Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ατυχήματα και τραγωδίες σε γυρίσματα: Μια παλιά ιστορία
ΚΟΣΜΟΣ

Ατυχήματα και τραγωδίες σε γυρίσματα: Μια παλιά ιστορία

Ατυχήματα και τραγωδίες σε γυρίσματα: Από την υπερπαραγωγή Μπεν Χουρ μέχρι και την τελευταία τραγωδία στην ταινία του Μπάλντουιν

Δεν είναι λίγες οι ταινίες που έχουν σημαδευτεί από τραγωδίες σε σκηνές δράσης και στα πλατό. Από την υπερπαραγωγή Μπεν Χουρ μέχρι και την τελευταία τραγωδία στην ταινία του Μπάλντουιν, περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε γυρίσματα, ανάμεσά τους ηθοποιοί, κασκαντέρ και τεχνικοί. Η ιστορία των δυστυχημάτων στα γυρίσματα είναι τόσο παλιά όσο και ο κινηματογράφος. Με θύματα πρωταγωνιστές, κασκαντέρ που παίρνουν τη θέση διάσημων ηθοποιών στις επικίνδυνες σκηνές καθώς και κομπάρσους. Τουλάχιστον ένας κασκαντέρ τραυματίσθηκε στα γυρίσματα της αρματοδρομίας στην υπερπαραγωγή Μπεν Χουρ. Οι φήμες και για νεκρό ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν. Η λάμψη των αστέρων του Χόλιγουντ επισκίαζε τα δράματα πίσω από τις κάμερες, και οι παραγωγοί ήθελαν να αποφύγουν την αρνητική δημοσιότητα.

Ένα από τα χειρότερα δυστυχήματα έγινε το 1982 όταν συνετρίβη ελικόπτερο στα γυρίσματα της ταινίας Twilight Zone με τον Νταν Ακρόιντ- σκοτώθηκαν δύο παιδιά και ένας ενήλικας ηθοποιός. Ακολούθησε, τον επόμενο χρόνο, ο θανάσιμος τραυματισμός από όπλο με αληθινές σφαίρες, του Μπράντον Λι, γιου του Μπρους Λι, στο πλατό της ταινίας Το Κοράκι.

Υπό την πίεση των σωματείων ηθοποιών και τεχνικών ενισχύθηκαν οι προδιαγραφές ασφαλείας

Τα δυστυχήματα περιορίστηκαν, αλλά δεν σταμάτησαν. Η Ούμα Θέρμαν, πρωταγωνίστρια της ταινίας Kill Bill του Κουέντιν Ταραντίνο, υπέστη κατάγματα στα γόνατα. «Κάθε ημέρα ήταν δύσκολη. Εκείνη που υποδύομαι δέχεται χτυπήματα, υποβάλλεται σε βασανιστήρια, παλεύει με εκατοντάδες άνδρες. Εγώ και όλοι αυτοί οι κασκαντέρ. Κάθε ημέρα σκληρή δουλειά, ήταν μια τρέλα», είχε δηλώσει η Ούμα Θέρμαν.

Στο πλατό της ταινίας Μπάτμαν «Σκοτεινός Ιππότης» έχασε τη ζωή του ένας τεχνικός των ειδικών εφέ. Από έκρηξη στα γυρίσματα των Αναλώσιμων 2 στη Βουλγαρία σκοτώθηκε ένας κασκαντέρ και τραυματίστηκε σοβαρά συνάδελφός του. Κασκαντέρ σκοτώθηκε όταν καταπλακώθηκε από βαρύ τζιπ στα γυρίσματα του Resident Evil, με τη Μίλα Γιόβοβιτς, ενώ μια γυναίκα έχασε το χέρι της σε δεύτερο ατύχημα.

Ο Χάρισον Φορντ που επέμενε να παίζει ο ίδιος σε επικίνδυνες σκηνές χωρίς αντικαταστάτη, έσπασε το πόδι του όταν έπεσε πάνω του μια μεταλλική πόρτα στον Πόλεμο των Άστρων. «Ατυχήματα συμβαίνουν, είναι σύνθετη η δουλειά στα πλατό. Έγινε ένα ατύχημα και τραυματίστηκα. Δεν είναι η πρώτη φορά που τραυματίζομαι σε γυρίσματα, όμως ήταν άβολο για όλους», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αμερικανός ηθοποιός.

Όμως η μεγαλύτερη και αθέατη τραγωδία συνέβη στα γυρίσματα της ταινίας «Ο Δαίμων της Ασίας» που έγιναν κοντά σε πεδίο πυρηνικών δοκιμών στην έρημο της Νεβάδα το 1956. Στα χρόνια που ακολούθησαν χτυπήθηκαν από τον καρκίνο οι πρωταγωνιστές Τζον Γουέιν, Σούζαν Χέιγουορντ, Πέδρο Αρμενταρίς, ο σκηνοθέτης Ντικ Πάουελ και ακόμα 100 από τα 220 μέλη του κάστ και του συνεργείου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις