Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

26

Νοεμβρίου 2022

alphafreepress.gr / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ολοκληρώνεται η εξέταση των ενστάσεων
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ολοκληρώνεται η εξέταση των ενστάσεων

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Όσοι δικαιωθούν θα πάρουν την ενίσχυση μέχρι το τέλος του χρόνου - Από «κόσκινο» τα δικαιολογητικά για όσους χρηματοδοτήθηκαν.

Ολοκληρώνεται μέσα στις επόμενες ημέρες ο έλεγχος χιλιάδων ενστάσεων από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι είχαν αποκλειστεί από την επιστρεπτέα προκαταβολή ή έλαβαν λιγότερα χρήματα από όσα ανέμεναν. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εξετάζει μία προς μία τις ενστάσεις που υποβλήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι και όσοι δικαιωθούν θα λάβουν το κρατικό δάνειο μέχρι το τέλος του έτους. Ο έλεγχος αφορά τα αιτήματα που υπέβαλαν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που αποκλείστηκαν από τον τρίτο έως και έβδομο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής ή με βάση τους υπολογισμούς τους έλαβαν μικρότερα ποσά ενισχύσεων από αυτά που δικαιούνται.

Συγκεκριμένα εξετάζονται όλα τα δικαιολογητικά που θα στηρίζουν το δικαίωμα της ένστασης. Οι επιχειρήσεις που θα δικαιωθούν θα είναι οι τελευταίες που θα λάβουν τα κρατικά δάνεια, επιστρέφοντας μόνο το 50% του ποσού που θα λάβουν σε 60 δόσεις. Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των ενστάσεων θα αναρτηθούν στο Taxisnet τα ποσά που έχουν δοθεί από τους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής και αυτά που πρέπει να επιστραφούν στο κράτος. Τυπικά, τα ποσά αυτά θα πρέπει να επιστραφούν τον ερχόμενο Ιανουαρίου, αλλά, λογικά θα υπάρξει κάποια ειδική πρόβλεψη για αυτές τις περιπτώσεις. Άλλωστε, πληροφορίες αναφέρουν, οτι η κυβέρνηση εξετάζει γενικότερα το θέμα της παράτασης τω χρεών της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Δικαιολογητικά μέχρι 15 Νοεμβρίου

Στο μεταξύ, οι 700.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή και υποχρεούνται να υποβάλουν δικαιολογητικά θα πρέπει να το κάνουν μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, διαφορετικά θα κληθούν να επιστρέψουν το σύνολο του ποσού που έλαβαν. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ανωτέρω διαδικασίας, η ΑΑΔΕ αναμένεται να ξεκινήσει τους ελέγχους όσων χρηματοδοτήθηκαν μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής. Η φορολογική διοίκηση θέλει να ελέγξει εάν έλαβαν παρατύπως υψηλότερα ποσά από αυτά που δικαιούνται, και εφόσον διαπιστωθεί δόλος αφενός θα κληθούν να τα επιστρέψουν, αφετέρου θα υποστούν τις συνέπειες της φορολογικής νομοθεσίας.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να εκδοθούν και οι τελευταίες αποφάσεις και αμέσως μετά όσοι επιθυμούν μπορούν να ξεκινήσουν να αποπληρώνουν την επιστρεπτέας προκαταβολή είτε εφάπαξ είτε σε έως 60 δόσεις. Συνολικά, θα πρέπει να επιστρέψουν το ποσό των 3 δισ. ευρώ σε σύνολο 8,3 δισ. ευρώ που έλαβαν. Για όσους πληρώσουν εφάπαξ η έκπτωση μπορεί να φθάσει και το 78,75% του δανείου που έλαβαν υπό προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών:

  1. Στον πρώτο στον πρώτο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ενισχύθηκαν 52.490 επαγγελματίες και επιχειρήσεις με το ποσό των 601,813 εκατ. ευρώ
  2. Στον δεύτερο κύκλο ενισχύθηκαν 89.732 επαγγελματίες και επιχειρήσεις με το ποσό των 1,259 δισ. ευρώ
  3. Στον τρίτο κύκλο ενισχύθηκαν 101.522 δικαιούχοι με το ποσό των 1,510 δισ. ευρώ
  4. Στο τέταρτο κύκλο οι ενισχύσεις έφθασαν στα 2,174 δισ. ευρώ για 447.041 επιχειρήσεις και επαγγελματίες
  5. Στον πέμπτο κύκλο το ύψος των ενισχύσεων ήταν 1,250 δισ. ευρώ για 361.505 επαγγελματίες και επιχειρήσεις
  6. Στον έκτο κύκλο το ύψος των ενισχύσεων ήταν 524,6 εκατ. ευρώ για 280.109 επαγγελματίες και επιχειρήσεις
  7. Στον έβδομο κύκλο το ύψος των ενισχύσεων ήταν 945,8 εκατ. ευρώ για 297.621 επαγγελματίες και επιχειρήσεις
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις