεις που θα εξομαλύνουν την κατάσταση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις