Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2022: Η αντίστροφη μέτρηση 100 ημερών για το Πεκίνο
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2022: Η αντίστροφη μέτρηση 100 ημερών για το Πεκίνο

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2022: Οι διοργανωτές θα επαναχρησιμοποιήσουν επίσης ορισμένους από τους χώρους που κατασκευάστηκαν για το 2008.

Το Πεκίνο, όπου έφτασε η Ολυμπιακή φλόγα την περασμένη εβδομάδα, θα γίνει από τις 4 έως τις 20 Φεβρουαρίου 2022 η πρώτη πόλη στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων που θα έχει φιλοξενήσει τους Θερινούς (το 2008) και τους Χειμερινούς Αγώνες. Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων-2022 θα επαναχρησιμοποιήσουν επίσης ορισμένους από τους χώρους που κατασκευάστηκαν για το 2008, όπως το εμβληματικό εθνικό στάδιο της «Φωλιάς του Πουλιού», όπου θα πραγματοποιηθούν οι τελετές έναρξης και λήξης. Εάν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2008 κατοχύρωσαν την επιστροφή της χώρας στο προσκήνιο, οι Χειμερινοί Αγώνες του 2022 είναι μια ευκαιρία για τις κινεζικές αρχές να προωθήσουν τα χειμερινά σπορ, τα οποία ασκούνται από 300 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή το 20% του πληθυσμού.

Η Κίνα βέβαια δεν είναι, σε αντίθεση με τους Θερινούς Αγώνες (634 μετάλλια, εκ των οποίων 262 χρυσά), σημαντικό έθνος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων (62 μετάλλια, συμπεριλαμβανομένων 13 χρυσών). Λίγες λεπτομέρειες έχουν διαρρεύσει για το πώς το Πεκίνο σχεδιάζει να τιμήσει τις 100 ημέρες πριν από την έναρξη των Αγώνων αύριο Τετάρτη. Αλλά οι εορτασμοί είναι πιθανό να είναι περιορισμένοι, λόγω των μέτρων υγείας που συνδέονται με τον κορονοϊό. Η Κίνα, όπου ανακαλύφθηκε ο ιός στα τέλη του 2019, έχει ουσιαστικά εξαλείψει την επιδημία στο έδαφός της από την άνοιξη του 2020.

olimpiakoi

Αναβολή του Μαραθωνίου του Πεκίνου

Ωστόσο, μια πρόσφατη αναζωπύρωση της επιδημίας στη βόρεια Κίνα έχει ανησυχήσει τις αρχές τις τελευταίες ημέρες. Ο Μαραθώνιος του Πεκίνου, που ήταν προγραμματισμένος για την ερχόμενη Κυριακή, έχει αναβληθεί επ’ αόριστον και δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι έχουν περιοριστεί στα σπίτια τους, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας. Σήμερα, οι αρχές επέβαλαν ακόμη και τον περιορισμό μιας πόλης τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων, της Λανζού, στα βορειοδυτικά της χώρας. Από την έναρξη της επιδημίας, οι Κινέζοι αξιωματούχοι βασίζονται σε ένα οπλοστάσιο ριζοσπαστικών μέτρων: μαζικοί έλεγχοι, παρακολούθηση κινήσεων μέσω εφαρμογών για κινητά, υποχρεωτικοί περιορισμοί, καραντίνες και δραστικό φιλτράρισμα διεθνών αφίξεων. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου, που διοργανώνονται μόνο έξι μήνες μετά από αυτούς στο Τόκιο, θα διεξαχθούν σε μια «φούσκα» που θα απομονώσει τους αθλητές από τον υπόλοιπο πληθυσμό προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε μόλυνση.

Για να συμμετάσχουν στους Αγώνες, οι εκτιμώμενοι 2.900 αθλητές θα πρέπει είτε να εμβολιαστούν πλήρως είτε να περάσουν σε καραντίνα 21 ημερών κατά την άφιξή τους. Οι αθλητές που θα μετάσχουν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2022 θα υποβάλλονται σε καθημερινές εξετάσεις για Covid-19 και οι μετακινήσεις τους θα αφορούν μονάχα τον τόπο διαμονής και τους χώρους των αγώνων, όπως ανέφεραν οι διοργανωτές στις οδηγίες, τις οποίες έκαναν γνωστές. Οι αγωνιζόμενοι θα ενθαρρύνονται επίσης να φορούν μάσκες και να αποφεύγουν χώρους που είναι κλειστοί.

olimpiakoi

Εμβολιασμός για τους Αγώνες του Πεκίνου

Ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός για τους Αγώνες του Πεκίνου, αλλά ορισμένες εθνικές Ολυμπιακές επιτροπές, συμπεριλαμβανομένων αυτών των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά, απαιτούν από τα μέλη της ομάδας να εμβολιαστούν. Σε αντίθεση με το Τόκιο, θα υπάρχουν θεατές που θα παρακολουθήσουν αυτούς τους Αγώνες, αλλά εισιτήρια θα πωλούνται μόνο σε άτομα που ζουν στην Κίνα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις