Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Νίκος Φίλης: Πολυπληθείς οι σχολικές τάξεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Φίλης: Πολυπληθείς οι σχολικές τάξεις

Νίκος Φίλης: Για πολυπληθή τμήματα στα σχολεία και ανεπαρκείς ελέγχους, εν μέσω πανδημίας, κάνει λόγο ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τα αποκαλυπτήρια της επικίνδυνης κυβερνητικής πολιτικής στην εκπαίδευση συνεχίζονται», δήλωσε, μιλώντας στη Βουλή, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης. Όπως είπε, «πριν μια εβδομάδα είχαμε την παραδοχή του υπουργείου ότι 200.000 μαθητές στοιβάζονται εν μέσω πανδημίας σε τμήματα 25 και άνω μαθητών. Βεβαίως, με τις συγχωνεύσεις που συνεχίζονται ασταμάτητα, ο αριθμός θα αυξηθεί κι άλλο». Προσέθεσε πως «σήμερα μάθαμε ότι το υπουργείο Παιδείας κάνει μισή, και γι’ αυτό επικίνδυνη ιχνηλάτηση στα σχολεία, αφού δεν διαθέτει κανένα στοιχείο για τη μεταφορά της λοίμωξης από τους μαθητές προς την κοινωνία. Αυτό δηλαδή που είναι το πλέον κρίσιμο. Στο υπουργείο Υγείας, μας παρέπεμψε η υφυπουργός Ζέττα Μακρή, αν θέλουμε περισσότερα στοιχεία, στη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης που είχα καταθέσει για την απουσία ιχνηλάτησης και – ξανά – για τα υπερπληθή τμήματα».

Όπως υποστήριξε ο κ. Φίλης, είναι η ίδια «επιτελική αναρμοδιότητα» που εμποδίζει το υπουργείο Παιδείας να εφαρμόσει την πιο πρόσφατη οδηγία του ΕΟΔΥ της 10ης Σεπτεμβρίου 2021, για αραίωση των πιο πολυπληθών τμημάτων. Και προσέθεσε: «Εντυπωσιακά και τα υπόλοιπα κυβερνητικά ‘επιχειρήματα’: Γιατί διαμαρτύρομαι, μου απάντησε η υφυπουργός από το βήμα, αφού επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχαμε περισσότερες πολυπληθείς τάξεις! Συγκρίνει δηλαδή το 2017 και το 2018 με τις ειδικές συνθήκες της πανδημίας!».

17 μαθητές ανά τμήμα

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι ο μέσος όρος ανά τμήμα «παραμένει σταθερά στους 17 μαθητές», τονίζοντας πως είναι «βολικό, όταν στο δείγμα μπαίνουν χιλιάδες μικρά τμήματα στα πιο απομακρυσμένα σημεία της χώρας. Ενώ επίσης, ‘έχουν κλείσει μόλις 8 τμήματα’, λόγω κρουσμάτων». Τόνισε, επίσης, ότι «δεν απαντάνε όλες αυτές οι αλχημείες στη διάχυτη ανησυχία, τις διαμαρτυρίες και τις επιστολές των γονιών από όλη την Ελλάδα, για τις συγχωνεύσεις τμημάτων», υπενθυμίζοντας ότι διάβασε στην Ολομέλεια της Βουλής, ενδεικτικά, επιστολή δύο γονιών από το 9ο Γυμνάσιο Αχαρνών στην Αθήνα, με την οποία ζητούν να πληροφορηθούν με ποιο υγειονομικό και παιδαγωγικό κριτήριο συγχωνεύτηκαν τα πέντε τμήματα στην τάξη της κόρης τους σε τέσσερα, με αποτέλεσμα τα 21 παιδιά να γίνουν 27.

«Η ‘απάντηση – σταθμός’ προς εμένα (γιατί τους γονείς τους περιφρόνησαν) ήταν ότι αυτό προβλέπει ο νόμος… που ψήφισαν πρόσφατα!», ανέφερε ο κ. Φίλης, σημειώνοντας ότι η απάντηση αυτή «δίδεται μια μέρα με ρεκόρ κρουσμάτων και νέα περιοριστικά μέτρα». «Πρωτοφανής αδιαφορία, κολοσσιαία ανικανότητα, συνθηκολόγηση με το ‘κακό’. Αυτά χαρακτηρίζουν πλέον την κυβερνητική πολιτική στη διαχείριση της πανδημίας» υποστήριξε, καταλήγοντας, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις