Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μετάλλαξη Όμικρον Ευρώπη: Συνεδριάζουν εκτάκτως οι υπουργοί Υγείας της G7 – Αναμένει η κυβέρνηση
ΚΟΣΜΟΣ

Μετάλλαξη Όμικρον Ευρώπη: Συνεδριάζουν εκτάκτως οι υπουργοί Υγείας της G7 – Αναμένει η κυβέρνηση

Μετάλλαξη Όμικρον Ευρώπη: Η επιτροπή φέρεται να έχει ζητήσει ένα χρονικό διάστημα 7 έως και 14 ημερών για να προβεί στην εκτίμηση της αναφορικά με τα νέα δεδομένα

Η εισροή των πρώτων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της νέας παραλλαγής Όμικρον στην Ευρώπη, παρά το επίπεδο αυξημένης επιφυλακής, δεν φαίνεται να μεταβάλλει την στρατηγική κυβέρνησης και ειδικών. Οι ειδικοί βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να επιτυγχάνουν την μέγιστη επικαιροποίηση του αποτυπώματος της μετάλλαξης σε δείκτες όπως η νοσηρότητα και η μεταδοτικότητα. Η επιτροπή μάλιστα φέρεται να έχει ζητήσει ένα χρονικό διάστημα 7 έως και 14 ημερών για να προβεί στην εκτίμηση της αναφορικά με τα νέα δεδομένα, τα οποία ενδεχομένως, να προσθέτει η «Ο» στην τροχιά που βρίσκεται η πανδημία.

Σε κάθε περίπτωση η αρνητική έκπληξη, όπως την χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, που επεφύλασσε η πανδημία, θα τεθεί στο επίκεντρο των καθιερωμένων συσκέψεων που αναμένεται να διαλάβουν πιο εντατικό χαρακτήρα. Άλλωστε η κυβέρνηση τελεί υπό την αναμονή της κρίσης των ειδικών για την αποτελεσματικότητα του πλέγματος των μέτρων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για την αναχαίτιση της έξαρσης που καταγράφει αυτό το πανδημικό κύμα. Το αργότερο έως την ερχόμενη Τετάρτη η επιτροπή αναμένεται να παραδώσει το πόρισμα της, επί της απόδοσης των περιορισμών αλλά και τις εκτιμήσεις της για την εξέλιξη της πανδημίας.

Άγνωστο αν είναι πιο μεταδοτικό το στέλεχος

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επανέλαβε ότι προς το παρόν δεν είναι σαφές αν η Όμικρον είναι πιο μεταδοτική από άλλες παραλλαγές του SARS-CoV-2 ή αν προκαλεί σοβαρότερη ασθένεια. «Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν αυξημένα ποσοστά νοσηλείας στη Νότια Αφρική, όμως αυτό μπορεί να οφείλεται στο συνολικό αριθμό των ανθρώπων που μολύνονται» και να μην είναι αποτέλεσμα μόνο της παραλλαγής Όμικρον, εξήγησε ο Οργανισμός. Υπενθύμισε ότι θα χρειαστούν «μέρες έως και αρκετές εβδομάδες» μέχρι να εκτιμήσουν οι επιστήμονες πόσο σοβαρή είναι.

Ο ΠΟΥ, στην ανακοίνωσή του, τόνισε ότι οι εμπειρογνώμονες προσπαθούν να κατανοήσουν τις πιθανές συνέπειες της παραλλαγής στα αντίμετρα που έχουν ληφθεί, συμπεριλαμβανομένων και των εμβολίων για την Covid-19. Η Βρετανία αποφάσισε να συγκαλέσει σήμερα Δευτέρα έκτακτη σύνοδο των υπουργών Υγείας της G7 για να συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις.

Η επιχείρηση «Χριστούγεννα»

Σε σχέση με το τρίτο κύμα έχουν αυξηθεί οι ανάγκες που πρέπει να εξυπηρετηθούν οι νοσηλείες των non-Covid ασθενών. Η κυβέρνηση πάντως επιμένει ότι παρά την πίεση δεν υπάρχει στις επιλογές που ενδέχεται να κάνει μια καραντίνα. Προτεραιότητα παραμένει η ενίσχυση της επιχείρησης «Ελευθερία» η οποία κινείται με ταχύτητες Μαρτίου Απριλίου όπως λένε από την κυβέρνηση, καταγράφοντας έναν ρυθμό που κινείται στην περιοχή των 90.000 εμβολιασμών ημερησίως . Έως και την Κυριακή 28 Νοεμβρίου, 7.020.707 πολίτες είχαν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση, ενώ τον εμβολιασμό τους έχουν ολοκληρώσει 6.581.445 άτομα. Επιπλέον την αναμνηστική δόση έχουν κάνει 1.248.984 πολίτες.

Το ενδεχόμενο πάντως για σημειακές παρεμβάσεις στοχευμένου χαρακτήρα παραμένει πάντα ανοιχτό: «Το μείγμα μέτρων δεν είναι στατικό. Πίσω από τις επιμέρους ρυθμίσεις υπάρχει στρατηγικό σχέδιο: προαγωγή της δημόσιας υγείας, διαρκής ενίσχυση του Ε.Σ.Υ., διασφάλιση της πληρότητας λειτουργίας της οικονομίας, της εκπαίδευσης και του κοινωνικού βίου» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου στην «Καθημερινή της Κυριακής». Ο κ.Οικονόμου, διαμήνυσε για ακόμη μια φορά πως: «Το lockdown δεν βρίσκεται στο πλέγμα του σχεδιασμού μας και δεν θα υπάρξει. Τα Χριστούγεννα επιβάλλουν τη μέγιστη υπευθυνότητα στην τήρηση των υγειονομικών μέτρων, αλλά και την τάχιστη επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης».

Το Ισραήλ κλείνει τα σύνορα για όλους

Τα πιο δρακόντεια μέτρα έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής από το Ισραήλ: η κυβέρνηση απαγόρευσε την είσοδο όλων των αλλοδαπών στη χώρα και θα χρησιμοποιήσει μια εφαρμογή εντοπισμού μέσω κινητών τηλεφώνων για να περιορίσει την εξάπλωση της παραλλαγής. Ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ είπε ότι η απαγόρευση, που θα πρέπει να εγκριθεί από την κυβέρνηση, θα ισχύσει για 14 ημέρες. Οι αρχές ελπίζουν ότι στο διάστημα αυτό θα δοθούν περισσότερες διευκρινίσεις για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Στις ΗΠΑ, ο κορυφαίος επιδημιολόγος Δρ Άντονι Φάουτσι, προειδοποίησε τους Αμερικανούς να είναι προετοιμασμένοι για την εξάπλωση της νέας παραλλαγής. Δεν είναι όμως ξεκάθαρο τι μέτρα θα ληφθούν, εφόσον χρειαστεί. Ο Φάουτσι έχει δηλώσει ότι η παραλλαγή πιθανότατα βρίσκεται ήδη στη χώρα, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί κανένα κρούσμα.

Στη Βρετανία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα όπως τον υποχρεωτικό έλεγχο όλων των ταξιδιωτών που φτάνουν στη χώρα και τη χρήση μάσκας σε καταστήματα και μέσα μεταφοράς.

Ενώ χώρες όπως η Ινδονησία και η Σαουδική Αραβία προστέθηκαν στον κατάλογο εκείνων που επέβαλαν ταξιδιωτικούς περιορισμούς, η Νότια Αφρική κατήγγειλε τα μέτρα ως άδικα και επιζήμια για την οικονομία της, υποστηρίζοντας ότι «τιμωρείται» για την επιστημονική ανακάλυψή της. Ωστόσο, ανησυχώντας για την αύξηση των κρουσμάτων, ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα είπε σήμερα ότι η κυβέρνηση εξετάζει την πιθανότητα να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό σε ορισμένες περιοχές ή για ορισμένες δραστηριότητες.

Έκκληση για ανοιχτά σύνορα

Η Νότια Αφρική ζήτησε να αρθούν αμέσως οι περιορισμοί, μια έκκληση που απηύθυνε και ο ΠΟΥ, επαναλαμβάνοντας ότι τα σύνορα πρέπει να μείνουν ανοιχτά. Πολλές γειτονικές της χώρες, που επηρεάζονται ευθέως ή εμμέσως από τις απαγορεύσεις, κατήγγειλαν επίσης τα μέτρα, με τον πρόεδρο του Μαλάουι, τον Λάζαρους Τσακουέρα, να μιλάει ακόμη και για «αφρικανοφοβία». «Ανησυχούμε όλοι για τη νέα παραλλαγή της Covid και πρέπει να ευχαριστήσουμε τους Νοτιοαφρικανούς επιστήμονες που την εντόπισαν πριν από οποιονδήποτε άλλον. Αλλά οι αποφάσεις που αφορούν την Covid πρέπει να βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, όχι στην αφρικανοφοβία», τόνισε.

Η Όμικρον εμφανίστηκε σε μια περίοδο που πολλές ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα νέο κύμα της πανδημίας και ορισμένες επιβάλουν περιορισμούς για να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού. Η νέα παραλλαγή έφερε επίσης στο επίκεντρο τις τεράστιες ανισότητες στον εμβολιασμό του πληθυσμού των χωρών. Την ώρα που πολλές αναπτυγμένες χώρες χορηγούν στους κατοίκους τους αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου, στις φτωχότερες λιγότερο από το 7% του πληθυσμού έχει κάνει την πρώτη δόση, σύμφωνα με ιατρικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις