Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

05

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Το Νησί των Χριστουγέννων – καβούρια: Εκατομμύρια μεταναστεύουν για να αναπαραχθούν
ΚΟΣΜΟΣ

Το Νησί των Χριστουγέννων – καβούρια: Εκατομμύρια μεταναστεύουν για να αναπαραχθούν

Το Νησί των Χριστουγέννων - καβούρια: Εκατομμύρια κόκκινα καβούρια γέμισαν τους δρόμους του Νησιού των Χριστουγέννων στην Αυστραλία

Ακρως ενθουσιασμένοι έχουν μείνει οι τουρίστες στο Νησί των Χριστουγέννων, καθώς εκατομμύρια κόκκινα καβούρια φαίνονται να κάνουν την ετήσια μετανάστευση τους στον ωκεανό για να αναπαραχθούν. Πάνω από 50 εκατομμύρια από τα κατακόκκινα καβούρια θα κάνουν το ταξίδι από τη ζούγκλα μέχρι την ακτή του Εθνικού Πάρκου, στη βορειοδυτική πλευρά της Δυτικής Αυστραλίας. Οι ντόπιοι και οι ταξιδιώτες έτρεξαν για να αιχμαλωτίσουν αυτό που θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες μεταναστεύσεις ζώων στον πλανήτη, καθώς τα ιδιαίτερα αυτά πλάσματα κάνουν το νησί κόκκινο. Σε πλάνα του φυσικού φαινομένου τα καβούρια φαίνονται να συρρέουν σε δρόμους, γέφυρες, βράχους και ρυάκια για να φτάσουν στον προορισμό τους εγκαίρως για να αναπαραχθούν. Είναι γνωστό ότι τα καβούρια εμφανίζονται σε μερικές αρκετά παράξενες τοποθεσίες καθώς κινούνται πάνω από τους βράχους και μέσα από τον δήμο.

Το προσωπικό στο νησί ξοδεύει αρκετούς μήνες προετοιμασίας για τη μετανάστευση, φτιάχνοντας ειδικά κατασκευασμένες γέφυρες καβουριών και προσωρινά φράγματα. Η Δρ Τάνια Ντέτο, συντονίστρια προγράμματος χωροκατακτητικών ειδών στο Νησί των Χριστουγέννων, είπε στην Daily Mail Australia ότι η περιοχή δεν είχε δει τόσα πολλά μεταναστευτικά καβούρια από το 2005. Όπως ανέφερε, η ομάδα ξόδεψε πολύ χρόνο για να διαχειριστεί τις γέφυρες και τα εμπόδια που βοήθησαν να κρατήσουν τα καβούρια ασφαλή στο ταξίδι τους στο Φλάινγκ Φις Κόουβ, την πρωτεύουσα του Νησιού των Χριστουγέννων. «Ήταν πολύ ωραίο να τα βλέπω να διοχετεύονται μακριά από την κυκλοφορία και να φτάνουν εκεί με ασφάλεια», δήλωσε.

Η πολυαναμενόμενη μετανάστευση πυροδοτείται συνήθως από τις πρώτες βροχοπτώσεις

Μάλιστα, σημείωσε πως ενώ οι ειδικοί στο νησί θα μπορούσαν να προβλέψουν την διαδρομή που θα ακολουθούσαν τα καρκινοειδή, αυτή εναλλάσσονταν ελαφρώς κάθε χρόνο. Η πολυαναμενόμενη μετανάστευση πυροδοτείται συνήθως από τις πρώτες βροχοπτώσεις της υγρής περιόδου που σημειώνονται τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο. Λίγες μέρες ισχυρής βροχής στην αρχή του μήνα ώθησαν τα αρσενικά καβούρια να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να βαδίσουν προς την παραλία, μαζεύοντας θηλυκά καθ’ οδόν. Ο ακριβής χρόνος και η ταχύτητα της μετανάστευσης καθορίζεται από τη φάση του φεγγαριού με τα καβούρια που προβλέπεται να γεννήσουν στις 29 ή 30 αυτού του μήνα.

Τα καρκινοειδή ξέρουν ακριβώς πώς να χρονομετρούν την αναχώρηση από τα λαγούμια τους για να φτάσουν στην παραλία εγκαίρως για βέλτιστη ωοτοκία. Κάθε θηλυκό καβούρι θα απελευθερώσει 100.000 αυγά στον Ινδικό Ωκεανό για πέντε ή έξι συνεχόμενες νύχτες κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης. Ένα μήνα αργότερα, τα κόκκινα καβούρια θα επιστρέψουν στην ακτή για να κάνουν το ταξίδι για το σπίτι στο τροπικό δάσος του νησιού. Η Μπιάνκα Πριστ από το Νησί των Χριστουγέννων, είπε ότι το απίστευτο φυσικό γεγονός λαμβάνει χώρα στο γραφικό νησί κάθε χρόνο.

«Το προσωπικό του Εθνικού Πάρκου του Νησί των Χριστουγέννων έβαλε χιλιόμετρα προσωρινών φραγμών, στήνει πινακίδες και κλείνει δρόμους σε όλο το νησί για να προστατεύσει εκατομμύρια καβούρια που φεύγουν από τα δασικά σπίτια τους για την ακτή», είπε η Πριστ. «Όλα αυτά τα χρόνια, οι επισκέπτες έχουν ταξιδέψει από κάθε γωνιά του κόσμου για να παρακολουθήσουν αυτό το φαινόμενο της άγριας ζωής», πρόσθεσε.

Οι δρόμοι στο νησί μπορεί να κλείσουν για να καλύψουν τις κινήσεις των καβουριών

Οι δρόμοι στο νησί μπορεί να κλείσουν απροσδόκητα για να καλύψουν τις κινήσεις των καβουριών, με δημόσιους πίνακες ανακοινώσεων και το τοπικό ραδιόφωνο να παρέχουν ενημερώσεις για το πέρασμά τους. Οι επισκέπτες ενθαρρύνονται να σταθμεύσουν τα αυτοκίνητά τους και να περπατήσουν προσεκτικά ανάμεσα στη θάλασσα από έντονα κόκκινα καβούρια καθώς κατευθύνονται προς την ακτή και συσσωρεύονται στους βράχους. Το νησί φιλοξενεί επίσης ένα άλλο είδος καρκινοειδών γνωστό ως το καβούρι ληστής. Τα πλάσματα αυτά, είναι ακίνδυνα παρά την απειλητική εμφάνισή τους και είναι γνωστό ότι κλέβουν αντικείμενα από κάμπινγκ, κερδίζοντας έτσι το όνομά τους. Αυτό το είδος μπορεί να έχει μήκος έως ένα μέτρο και βρίσκονται σε ορισμένες απίθανες τοποθεσίες.

Πέρυσι, οι κατασκηνωτές στο νησί απαθανάτισαν τη στιγμή που περικυκλώθηκαν από δεκάδες γιγάντια καβούρια ληστές καθώς προσπαθούσαν να απολαύσουν ένα οικογενειακό μπάρμπεκιου. Μια σειρά εκπληκτικών φωτογραφιών έδειχνε περισσότερα από 52 από τα καβούρια να περιμένουν με ανυπομονησία την ευκαιρία να τσιμπολογήσουν μερικά αποφάγια. Τα καβούρια εθεάθησαν να πλησιάζουν πτυσσόμενες καρέκλες, τραπέζια και ακόμη και το μπάρμπεκιου. Το νησί των Χριστουγέννων έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό κόκκινων καβουριών στον κόσμο με τους τουρίστες να προειδοποιούνται ότι τα καρκινοειδή είναι «προστατευμένα και σεβαστά» στην περιοχή.

Τα καβούρια ληστών θεωρούνται λιχουδιά με αφροδισιακές ιδιότητες σε όλο τον Ειρηνικό, αλλά θεωρούνται προστατευόμενο είδος στην Αυστραλία και δεν μπορούν να καταναλωθούν.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις