Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Πέραμα συμπλοκή – Ρομά: Την Τετάρτη η απολογία των αστυνομικών – Η οργή των συγγενών
ΕΛΛΑΔΑ

Πέραμα συμπλοκή – Ρομά: Την Τετάρτη η απολογία των αστυνομικών – Η οργή των συγγενών

Πέραμα συμπλοκή - Ρομά: Το κέντρο της Άμεσης Δράσης τους ζήτησε να σταματήσουν την καταδίωξη;

Αρκετά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα για την αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα που είχε ως αποτέλεσμα ένας 21χρονος νεαρός να χάσει τα ζωή του και να τραυματιστούν οκτώ άτομα, επτά εκ των οποίων αστυνομικοί. Με ενδιαφέρον αναμένεται η απολογία των επτά αστυνομικών, που συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, την Τετάρτη. Οι έξι αστυφύλακες και ο ένας αξιωματικός (υπαστυνόμος) κρατούνται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Οργή από την οικογένεια του 21χρονου

Την ίδια ώρα, η οικογένεια του 21χρονου Ρομά είναι οργισμένη και ζητά να αποδοθεί δικαιοσύνη. Η κάμερα του ΑΝΤ1 βρέθηκε το πρωί της Κυριακής στον καταυλισμό των Ρομά στον Ασπρόπυργο, όπου διαμένει η οικογένεια του θύματος, αλλά και των δύο συνεπιβατών του, στο κλεμμένο αμάξι που καταδίωξαν οι αστυνομικοί. «Θέλω μια δικαιοσύνη από το κράτος. Δεν ήταν αστυνομικοί αυτοί που κυνήγησαν τα παιδιά; Τι πήρανε; Ένα αυτοκινητάκι πήρανε. Τι ήταν; Εγκληματίες ήταν; Θέλω μια Δικαιοσύνη από τον νόμο. Δεν μπορούσαν να τους σκίσουν τα λάστιχα, δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι να τον τραυματίσουν, δεν μπορούσαν να τον συλλάβουν;». Μέλη της οικογένειας, όπως η χήρα, η μητέρα και η αδελφή του, αλλά και φίλοι του νεκρού, που ζητούν χαρακτηριστικά «να πάει στην φυλακή, εκεί να σαπίσει ο δολοφόνος», απειλούν με εκδίκηση και αυτοδικία σε βάρος των αστυνομικών.

Ακόμη, η μητέρα του τραυματία, που ήταν κουνιάδος του 20χρονου κατήγγειλε ότι δεν μπορεί να επισκεφθεί τον γιο της, ενώ λέει πως, ενώ η αρχική ενημέρωση ανέφερε για τραυματισμό του από μία σφαίρα στο χέρι, νεότερη ενημέρωση κάνει λόγο για τραυματισμό του από τρεις σφαίρες στην κοιλιά.

Σημειώνεται πως ένταση επικράτησε το βράδυ του Σαββάτου στα διυλιστήρια Ασπροπύργου από ομάδα Ρομά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, 30 περίπου νεαροί, έκαιγαν λάστιχα στο δρόμο, με αποτέλεσμα να παρέμβει η αστυνομία.

Έρευνα για τους διαλόγους της ΔΙΑΣ με το Kέντρο Eπιχειρήσεων

Σημειώνεται πως εντολή να απομαγνητοφωνηθούν όλες οι καταγεγραμμένες συνομιλίες του κέντρου επιχειρήσεων με τους σταθμούς και τις περιπολίες που εμπλέκονται στο αιματηρό περιστατικό, έχει αρχίσει από αργά το βράδυ του Σαββάτου.

Μετά την παρέμβαση Θεοδωρικάκου για πλήρη διαλεύκανση της επιχειρησιακής αντιμετώπισης του περιστατικού από τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Μιχάλης Καραμαλάκης ζήτησε να υπάρχει σε λίγες ώρες όλο το κείμενο με τις επίμαχες διαβιβάσεις και κυρίως από τις 23.45 στις 22/10/2021 έως και τη στιγμή που οι αστυνομικοί ενημερώνουν για τους πυροβολισμούς.

Ταυτόχρονα έχει ξεκίνησε η διαδικασία εγγράφων αναφορών από τον προϊστάμενο της αλλαγής που είχε βάρδια στο κέντρο επιχειρήσεων όσο και από τον υψηλόβαθμο αξιωματικό που ήταν επόπτης στη βάρδια του κέντρου επιχειρήσεων.

Όμως, βασική θεωρείται η αναφορά του αστυνομικού που βρισκόταν την επίμαχη ώρα στο κέντρο της άμεσης δράσης και είχε πάρει τις πρώτες αναφορές για το ύποπτο όχημα καθώς επίσης και ποια ήταν η εντολή του κατά τη διάρκεια της καταδίωξης.

Η διερεύνηση του περιστατικού έρχεται στην επιφάνεια μετά το δεδομένο ότι η εντολή που δόθηκε στην πρώτη ομάδα ΔΙΑΣ του Πειραιά ήταν να σταματήσει την καταδίωξη καθώς ήταν επικίνδυνα, τόσο για τους ίδιους τους αστυνομικούς, όσο και για διερχόμενους πολίτες.

Τα ερωτήματα

Η ασάφεια όμως που ακολούθησε προκαλεί ερωτηματικά για το πώς εξελίχθηκε η καταδίωξη καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ενώ το κέντρο επιχειρήσεων είχε την εικόνα ότι η καταδίωξη είχε σταματήσει, ξαφνικά γίνεται γνωστό ότι μια άλλη ομάδα ΔΙΑΣ και συγκεκριμένα της Δυτικής Δυτικής, καταδίωκε το ύποπτο αυτοκίνητο το οποίο εμβόλισε τις μηχανές των αστυνομικών και εκείνοι πυροβόλησαν με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του ενός υπόπτου.

Τα ερωτήματα που καλείται να απαντήσει η έρευνα είναι για το ποτέ δόθηκε εντολή να σταματήσει η καταδίωξη, αν οι αστυνομικοί αργότερα που εντόπισαν ξανά στη Δυτική Αττική το ύποπτο όχημα ενημέρωσαν το κέντρο και τι απάντησε ο εκφωνητής της άμεσης δράσης.

Το δεδομένο πάντως είναι ότι υπάρχουν κενά στην επικοινωνία και ερωτήματα στο αν υπήρχε ή όχι ενημέρωση του κέντρου επιχειρήσεων για τη δεύτερη φάση της καταδίωξης στη Δυτική Αττική ή όχι.

Θα ερευνηθεί και το αν υπήρξε για μια ακόμη φορά πρόβλημα στους ασυρμάτους και χάθηκε η επικοινωνία ανάμεσα στο κέντρο και τους αστυνομικούς με αποτέλεσμα να υπάρξει και κενό στο σημείο εκείνο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις