Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Δορυφορικό Ίντερνετ: Έρχεται και επισήμως στην Ελλάδα
ΕΛΛΑΔΑ

Δορυφορικό Ίντερνετ: Έρχεται και επισήμως στην Ελλάδα

Δορυφορικό Ίντερνετ: Ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ανάπτυξης του δορυφορικού ίντερνετ στην Ελλάδα πραγματοποίησαν τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ανάπτυξης του δορυφορικού ίντερνετ στην Ελλάδα πραγματοποίησαν τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.  Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρής Λιβάνιος και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς συνυπέγραψαν την ΚΥΑ με την οποία ανοίγει ο δρόμος για τη λειτουργία του δορυφορικού ίντερνετ ευρείας χρήσεως στην Ελλάδα. Για το ζήτημα είχε προηγηθεί εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Ειδικότερα, η υπ’ αρ.57/ΦΕΚ Β’ 4938/25-10-2021 Κοινή Υπουργική Απόφαση:

• επικαιροποιεί την ειδική διαδικασία για την αδειοδότηση της εγκατάστασης τυποποιημένων κατασκευών κεραιών και
• θεσπίζει νέο κανονιστικό πλαίσιο για την τοποθέτηση των τυποποιημένων κεραιών που πληρούν συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές ασφαλείας. Οι κεραίες που περιγράφονται παραπάνω θα χρησιμοποιούνται από τις εταιρείες προκειμένου να παρέχουν στους καταναλωτές υπηρεσίες Ίντερνετ μέσω δορυφόρου, εξασφαλίζοντας σταθερή σύνδεση σε υψηλές ταχύτητες και χαμηλό χρόνο απόκρισης.

Κάθε μέρος της χώρας θα μπορεί πλέον να έχει σύνδεση στο διαδίκτυο

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης είχε δηλώσει προ ημερών ότι «οι πάροχοι κάνουν επενδύσεις σε οπτική ίνα, όμως πλέον έρχεται και το δορυφορικό ίντερνετ, το οποίο θα είναι ανταγωνιστικό σε αυτήν». Σύμφωνα με τον κ. Πιερακκάκη, με την ΚΥΑ δίνεται το πράσινο φως σε παρόχους όπως η Starlink του Έλον Μασκ να εκπέμψουν στην Ελλάδα και να παρέχουν υπηρεσίες. «Είναι πολύ σημαντικό για περιοχές που δεν έχουν καλή κάλυψη» είχε τονίσει σχετικά ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι οι δορυφορικές υπηρεσίες θα είναι διαθέσιμες εντός του 2021. Με τις υπηρεσίες που θα παρέχει η Starlink ουσιαστικά κάθε μέρος της χώρας, όσο απομακρυσμένο ή απομονωμένο είναι, θα μπορεί πλέον να έχει σύνδεση στο διαδίκτυο.

Όπως έχει σημειώσει οΈλον Μασκ, η Starlink στοχεύει σε περιοχές που μένουν εκτός της κάλυψης των δικτύων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. Η δυνατότητα αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται να «εργαλειοποιηθεί» εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο της ψηφιακής μετάβασης της χώρας. Σημειωτέον ότι οι προπαραγγελίες της Starlink είχαν ανοίξει σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων κι η Ελλάδα, ήδη από την Άνοιξη ενώ η εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει στην σύσταση Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας με διακριτικό τίτλο STARLINK GREECE και διαχειριστή τον κ. Samuel Chadwick Gibbs. Το αρχικό κεφάλαιο της εταιρείας είναι ύψους χιλίων (1.000€) ευρώ, τα οποία προέρχονται από την STARLINK HOLDINGS NETHERLANDS B.V, όπως αποδεικνύεται από την σχετική καταχώρηση στο ΓΕΜΗ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις