Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Παρελάσεις – 28 Οκτωβρίου: Προβληματίζονται οι ειδικοί για το συνωστισμό
ΕΛΛΑΔΑ

Παρελάσεις – 28 Οκτωβρίου: Προβληματίζονται οι ειδικοί για το συνωστισμό

Παρελάσεις - 28 Οκτωβρίου: Η ημέρα της εθνικής επετείου έρχεται και έχει ανοίξει η συζήτηση για το πώς θα πραγματοποιηθούν οι παρελάσεις. Οι ειδικοί κρούουν την κατάσταση του συστήματος Υγείας και προτείνουν αποφυγή συγχρωτισμού.

Προβληματίζονται ειδικοί και Αρχές για τον τρόπο που θα πραγματοποιηθούν οι παρελάσεις σε λίγες μέρες για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Κυρίως υπάρχει ανησυχία για ενδεχόμενο συγχρωτισμό, μέσα σε μια χρονική στιγμή που τα στατιστικά της πανδημίας επιδεινώνονται καθημερινά. Ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Τάκης Παναγιωτόπουλος μίλησε στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8. Αναφερόμενος, λοιπόν, στο ζήτημα των παρελάσεων, πρότεινε πως: «Ό,τι αποτελεί συγχρωτισμό πρέπει να αποφευχθεί. Να γιορτάσουμε και τις θρησκευτικές και τις εθνικές γιορτές χωρίς συγχρωτισμό. Μεγάλες παρελάσεις με κόσμο, είναι σχεδόν αυτοκτονικό, ειδικότερα στη βόρεια Ελλάδα».

Επιπλέον, επεσήμανε ότι «πρέπει οι συγχρωτισμοί να αποφευχθούν με μια ωριμότητα, με μια κατανόηση των πραγμάτων που διακυβεύονται». Στη συνέχεια, εξήγησε ως εξής: «γιατί ειδικά το σύστημα Υγείας είναι στα όριά του στη βόρεια Ελλάδα, θα πιεστεί και άλλο και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό το ενδεχόμενο».

Νίκος Καπραβέλος: Οι δυνατότητες του συστήματος υγείας είναι πεπερασμένες

Επιπλέον, ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής της Β΄ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Mega και σε ανάλογο τόνο ανησυχίας, εξέφρασε την άποψη η παρέλαση να γίνει χωρίς θεατές και πως το σύστημα υγείας δεν αντέχει άλλο. Συγκεκριμένα τόνισε: «Με σεβασμό στους συμπολίτες μου, το να δημιουργήσουμε εστίες υπερμετάδοσης είναι εγκληματικό. Οι δυνατότητες του συστήματος Υγείας είναι πεπερασμένες, δεν αντέχει άλλο. Θα πρέπει η παρέλαση να μη γίνει πόλος έλξης και συνωστισμού, να γίνει χωρίς θεατές. Βράζουν όλοι οι νομοί γύρω από τη Θεσσαλονίκη. Μην το υποτιμάτε. Ζήσαμε πέρυσι την έκρηξη κρουσμάτων στις γιορτές και είναι μεγάλο το ποσοστό ανεμβολίαστων στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι, σα να λέμε, ένα μεγάλο κορωνοπάρτι που αν γίνει σε αυτές τις συνθήκες, θα προκαλέσει έκρηξη».

Πρόεδρος ΕΟΔΥ για παρελάσεις: Αποφύγετε τον συνωστισμό

Με τη σειρά του, ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, χθες, Τετάρτη, από τη Θεσσαλονίκη, μίλησε για τις λιτανείες και τις παρελάσεις που θα πραγματοποιηθούν ενόψει της 28ης Οκτωβρίου, ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία του εμβολιασμού. Ειδικότερα, είπε: «Τα μέτρα είναι (αυτά) που λέμε από την αρχή. Αποστάσεις, μάσκα, να αποφύγουμε το συνωστισμό». Επίσης, χαρακτήρισε «δύσκολη» την κατάσταση που επικρατεί με τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Ζαούτη, «η πίεση στα νοσοκομεία δεν είναι ίδια και αυτό είναι αποτέλεσμα του εμβολιασμού. Υπάρχει διαθεσιμότητα σε κλίνες ΜΕΘ, εάν εμβολιαστούμε σε μεγαλύτερο ποσοστό, δε θα χρειάζεται να κάνουμε συζητήσεις για την παρέλαση».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις