Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Συνάντηση Μητσοτάκη – Χάρις: Προσεχώς επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη – Χάρις: Προσεχώς επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ

Συνάντηση Μητσοτάκη - Χάρις: Τι συζήτησαν σε σύντομη συνομιλία τους ο Έλληνας πρωθυπουργός και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για τη Λιβύη.

Σύντομο τετ-α-τετ είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Κάμαλα Χάρις στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής των Παρισίων για τη Λιβύη. Συγκεκριμένα, συζητήθηκε η πρόσφατη υπογραφή της πενταετούς επέκτασης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, η οποία επισφραγίζει το άριστο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και την αναγνώριση της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Επίθεσης στο τραπέζι έπεσε και το θέμα της προσεχούς επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ σε χρόνο που θα καθοριστεί. Επίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός συνεχάρη τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για τη διοργάνωση της Διάσκεψης και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή της Ελλάδας ως εγγύτερο γείτονα της Λιβύης προς το Βορρά.

 

Η παρέμβαση Μητσοτάκη στο πλαίσιο της Διάσκεψης

Το ρόλο της Ελλάδας ως δύναμης ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την ετοιμότητά της να συνδράμει ώστε να πετύχει η εκλογική διαδικασία στη Λιβύη ανέδειξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβασή του στη Διάσκεψη Κορυφής των Παρισίων. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί, τόσο διμερώς όσο και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη νέα εκλεγμένη κυβέρνηση της Λιβύη. Υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις συζητήσεις για συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με μία πραγματικά αντιπροσωπευτική κυβέρνηση της Λιβύη, που θα συγκροτηθεί με βάση την ελεύθερη βούληση του λιβυκού λαού και θα σέβεται τους κανόνες το Διεθνούς Δικαίου.

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα, ως γείτονας της Λιβύης, θέλει να δει τον λιβυκό λαό να ζει σε περιβάλλον ασφάλειας και ευημερίας, υπό την καθοδήγηση μιας ισχυρής και με πλήρη λογοδοσία κυβέρνησης, απαλλαγμένης από ξένες επιρροές και δεσμούς με το παρελθόν. Τέλος, επεσήμανε πως αναγκαία προϋπόθεση για την ειρήνευση και σταθεροποίηση της Λιβύης, χωρίς επιρροές τρίτων, είναι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων, των ξένων μαχητών και των ξένων μισθοφόρων το ταχύτερο δυνατό.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις