Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

01

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Ιδέες για γιαούρτι: 5 σνακς με το ίδιο υλικό
PLUS

Ιδέες για γιαούρτι: 5 σνακς με το ίδιο υλικό

Ιδέες για γιαούρτι: Eκτός από θρεπτικό και νόστιμο είναι και εξαιρετικά ευέλικτο

Στραγγιστό, πρόβειο ή κατσικίσιο, κάθε είδος γιαουρτιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς διαφορετικούς και ευρηματικούς τρόπους τόσο στη μαγειρική όσο και στη ζαχαροπλαστική. Ιδού μερικές ιδέες, γλυκές και αλμυρές:

Γλυκές ζύμες

Σε συνταγές για γλυκές ζύμες (κέικ, κουλουράκια κ.λπ.) μπορείτε να αντικαταστήσετε το γάλα, την κρέμα ή τη sour cream (ξινή κρέμα) όποτε αναφέρονται στα υλικά με μείγμα από γιαούρτι και σόδα μαγειρικής. Για κάθε φλιτζάνι γιαουρτιού υπολογίστε μισό κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρικής. Επίσης, χρησιμοποιήστε λίγο περισσότερη ποσότητα από αυτή που απαιτεί η συνταγή, για παράδειγμα, 1 ¼ του φλιτζανιού γιαούρτι για 1 φλιτζάνι γάλα ή κρέμα.

Μαρινάδα για κρέας

Το γιαούρτι είναι ιδανικό υλικό για να μαρινάρετε κοτόπουλο, γαλοπούλα, αρνάκι, γιατί μαλακώνει το κρέας και ενισχύει τη νοστιμιά του. Ανακατέψετε 2 φλιτζάνια γιαούρτι με ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο, 2 κουταλιές μουστάρδα, 1-2 κουταλάκια θυμάρι ή μαντζουράνα ή φρέσκια ρίγανη και λίγο αλάτι. Μπορείτε να προσθέσετε ακόμα σκόρδο τριμμένο, πάπρικα γλυκιά ή καυτερή, τζίντζερ ή άλλα μυρωδικά της αρεσκείας σας. Κόψτε το κρέας σε μερίδες ή μικρότερα κομμάτια και αφήστε το στη μαρινάδα όλο το βράδυ. Γυρίστε το 1-2 φορές για να μαριναριστεί από όλες τις πλευρές. Πριν μαγειρέψετε το κρέας, μην το σκουπίσετε, αλλά αλευρώστε το με το γιαούρτι που είναι κολλημένο πάνω του. Τηγανίστε το ελαφρά σε λίγο ηλιέλαιο και στη συνέχεια μαγειρέψτε το σύμφωνα με τη συνταγή. Είναι ιδανική μαρινάδα για κρέατα κατσαρόλας με σάλτσα. Καθώς μαγειρεύεται το κρέας, το αλεύρι και το γιαούρτι θα χυλώσουν τη σάλτσα και θα την κάνουν πιο νόστιμη.

Αρωματικό ντιπ

Αναμείξτε 1 φλιτζάνι γιαούρτι με ½ φλιτζάνι τυρί κρέμα και 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο. Προσθέστε 1-2 κουταλιές φρέσκα μυρωδικά, όπως μαϊντανό, άνηθο, κόλιαντρο, δυόσμο, βασιλικό, ή 1 κουταλιά πολτό ελιάς και λίγο ξερό βασιλικό. Απίθανο ντιπ για να το σερβίρετε με κριτσινάκια ή ένα ωραίο χωριάτικο ψωμί.

ice cream with sliced lemon on white ceramic plate
Σάλτσα για φρουτοσαλάτα

Ανακατέψτε 1 φλιτζάνι γιαούρτι με 2 κουταλιές άχνη ζάχαρη και 3-4 κουταλιές ροδόνερο ή ανθόνερο ανάλογα με την προτίμησή σας. Μπορείτε ακόμα αντί για ροδόνερο να αρωματίσετε το γιαούρτι με μερικές σταγόνες από εσάνς βανίλιας ή με ξύσμα από λάιμ ή λεμόνι. Μια πολύ γρήγορη και αρωματική σάλτσα για φρουτοσαλάτα ή για ψημένα φρούτα όπως μήλα και κυδώνια.

Ελαφριά μπεσαμέλ

Αντικαταστήστε την μπεσαμέλ με κρέμα γιαουρτιού. Για να τη φτιάξετε οι αναλογίες είναι οι εξής: 1 φλιτζάνι γιαούρτι με 2 αυγά χτυπημένα, 2 κουταλιές αλεύρι και 1/3 του φλιτζανιού τριμμένη γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα. Αυτή η ποσότητα είναι αρκετή για ένα μικρό ταψί με διάμετρο 20 εκατοστά. Στο κλασικό ορθογώνιο ταψί που φτιάχνετε το παστίτσιο και τον μουσακά θα διπλασιάσετε τις ποσότητες. Ανακατέψτε όλα τα υλικά, αλατοπιπερώστε και ρίξτε τα πάνω από ό,τι έχετε μαγειρέψει. Είναι πολύ πιο ελαφριά από την κανονική μπεσαμέλ και έχει ελαφρά ξινούτσικη γεύση, γι’ αυτό ταιριάζει περισσότερο με λιπαρά μείγματα.

Πηγή: eatme

white and brown cake on white ceramic plate beside stainless steel spoon and clear glass jar
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις