Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

20

Ιανουαρίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ο Αντώνης Μανιτάκης εξηγεί τι ισχύει
ΕΛΛΑΔΑ

Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ο Αντώνης Μανιτάκης εξηγεί τι ισχύει

Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός: Γιατί είναι συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στους άνω των 60 ετών

Τους λόγους που ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού για τους άνω των 60 ετών, μέτρο που ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι συνταγματικός εξήση ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Αντώνης Μανιτάκης. Ο κ. Αντώνης Μανιτακής μιλώντας στον Ρ/Σ ΣΚΑΪ επισήμανε ότι δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας του μέτρου των υποχρεωτικών εμβολιασμών για τους άνω των 60 ετών. Επικαλέστηκε σχετικές νομολογίες του ΣτΕ για κατηγορίες εργαζομένων που ο εμβολιασμός έγινε υποχρεωτικός, αλλά και των περισσότερων ευρωπαϊκών δικαστηρίων, περιλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο  καθηγητής «δεν θίγεται η ελευθερία τους, ιδίως όταν πρόκειται με αυτόν τον τρόπο να σωθούν δεκάδες ανθρώπινες ζωές την ημέρα». Aν δεν ληφθούν μέτρα, τόνισε, θα εξακολουθήσουν να χάνονται σε μεγάλο ποσοστό άνθρωποι αυτής της ηλικίας. Δικαιολογείται, επομένως, η προσβολή κάποιου άλλου αγαθού όταν πρόκειται να σωθούν οι ζωές ανθρώπων προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό ανοσίας. Η προστασία της ζωής, εξήγησε ο συνταγματολόγος, είναι το υπέρτατο αγαθό.

Ο κ. Μανιτάκης χαρακτήρισε δε το μέτρο της επιβολής των οικονομικών κυρώσεων ως απόλυτα αναγκαίο και κατάλληλο. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι 100 ευρώ είναι μέτρο εξαναγκαστικό, αν υποθέσουμε ότι οι χαμηλομισθοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά έχουν δυνατότητα εμβολιασμού.  «Στην προκειμένη περίπτωση η πολιτεία έχει εξαντλήσει όλα τα μέτρα, απέφυγε από τον Απρίλιο και το Μάρτιο το σύνολο του υποχρεωτικού εμβολιασμού, προκρίνοντας τη στρατηγική της πειθούς και την προαιρετικότητα εμβολιασμού όταν η αντιπολίτευση ζητούσε εμβολιασμό για το σύνολο του πληθυσμού» παρατήρησε ακόμα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις