Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τουρκία: Σύλληψη στρατιωτικών για σχέσεις με τον Γκιουλέν
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Σύλληψη στρατιωτικών για σχέσεις με τον Γκιουλέν

Τουρκία: Μέχρι στιγμής 97 πρόσωπα έχουν συλληφθεί κατά την επιχείρηση αυτή. Στους υπόπτους περιλαμβάνονται 110 σπουδαστές στρατιωτικών σχολών, καθώς και 48 εν ενεργεία και πρώην μέλη του στρατιωτικού προσωπικού.

Σε εντολή σύλληψης 158 πρώην και 33 εν ενεργεία στρατιωτικών υπόπτων προχώρησαν οι τουρκικές αστυνομικές αρχές, μετά την απόφαση των Τούρκων εισαγγελέων. Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η επιχείρηση αυτή είχε ως στόχο πρόσωπα που φέρονται να συνδέονται με έναν μουσουλμάνο ιεροκήρυκα, για τον οποίο η Τουρκία υποστηρίζει ότι βρίσκεται πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Η επιχείρηση των αρχών, η οποία εκτείνεται σε 41 επαρχίες, εντάσσεται στο πλαίσιο της καταστολής του δικτύου του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έχει την έδρα του στις ΗΠΑ και αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη στην απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016, κατά την οποία είχαν σκοτωθεί περισσότεροι από 250 άνθρωποι.

Μέχρι στιγμής 97 πρόσωπα έχουν συλληφθεί κατά την επιχείρηση αυτή, μετέδωσε το Anadolu. Στους υπόπτους περιλαμβάνονται 110 σπουδαστές στρατιωτικών σχολών, που είχαν αποβληθεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, καθώς και 48 εν ενεργεία και πρώην μέλη του στρατιωτικού προσωπικού. Μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, περίπου 80.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και εκκρεμεί η δίκη τους και περίπου 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικοί και άλλοι απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι εκδιώχθηκαν από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Το πραξικόπημα της 15ης προς 16ης Ιουλίου του 2016

Πριν τρία χρόνια τη νύκτα της 15ης προς 16η Ιουλίου κάποιοι στρατιώτες προσπάθησαν να καταλάβουν την εξουσία βομβαρδίζοντας κτίρια- κλειδιά στην Άγκυρα και βγάζοντας άρματα μάχης στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης. Η επέμβαση των στρατιωτών που παρέμεναν πιστοί στον Τούρκο πρόεδρο, καθώς και χιλιάδων υποστηρικτών του που βγήκαν στον δρόμο έπειτα από έκκλησή του απέτρεψαν το πραξικόπημα. Σχεδόν 250 άνθρωποι, ανάμεσά τους και πραξικοπηματίες, σκοτώθηκαν.

Η Άγκυρα θεωρεί τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν εγκέφαλο του πραξικοπήματος και 5 χρόνια μετά συνεχίζει τις συλλήψεις όσων σχετίζονται με αυτόν, ενώ ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή. Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, που φέρεται ότι είναι πίσω από το πραξικόπημα στην Τουρκία είναι πρώην ιμάμης και σημαντική πολιτική φυσιογνωμία στην Τουρκία, ιδρυτής του κινήματος Χιζμέτ και ζει αυτοεξόριστος στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ. Ο ίδιος πάντως μέσω κύκλων του έχει διαψεύσει οποιαδήποτε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος. Αρνείται κάθε ανάμιξη και χαρακτηρίζει «πολύ ανεύθυνους» όσους των εμπλέκουν ενώ δηλώνει ότι «ανησυχεί πολύ για την ασφάλεια των πολιτών».

Ποιος είναι ο Φετουλάχ Γκιουλέν

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, είναι Τούρκος πρώην ιμάμης και πρώην πνευματικός καθοδηγητής του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το 1999 σε ένα βίντεο προέτρεπε τους οπαδούς του να κινηθούν «μέσα στις αρτηρίες του συστήματος χωρίς ουδείς να προσέξει την ύπαρξή σας μέχρι να φθάσετε σε όλα τα κέντρα εξουσίας». Σήμερα ο Ερντογάν τον κατονομάζει ευθέως ως τον άνθρωπο πίσω από το πραξικόπημα ενώ εδώ και καιρό ήταν ο υπ’ αριθμόν 1 «εσωτερικός εχθρός» του τούρκου προέδρου. Οι σχέσεις του με τον Ερντογάν κλονίστηκαν το 2013 όταν ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Γκιουλέν ότι εκείνος είχε υποκινήσει τις έρευνες για διαφθορά οι οποίες στοχοποίησαν και ενέπλεξαν δεκάδες κυβερνητικά στελέχη και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Γκιουλέν βρίσκεται σήμερα στην κορυφή της λίστας των πιο καταζητούμενων τρομοκρατών με την κατηγορία ότι ηγείται τρομοκρατικής οργάνωσης και η κυβέρνηση Ερντογάν είχε ζητήσει την έκδοσή του από τις ΗΠΑ. Ο Φετουλάχ Γκιουλέν διδάσκει την ήπια έκδοση του Ισλάμ, που πιστεύει στην επιστήμη, το διάλογο μεταξύ των θρησκειών και την πολυκομματική δημοκρατία. Έχει ξεκινήσει διάλογο με άλλες θρησκείες καθώς και με εβραϊκές οργανώσεις και είναι επικεφαλής του κινήματος Γκιουλέν που προωθεί τον κοινωνικό διάλογο για το μέλλον της Τουρκίας και του τουρκικού Κράτους και θεωρείται από τους Δυτικούς ότι προωθεί το ανεκτικό Ισλάμ που δίνει έμφαση στον αλτρουισμό, τη σκληρή δουλειά, την εκπαίδευση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις