Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Υποχρεωτικός εμβολιασμός άνω των 60: Εμβόλιο, αλλιώς πρόστιμο
ΕΛΛΑΔΑ

Υποχρεωτικός εμβολιασμός άνω των 60: Εμβόλιο, αλλιώς πρόστιμο

Υποχρεωτικός εμβολιασμός άνω των 60: Επί περίπου δύο εβδομάδες στο Μαξίμου συζητούσαν το ενδεχόμενο επιβολής της υποχρεωτικότητας

Την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών για τους άνω των 60 ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός. Με τη μετάλλαξη Όμικρον να έχει κάνει την εμφάνισή της, την πανδημία να απειλεί την κοινωνία και την οικονομία και μια μερίδα της κοινωνίας να αρνείται να εμβολιαστεί, η κυβέρνηση προχώρησε στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών για τους άνω των 60 με την επιβολή προστίμου 100 ευρώ σε περίπτωση που δεν κάνουν ή δεν κλείσουν το ραντεβού τους για εμβόλιο μέχρι τις 16 Ιανουαρίου. Τα σημάδια ως προς την πίεση που θα ασκήσει το μέτρο αυτό, τουλάχιστον από το πρώτο 24ωρο, είναι ενθαρρυντικά, καθώς σχεδόν τριπλασσιάστηκαν τα ραντεβού για πρώτη δόση που έκλεισαν οι άνω των 60 σε μια μέρα. Συγκεκριμένα, πάνω από 6.000 πολίτες αποφάσισαν χθες να κλείσουν ραντεβού για εμβόλιο, την ώρα ο καθημερινός μέσος όρος ήταν 2.600 ραντεβού.

Γιατί είναι συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στους άνω των 60 ετών

Την ίδια ώρα, χθες εμβολιάστηκαν περισσότεροι από 85.000 συμπολίτες μας, ενώ εκείνοι που έλαβαν την πρώτη δόση ήταν πάνω από 13.000 και εκείνοι που έκαναν και το δεύτερο εμβόλιο έφτασαν κοντά στις 13.000. Την ίδια ώρα με ταχύτητα τρέχει και το πρόγραμμα της ενισχυτικής δόσης. Χθες μόνο 60.000 άτομα έλαβαν την τρίτη δόση.

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο. Οι άνω των 60 έχουν περιθώριο να κλείσουν το ραντεβού τους μέχρι τις 16 Ιανουαρίου. Για όσες και όσους δεν το πράξουν, θα τους επιβάλλεται κάθε μήνα διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ, το οποίο θα βεβαιώνεται αμέσως από την ΑΑΔΕ και θα κατευθύνεται σε ειδικό ταμείο χρηματοδότησης των νοσοκομείων. «Είναι μία απόφαση που πρέπει να σας πω ότι με βασάνισε προσωπικά. Αισθάνομαι, ωστόσο, βαρύτερη την ευθύνη μου να σταθώ δίπλα στους πιο ευάλωτους, έστω και αν ίσως πρόσκαιρα δυσαρεστηθούν. Δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι με αυτή μας την πολιτική απόφαση θα σωθούν ανθρώπινες ζωές. Γιατί ο εμβολιασμός αναδεικνύεται σε κάτι περισσότερο από υποχρεωτικός. Σώζει ζωές. Είναι αναγκαίος για την υγεία. Είναι πια αναγκαίος για ολόκληρη την κοινωνία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ποιοι γνώριζαν τις τελικές αποφάσεις

Την τελική απόφαση του πρωθυπουργού την γνώριζαν ελάχιστα πρόσωπα στο Μαξίμου, όπως ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Άκης Σκέρτσος που ήταν υπέρμαχος του συγκεκριμένου μέτρου από τις πρώτες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν και ο Γιώργος Γεραπετρίτης που μεταξύ των άλλων εξέτασε και το ζήτημα της συνταγματικότητας της υποχρεωτικότητας. Επίσης ενημερώθηκε ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης που σήμερα θα εξειδικεύσει τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού. Στο Μαξίμου κρατούσαν ως επτασφράγιστο μυστικό την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών για τους άνω των 60 όπως και το πρόστιμο των 100 ευρώ, ακόμα και όταν αυτό το μέτρο ήταν στο τραπέζι των συζητήσεων. Η πληροφορία άρχισε να διακινείται μόλις ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο και το μόνο που διέρρευσε την παραμονή των ανακοινώσεων ήταν η διενέργεια των τεστ ακόμα και στους εμβολιασμένους την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων.

Εξέτασαν τις δημοσκοπήσεις

Στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα στο Μαξίμου εξετάστηκαν μεταξύ άλλων και όλα τα δημοσκοπικά ευρήματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας με την πλειοψηφία να τάσσεται υπέρ των περιορισμών για τους ανεμβολίαστους.

Ενδεικτική είναι η πρόσφατη μέτρηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ που δημοσιοποιήθηκε στις 25 Νοεμβρίου. Το 56% των πολιτών είχε ταχθεί υπέρ της επιβολής νέων μέτρων στους αρνητές, μάλιστα οι 7 στους 10 που βρίσκονται στην ηλικιακή κατηγορία άνω των 60 ετών, ζήτησαν επιπλέον περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους ενώ υψηλό ήταν το ποσοστό της ομάδας 45-59 ετών που έφτασε το 57%. Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν πως ο πρωθυπουργός σε μια ακόμη κρίσιμη στιγμή για την χώρα έβαλε σε προτεραιότητα την προστασία της δημόσιας υγεία, αναγνωρίζοντας πως με αυτή την κίνηση ενδεχομένως να έχει πολιτικό κόστος. Είναι κάτι άλλωστε που παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγηση του στο υπουργικό συμβούλιο. “Αισθάνομαι, βαρύτερη την ευθύνη μου να σταθώ δίπλα στους πιο ευάλωτους έστω και αν ίσως πρόσκαιρα δυσαρεστηθούν”, είπε χαρακτηριστικά.

Ομόφωνη στήριξη του υπουργικού συμβουλίου

Με ιδιαιτέρως θετικά σχόλια τα κυβερνητικά στελέχη σχολίασαν την απόφαση του πρωθυπουργού, την οποία άκουσαν για πρώτη φορά στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι όσοι πήραν τον λόγο δεν έκρυψαν την ικανοποίηση τους τόσο για την σημαντική πολιτική απόφαση που πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και για την αποτελεσματικότητα που θα έχει το μέτρο.

Τα πρώτα στοιχεία είναι άκρως ενθαρρυντικά καθώς μέσα λίγες ώρες από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού αυξήθηκαν τα ραντεβού για την πρώτη δόση στα εμβολιαστικά κέντρα από τους άνω των 60 ετών φτάνοντας τις 6.000 όταν συνολικά το προηγούμενο δεκαήμερο ο μ.ο των ραντεβού ήταν στα 2.600.

«Δεν είναι ποινή, είναι αντίτιμο υγείας»

«Δεν είναι ποινή. Θα έλεγα ότι είναι ένα αντίτιμο υγείας. Ενα κίνητρο προφύλαξης, μια ώθηση ζωής, αλλά πιστεύω ότι είναι και μια πράξη δικαιοσύνης απέναντι στους πολύ περισσότερους εμβολιασμένους. Δεν γίνεται σήμερα κάποιοι να στερούνται τις υπηρεσίες του συστήματος υγείας που τις έχουν ανάγκη επειδή κάποιοι άλλοι αρνούνται πεισματικά να πράξουν το αυτονόητο».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις