Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Γλυπτά Παρθενώνα – Μητσοτάκης: “Θέλουμε τα γλυπτά πίσω οριστικά”, είπε ο πρωθυπουργός
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γλυπτά Παρθενώνα – Μητσοτάκης: “Θέλουμε τα γλυπτά πίσω οριστικά”, είπε ο πρωθυπουργός

Γλυπτά Παρθενώνα - Μητσοτάκης: Σε συνέντευξή του στη βρετανική τηλεόραση, ο πρωθυπουργός έκανε μια εκτενή αναφορά στην υπόθεση με τα μάρμαρα του Παρθενώνα.

Στην εκπομπή της βρετανικής τηλεόρασης “Good Morning Britain” του δικτύου ITV ήταν προσκεκλημένος ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Από εκεί έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, λίγες ώρες πριν από την συνάντησή του με το Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον: «Καταρχάς, θέλουμε τα γλυπτά πίσω οριστικά. Άρα, δεν θα συμβιβαστούμε με τον δανεισμό τους». Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε αναχρονιστική τη γενική προσέγγιση ότι: «αυτά τα μάρμαρα ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο επειδή βρίσκονται εκεί για πολύ καιρό» και υπενθύμισε ότι τα γλυπτά βρίσκονται στη Γηραιά Αλβιώνα, επειδή εκλάπησαν από το Λόρδο Έλγιν.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε: «Αλλά στο τέλος της ημέρας, αυτό δεν είναι νομική διένεξη», ενώ πρόσθεσε: «Και δε μου αρέσει να μιλάω για την επιστροφή των γλυπτών, μου αρέσει να μιλάω για την επανένωσή τους». Ενθάρρυνε δε τους παρουσιαστές του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου, να κάνουν μια από τις εκπομπές τους στο Μουσείο της Ακρόπολης: «Θα είχατε την ευκαιρία να δείτε το μισό τμήμα της ζωφόρου -αυτό που δείχνετε- σε ένα υπέροχο, σύγχρονο μουσείο ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό: «Αυτό συνηγορεί υπέρ της θέσης μας για την επανένωση των γλυπτών και αυτό το ζήτημα θα θέσω στον Πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας».

Η πρόταση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε και την πρόταση που έχει επεξεργαστεί η Αθήνα προκειμένου να κατοχυρώσει τη θετική ανταπόκριση του Βρετανού Πρωθυπουργού: «Αυτό που μπορούμε να προσφέρουμε είναι βέβαια μια διευθέτηση, διά της οποίας, θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στο Βρετανικό Μουσείο εκθέματα και θησαυρούς που δεν έχουν βρεθεί ποτέ εκτός Ελλάδας, ως μέρος μιας συλλογής που θα εκτίθεται εκ περιτροπής». Συμπλήρωσε δε, με νόημα: «Οπότε, αν υπάρχει θέληση, είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να βρούμε μια λύση». Ο πρωθυπουργός υποστήριξε στη συνέντευξή του στο ITV ότι αυτή η γενναιόδωρη χειρονομία του Ηνωμένου Βασιλείου προς τον ελληνικό λαό για τα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, θα ήταν η καλύτερη προβολή της «Παγκόσμιας Βρετανίας».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις