Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

08

Δεκεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Πέραμα αστυνομικοί: Σήμερα η απόφαση, τι καταγγέλλει η οικογένεια του Ρομά
ΕΛΛΑΔΑ

Πέραμα αστυνομικοί: Σήμερα η απόφαση, τι καταγγέλλει η οικογένεια του Ρομά

Πέραμα αστυνομικοί: Τι προκύπτει από τις νέες καταθέσεις- Τι είπε ο οδηγός του λεωφορείου που ήταν μπροστά στο περιστατικό

Σήμερα αναμένεται η απόφαση του ανακριτή για τους επτά αστυνομικούς που κατηγορούνται για το θάνατο του 20χρονου Ρομά στο Πέραμα, την ώρα που τα αποκαλυπτικά ηχητικά ντοκουμέντα μεταξύ της ομάδας «ΔΙΑΣ» και του Κέντρου Επιχειρήσεων συγκλονίζουν. Στον ανακριτή οδηγήθηκαν στις 8.30 το πρωί της Τετάρτης οι επτά αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Εξω από τα δικαστήρια είχε συγκεντρωθεί κόσμος, ο οποίος ξέσπασε σε χειροκροτήματα μόλις έφτασαν οι αστυνομικοί και κάποιοι φώναξαν: «Ηρωες!». Συνοδευομενοι απο τον δικηγόρο τους κ. Αλεξη Κούγια, αναμένεται να περιγράψουν εκ νέου τις συνθηκες κάτω απο τις οποίες διαδραματίστηκε το αιματηρό συμβάν και στη συνέχεια εισαγγελέας και ανακριτής να αποφασίσουν για την τύχη τους.

Τι καταγγέλλει η οικογένεια του Ρομά

Σύμφωνα με το δικηγορικό γραφείο του Αλέξη Κούγια που έχει αναλάβει την υπεράσπιση των αστυνομικών, ποινική δίωξη για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή εις βάρος των επτά αστυνομικών έχει ασκηθεί για τον ένα τραυματία επιβαίνοντα του κλεμμένου οχήματος που νοσηλεύεται φρουρούμενος και για τον τρίτο επιβάτη που οχήματος που διαφεύγει της σύλληψης.

Παράλληλα, χθες η οικογένεια του 20χρονου κατέθεσε δήλωση παράστασης Πολιτικής Αγωγής στην ανακρίτρια Πειραιά, που συνοδεύτηκε από πολυσέλιδο υπόμνημα, καταγγέλλοντας ότι οι αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στην καταδίωξη «γάζωσαν» το παιδί τους, υποστηρίζοντας ότι οι αιτιάσεις των κατηγορουμένων περί κινδύνου της ζωής τους δεν ευσταθούν. Συγκεκριμένα, στο εν λόγω υπόμνημα γίνεται αναφορά σε βασικά σημεία της υπόθεσης και υποστηρίζεται ότι οι επτά αστυνομικοί τέλεσαν το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συρροή και κατά συναυτουργία με άμεσο δόλο, και ότι ο 20χρονος στην κυριολεξία γαζώθηκε από τις σφαίρες των αστυνομικών, καθώς έφερε τρεις πύλες εισόδου από βολίδες πυροβόλου όπλου, σύμφωνα με την κατάθεση του ιατροδικαστή, ενώ αναφέρεται επίσης ότι έδρασαν από κοινού και κατά συναυτουργία.

Συγκλονίζουν οι διάλογοι την ώρα της καταδίωξης

Την ίδια ώρα, το φως της δημοσιότητας έχουν δει τα ηχητικά ντοκουμέντα από τους διαλόγους των ομάδων «ΔΙΑΣ» με το Κέντρο Επιχειρήσεων για την καταδίωξη στο Πέραμα, που οδήγησε στο θάνατο του 20χρονου Ρομά, τα οποία συγκλονίζουν, χωρίς ωστόσο να απαντούν στα ερωτήματα. Και αυτό διότι δεν είναι ξεκάθαρο γιατί ο επικεφαλής (σ.σ. Α100 το συνθηματικό του στις συνομιλίες) έδωσε εντολή να σταματήσει η καταδίωξη, ούτε γιατί οι αστυνομικοί συνέχισαν να καταδιώκουν το ύποπτο όχημα.

Ακολουθούν οι διάλογοι, όπως τους μετέδωσε το MEGA:

Ομάδα ΔΙΑΣ: Κέντρο, ανεβαίνουμε τη Θηβών προς Βίζας, ακολουθούμε στο ύψος σχεδόν της ΔΟΥ.

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ.: Το αριθμητικό και σε ποιο ύψος της Θηβών;

Ομάδα ΔΙΑΣ: Κέντρο, δεν σταματάει, τρία άτομα μέσα, Αθίγγανοι.

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ.: Τι όχημα είναι;

Ομάδα ΔΙΑΣ: Hyundai λευκό, κέντρο.

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ.: Accent είναι; Accent λευκό;

Ομάδα ΔΙΑΣ: Ένα Accent λευκό, παραβιάζει συνεχώς τα κόκκινα.

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ.: Ελήφθη, ελήφθη, με προσοχή. Ελήφθη, είναι πολλές ομάδες πλησίον, ελήφθη. Το ακολουθούμε με προσοχή, ικανή απόσταση να μην κινδυνεύσετε και θα το, όπου να ‘ναι, θα το σταματήσουμε.

Ομάδα ΔΙΑΣ: Κέντρο από 142 ακολουθεί και η ομάδα.

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ.: Ελήφθη, ελήφθη, ελήφθη. Ψυχραιμία. Προς τα πού κινούμαστε; Προς Ιερά ή γυρίζει πίσω;

Ομάδα ΔΙΑΣ: Δίπλα στην πλατεία, κέντρο.

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ.: Βγήκαμε Θηβών.

Ομάδα ΔΙΑΣ: Κινούμαστε επί της Θηβών.

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ.: 503;

Ομάδα ΔΙΑΣ: Πάει για Παλατάκι κάτω, κέντρο, από 382 ακολουθούμε ομάδες.

Η εντολή για διακοπή της καταδίωξης

Έπειτα, έρχεται η εντολή από το κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. για διακοπή της καταδίωξης.

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ.: 400Γ τέλος, τέλος, απομακρυνθείτε, τέλος, όλες οι ομάδες να απομακρυνθούν. Ουδέ ένας θα ασχοληθεί με το αυτοκίνητο πλέον. 400Γ για τις ομάδες ΔΙΑΣ την 503 και οποιαδήποτε άλλη ομάδα έχει διατεθεί να ακολουθήσει το όχημα, τέλος, στους τομείς σας όλοι, τώρα.

Ομάδα ΔΙΑΣ: …Ίσως το προλάβω.

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ.: Η εντολή είναι σαφής, διακόπτουμε τώρα. Ολοι οι σταυροί στους τομείς σας.

Ομάδα ΔΙΑΣ: …

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ.: 400Γ θα επαναλάβουμε τέλος, εάν δεν σταματάει το αυτοκίνητο τέλος, διακόπτουμε, διακόπτουμε, είναι εντολή του Α100, θα διακόψετε άπαντες.

Ομάδα ΔΙΑΣ: Κέντρο, έχουν απομακρυνθεί οι ομάδες από το όχημα, έχω μείνει πίσω.

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ.: Για όλους τους σταθμούς, δεν θα επανέλθουμε, είναι η τελευταία φορά που το διαβιβάζουμε. Για όλους τους σταθμούς, τέλος. Καθένας στον τομέα του και δεν θα επανέλθουμε.

Ομάδα ΔΙΑΣ: …

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ.: 400Γ, 400Γ θα ενημερώσω τις ομάδες και εσείς, να κόψουν να ακολουθούν το όχημα, τέλος.

Ομάδα ΔΙΑΣ: Πέραμα στην Ελπίδος …

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ.: Ποιος σταθμός διαβιβάζει και για ποιον λόγο; Όποιος σταθμός διαβιβάζει για το Hyundai… αν ακολουθεί το Hyundai κάποιος σταθμός, θα παρακαλέσουμε, είναι η τελευταία φορά που θα το διαβιβάσουμε, οποιοσδήποτε σταθμός κι αν είναι αυτός που διαβιβάζει και δεν γίνεται αντιληπτός, να διακόψετε τώρα να ακολουθείτε το όχημα. Τώρα. Κι όποιος σταθμός είναι αυτός που το ακολουθεί να ενεργήσει 1-13 με το κέντρο.

Ομάδα ΔΙΑΣ: Δεν ακούνε πάνω στη μηχανή, δεν ακούνε.

Επειτα, ο διάλογος συνεχίζεται.

Ομάδα ΔΙΑΣ: 403… ένα ασθενοφόρο σύντομα! Έχουμε Ε23 και.. εμβολισμό μηχανής! Τρέξτε, πού είστε συνάδελφε, που είστε;

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ.: Η ομάδα που διαβίβασε θέλουμε το ακριβές 1-11 για να βοηθήσουμε.

Ομάδα ΔΙΑΣ: Ελπίδος 38 Πέραμα, Ελπίδος 38 Πέραμα, επείγον!

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ.: Ελπίδος 38 Πέραμα, 409;

Ομάδα ΔΙΑΣ: 405 τρεις… Κέντρο ΕΛ.ΑΣ: Ελήφθη, 409, 407. Όχημα; Όχημα Δραπετσώνας; Όχημα Δραπετσώνας: Το όχημα της Δραπετσώνας στον Σκλαβενίτη καθ’ οδόν. Κέντρο ΕΛ.ΑΣ: Σύντομα…Α 9-1;

Ομάδα Α 9-1: Κατευθυνόμαστε.

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ.: 407;

Ομάδα ΔΙΑΣ: …Το ένα, κέντρο.

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ.: Ελπίδος 38 Πέραμα για τους σταθμούς. Ελπίδος 38 Πέραμα, δεν θα επανέλθουμε για το ακριβές, Ελπίδος 38, τώρα! Ό,τι παρατάτε, ό,τι έχετε και πάτε Ελπίδος 38 Πέραμα. 406, Νίκαια; 403;

Ομάδα ΔΙΑΣ: Σύντομα το ΕΚΑΒ!

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ.: Έχουμε ενημερώσει το ΕΚΑΒ, ποιος έχει τραυματιστεί, συνάδελφος;

Ομάδα ΔΙΑΣ: Αρνητικός κέντρο, παρέσυραν τρεις μηχανές και έχουμε ενεργήσει Ε-23 γιατί κινούνταν … εναντίον συναδέλφων και έχουν τραυματιστεί δύο δράστες.

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ.: Οι δράστες έχουν τραυματιστεί λόγω του Ε -23;

Ομάδα ΔΙΑΣ: Ορθόν.

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ.: Έχουν χτυπήσει και δίκυκλα κινούμενα και υπάρχουν και τραυματίες από τους δικυκλιστές;

Ομάδα ΔΙΑΣ: Αρνητικό, τρία υπηρεσιακά δίκυκλα έχουν γκρεμίσει κέντρο, έκαναν όπισθεν, βρήκαν… έκαναν όπισθεν, και γκρέμισαν 3 υπηρεσιακά δίκυκλα.

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ.: Τα οποία δεν είχαν, δεν ήταν, τα είχατε σταθμεύσει εσείς, ορθόν, για τον έλεγχο;

Ομάδα ΔΙΑΣ: Κέντρο, ήταν πίσω και μας εμπόδισε.

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ.: Συνάδελφοι τραυματίες υπάρχουν;

Ομάδα ΔΙΑΣ: Κέντρο έχει παρασύρει 5 υπηρεσιακά δίκυκλα, δεν υπάρχει τραυματίας συνάδελφος, αναγκαστήκαμε να ενεργήσουμε Ε- 23 γιατί κινούνταν με θανατηφόρο… εναντίον συναδέλφου.

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ.: Ελήφθη, ελήφθη, ελήφθη, συγκλίνουν σταθμοί στο σημείο, ελήφθη, με ηρεμία, άλλος… είναι και οι δύο τραυματίες οι δράστες, υπάρχει τρίτο άτομο που να αναζητούμε, να είναι στο σημείο; 403;

Ομάδα ΔΙΑΣ: Κέντρο έχουν τραυματιστεί, γράψτε έχουμε 5 μηχανές σε παράσυρση… σύντομα δύο ασθενοφόρα κέντρο.

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ.: Τα ασθενοφόρα έχουν ενημερωθεί, μας ενδιαφέρει, ψάχνουμε τρίτο;

Ομάδα ΔΙΑΣ: Έχει διαφύγει. Έχει διαφύγει τρίτος. ΔΙΑΣ 400Γ

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ.: 400Γ

Ομάδα ΔΙΑΣ: Κέντρο, οι συνάδελφοι έχουν ενεργήσει Ε-23, έχουν τραυματιστεί οι δύο δράστες, ένας στο λαιμό, ο έτερος στο χέρι, στο αριστερό χέρι.

Οι καταθέσεις- Ο οδηγός του λεωφορείου

Ο οδηγός του λεωφορείου που «έκλεισε» το λευκό Hyundai στην οδό Ελπίδος, στην κατάθεσή του αναφέρει τα εξής: «τα τελευταία 15 χρόνια, εργαζόμουν ως υπάλληλος του ΟΤΕ, όμως το Μάρτιο που μας πέρασε, εργάζομαι ως οδηγός αστικού λεωφορείου στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Χθες είχα βάρδια το απόγευμα, ως οδηγός του αστικού λεωφορείου, με αριθμό αυτοκινήτου 652, το οποίο εκτελεί το δρομολόγιο 818 «λιμένας Περάματος – άνω Πέραμα», στην περιοχή του Περάματος. Το δρομολόγιο αυτό είναι κυκλικό. Η βάρδια μου ξεκίνησε την 16:55 ωρα της 22 Οκτωβρίου 2021 και κανονικά θα τελείωνε 00: 55 ώρα της 23 Οκτωβρίου 2021, όμως συνέβη ένα περιστατικό προς το τέλος της βάρδιας. Θα σας εξηγήσω ακριβώς τι συνέβη για να καταλάβετε κι εσείς.

Την 00: 00 ώρα της 23 Οκτωβρίου 2021, ξεκίνησα το τελευταίο δρομολόγιο με αφετηρία την στάση Πέραμα όπου θα κατέληγα και στο τέλος του δρομολογίου. Λίγη ώρα μετά, δεν θυμάμαι τι ώρα ακριβώς, αφου είχα διανύσει περίπου το ένα τρίτο του δρομολογίου, πραγματοποίησα στην στάση με όνομα «Ν. Νικολαΐδη» που βρίσκεται επί της οδού Φρίξου στο Πέραμα. Φεύγοντας από κει συνέχισα με προορισμό την οδό Ελπιδος.  Εκείνη τη στιγμή είχα περίπου πέντε με έξι επιβάτες το λεωφορείο, όλοι τους νεαρής ηλικίας. Ένα με 2 λεπτά πριν αρχίσω να τρίβω το λεωφορείο για να μπω απο την οδό Φρίξου, στην οδό Ελπίδος, είδα ένα αυτοκίνητο να ανεβαίνει αντίθετα από εμένα δηλαδή από την Ελπιδος ως προς την Φρίξου και να έρχεται κατά πάνω στο λεωφορείο, ενώ πίσω του ακολουθούσαν τουλάχιστον τρεις μηχανές, απ’ όσο μπόρεσα να δω.

Κατάλαβα ότι ήταν μηχανές της αστυνομίας γιατί είχαν φάρους αναμμένος και ακούγονται σειρήνες. Μάλιστα τις σειρήνες τις άκουγα ήδη και πριν φτάσω στο σημείο εκείνο. Αμέσως εγώ σταμάτησα το λεωφορείο και το ίδιο έκανε ο οδηγός του αυτοκινήτου που σας είπα παραπάνω, αφού δεν χωρούσε να περάσει το αυτοκίνητο αυτό το είδα πολύ καλά και συγκεκριμένα ήταν ένα Hyundai Accent χρώματος λευκού. Μέσα σε αυτό μπόρεσα να διακρίνω τουλάχιστον τρεις επιβάτες τον οδηγό τον συνοδηγό και ακόμα έναν επιβάτη στα πίσω καθίσματα. Μπορεί να ήταν και περισσότεροι αλλά εγώ αυτούς είδα με σιγουριά.

Από αυτούς τους τρεις συγκράτησα τα χαρακτηριστικά μόνο του οδηγού, ο οποίος ήταν μελαμψός, αξύριστος και μου φάνηκε ότι ήταν Ρομά

Αφού σταμάτησε οδηγός το αμάξι, στη συνέχεια έβαλε όπισθεν και κινήθηκε γρήγορα στην οδό ελπίδος, με σκοπό να παρασύρει τις δύο μηχανές αστυνομίας που τον ακολουθούσαν για να διαφύγει. Η απόσταση που είχαν οι μηχανές από το αμάξι εκείνη τη στιγμή δεν ήταν μεγάλη, ίσως να ήταν γύρω στα δύο με 3 μέτρα. Αφού λοιπόν παρέσυρε τις πρώτες δύο μηχανές και έριξε κάτω τους Αστυνομικούς που επέβαιναν σε αυτές, συνέχισε με όπισθεν και έκανε έναν πολύ απότομο και ανεξέλεγκτο ελιγμό, παρασύροντας με αυτό τον τρόπο άλλη μία μηχανή στην οποία επέβαιναν επίσης αστυνομικοί.

Συγκεκριμένα την τρίτη, αυτή η μηχανή που σας λέω, την πάτησε κιόλας περνώντας από πάνω της. Αυτός ο ελιγμός και κίνηση γενικά του αυτοκινήτου που σας περιγράφω, έγινε πολύ γρήγορα και νευρικά. Ήταν πολύ επικίνδυνο αυτό που γινόταν. Ο οδηγός του αυτοκινήτου έκανε κίνηση προς τα πίσω μόνος του, χωρίς δηλαδή να αναγκαστεί από κάποιον ή κάτι, ενώ είχε την επιλογή να φύγει στην οδό Καλύμνου που είναι η συνέχεια της Ελπιδος, ή να στρίψει δεξιά στην οδό Αγίων πάντων που είναι συνέχεια της Φρίξου.

Από την κίνηση που έκανε το αμάξι προς τα πίσω και παρέσυρε όλες τις μηχανές αστυνομίας, μαζί με τους αστυνομικούς, κατάλαβα ότι το έκανε με σκοπό να τους χτυπήσει και να προσπαθήσει να ξεφύγει. Δεν σταμάτησε την κίνηση προς τα πίσω όταν χτύπησε τις δύο πρώτες μηχανές, αλλά αντιθέτως συνέχισε την κίνηση του και χτύπησε και την τρίτη μηχανή όπως σας ειπα και πριν.  Μετά απ’ αυτό, είδα ότι ακολουθούσαν παραπίσω κι άλλες μηχανές, δεν είδα όμως πόσες γιατί δεν είχα πια πολύ καλή ορατότητα.

Σε αυτό το σημείο ήταν που άρχισα να ακούγονται πολύ πυροβολισμοί

Δεν καταλάβαινα όμως εγώ μέσα από το λεωφορείο πιει πυροβολούσαν. Δεν μπορούσα να καταλάβω δηλαδή, αν πληροφορούσαν αστυνομικοί οι αυτοί που ήταν μέσα στο αμάξι ή όλοι αυτοί. Όταν μετά από λίγα δευτερόλεπτα σταμάτησαν οι πυροβολισμοί, είδα να φωνάζουν για να έρθει ασθενοφόρο. Επειδή με ρωτάτε, δεν είδα τι έκαναν αυτοί που ήταν μέσα στο αυτοκίνητο όταν άρχισαν οι πυροβολισμοί και μετά, είδα ότι το ασθενοφόρο που ήρθε παρέλαβε κάποιον, ενώ είδα και κάποιους αστυνομικούς που ήταν εμφανή τα σημάδια στην στολές τους από την πτώση, όταν τους χτύπησε το αυτοκίνητο. Μετά εγώ έκανα στην άκρη και στη συνέχεια ήρθα στην υπηρεσία σας για να σας πω τι είχε συμβεί, όπως μου ζητήθηκε.

Να σας πω σε αυτό το σημείο ότι στο παρμπρίζ του λεωφορείου, έχω εγκαταστήσει για λόγους ασφαλείας μια κάμερα η οποία καταγράφει μπροστά από το λεωφορείο. Η κάμερα αυτή περιέχει μία κάρτα μνήμης SD την οποία σας παραδίδω μήπως μπορέσετε να βρείτε βίντεο που μπορεί να έχει καταγραφεί από το περιστατικό που σας ανέφερα πριν».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις