Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μεσογειακός κυκλώνας 2021 Ελλάδα: Η πρόβλεψη του Αρναούτογλου, πού θα χτυπήσει
ΕΛΛΑΔΑ

Μεσογειακός κυκλώνας 2021 Ελλάδα: Η πρόβλεψη του Αρναούτογλου, πού θα χτυπήσει

Μεσογειακός κυκλώνας 2021 Ελλάδα: Ο Σάκης Αρναούτογλου εξηγεί τι είναι ο μεσογειακός κυκλώνας και σε τι διαφέρει από τον τυφώνα.

Τις τελευταίες ώρες, ο μεσογειακός κυκλώνας “Νέαρχος” έκανε την εμφάνισή του στην “καρδιά” της Μεσογείου, σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου. Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο μετεωρολόγος τονίζει ότι κινείται νοτιοανατολικά, πορεία που θα ακολουθήσει και την Παρασκευή. Όπως αναφέρει, “για τη Σικελία και την Καλαβρία, δεν μπορούν να αποκλειστούν και πάλι μεγάλες ποσότητες βροχής σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το επόμενο 24ωρο σε συνδυασμό με θυελλώδεις ανέμους. Οι κάτοικοι της Μάλτας, θα πρέπει επίσης να προετοιμαστούν για πιθανά έντονα καιρικά φαινόμενα”.

Στη συνέχεια, ο “Νέαρχος” αναμένεται να αναχωρήσει προς το Λιβυκό Πέλαγος μεταξύ της Κρήτης και των ακτών της Βόρειας Αφρικής. Ειδικά για τη ναυτιλία, ένας μεσογειακός κυκλώνας παραμένει επικίνδυνος με ριπές άνω των 120 χιλιομέτρων την ώρα στην ανοιχτή θάλασσα.

Τι είναι ο μεσογειακός κυκλώνας

“Επισήμως, λόγος για έναν μεσογειακό κυκλώνα γίνεται από μέσες ταχύτητες ανέμου 112 χιλιομέτρων την ώρα και πάνω. Αυτό συμβαίνει όταν μεγάλες μάζες νερού εξατμίζονται πάνω από την ακόμα ζεστή Μεσόγειο Θάλασσα και σχηματίζονται καταιγιδοφόρα σύννεφα. Η περιστροφή της γης τους αναγκάζει να περιστρέφονται ενώ τα ρεύματα που κυριαρχούν στα κατώτερα στρώματα προς το κέντρο του συστήματος διαλύουν ξανά τα σύννεφα και δημιουργείται το αδύναμο μάτι που είναι χαρακτηριστικό των Medicanes” εξηγεί ο κ. Αρναούτογλου.

“Σε αντίθεση με τις τροπικές καταιγίδες (τυφώνες), οι ισχυρότερες ριπές ανέμου σε ένα medicane παρατηρούνται γύρω από τις καταιγίδες και όχι κοντά στο μάτι και οι οποίες μπορούν και ξεπεράσουν τα 120 χιλιόμετρα την ώρα και να συνοδεύονται από έντονες και μεγάλης διαρκειας βροχές” προσθέτει.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις