Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Νέοι και κορονοϊός Ελλάδα: Θλιβερά τα στοιχεία – Νεκρός 46χρονος στην Ξάνθη
ΕΛΛΑΔΑ

Νέοι και κορονοϊός Ελλάδα: Θλιβερά τα στοιχεία – Νεκρός 46χρονος στην Ξάνθη

Νέοι και κορονοϊός Ελλάδα: Νέοι και ανεμβολίαστοι στο «στόχαστρο»

«Καμπανάκι» σημαίνουν οι ειδικοί για τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού και τους θανάτους στους ανεμβολίαστους πολίτες νεαρής ηλικίας. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε μόλις ένα 24ωρο έχασαν τις ζωές τους τρεις ανεμβολίαστοι ηλικιών από 30 έως 49 ετών. Χθες ένας ακόμη νέος άνθρωπος έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό, ένας νέος Ξανθιώτης, μόλις 46 ετών, πατέρας δύο παιδιών. Σύμφωνα με το Xanthi2.gr πρόκειται «για το νεότερο θύμα του κορωνοϊού στην Ξάνθη». Ο 46χρονος διατηρούσε συνεργείο μοτοσικλετών στην πόλη της Ξάνθης και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός. Χθες έγινε γνωστός και ο θάνατος μιας 34χρονης, από τα Τρίκαλα. Η νέα γυναίκα βρέθηκε νεκρή μέσα στο σπίτι της. Νοσούσε με κορωνοϊό τις τελευταίες ημέρες και χθες το πρωί ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ, προκειμένου να την μεταφέρει στο νοσοκομείο. Ωστόσο, όταν έφτασαν οι διασώστες, εκείνη είχε ήδη χάσει την μάχη.

Θλίψη προκαλεί και ο θάνατος 32χρονου με καταγωγή από την Καρδίτσα, μετά από μάχη με τον ιό. Ο 32χρονος που καταγόταν από τον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα έφυγε από τη ζωή, ενώ τον τελευταίο καιρό νοσηλευόταν στη Λάρισα. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, νοσεί και ο πατέρας του, ο οποίος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο εκτός Καρδίτσας. Την ίδια στιγμή, η πτώση της θερμοκρασίας και η «επιστροφή» στους κλειστούς χώρους δείχνουν να ενισχύουν τη διασπορά του κορωνοϊού, με τα κρούσματα χθες να ξεπερνούν τις 3.000 και τους επιστήμονες να προβληματίζονται για το τι θα συμβεί στη συνέχεια.

Νέοι και ανεμβολίαστοι στο «στόχαστρο» του κορωνοϊού

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο ΕΟΔΥ, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 347, με το 64% εξ αυτών να είναι άνδρες. Από το σύνολο των διασωληνωμένων, το 81,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω, κάτι που σημαίνει ότι ένας στους πέντε διασωληνωμένους δεν αντιμετώπιζε άλλα προβλήματα υγείας ούτε ήταν πολύ μεγάλης ηλικίας.

Ενα ακόμα εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι από το σύνολο των 347 διασωληνωμένων σε ΜΕΘ, οι 307, δηλαδή το 88,47% (σχεδόν 9 στους 10) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι (οι πλήρως εμβολιασμένοι σε ΜΕΘ είναι 40, δηλαδή 11,53% του συνόλου). Από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ προκύπτει επίσης μια ημερήσια αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία κατά 10,42%, με τον μέσο όρο του επταημέρου να είναι 204 ασθενείς.

Έντεκα πολίτες κάτω των 39 ετών σε ΜΕΘ -120 νεκροί από την ίδια ηλικιακή ομάδα

Το γεγονός ότι πλέον ο κορωνοϊός «χτυπά» κυρίως τους ανεμβολίαστους νεαρής ηλικίας προκύπτει και από τα λεπτομερή στοιχεία του ΕΟΔΥ για τις διασωληνώσεις. Συγκεκριμένα, τα χθεσινά στοιχεία δείχνουν ότι από το σύνολο των διασωληνωμένων οι 187 (το 53,9%) είναι 65 ετών και άνω, οι 149 (το 42,9%) από 40 έως 64 ετών. Εντεκα άνθρωποι όμως που αυτή τη στιγμή δίνουν μάχη στις ΜΕΘ της χώρας είναι ηλικίας κάτω των 39 ετών. Μέχρι σήμερα, από τον κορωνοϊό και τις επιπλοκές του έχουν πεθάνει 120 άνθρωποι ηλικίας κάτω των 39 ετών. Πρόκειται για το 0,8% των θανάτων:

Σύμφωνα τα επίσημα στοιχεία, μέχρι σήμερα, στην Ελλάδα έχει εμβολιαστεί πλήρως το 59,08% του πληθυσμού. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 4 στους 10 πολίτες παραμένουν ανεμβολίαστοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες έγιναν 28.436 εμβολιασμοί σε όλη την Επικράτεια. Οι μισοί από αυτούς όμως (14.508) ήταν αναμνηστικές δόσεις, δηλαδή η τρίτη δόση του εμβολίου. Οι ειδικοί σημαίνουν «συναγερμό» εκτιμώντας ότι θα έπρεπε να γίνουν το συντομότερο ένα εκατ. εμβολιασμοί στην Ελλάδα, προκειμένου να η χώρα να μπει στην ενδημική φάση της νόσου. Μιλώντας στο iefimerida.gr, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, υποστήριξε ότι με τους τρέχοντες εμβολιαστικούς ρυθμούς αυτό δεν είναι εφικτό, και πως αναπόφευκτα για πολλούς η ανοσία θα επιτευχθεί μέσω της νόσησης.

Ο χάρτης εμβολιαστικής κάλυψης (όσο πιο βαθύ το μπλε, τόσο υψηλότερα τα ποσοστά):

Η μεγάλη «μαύρη τρύπα» των εμβολιασμών παρατηρείται στη βόρεια Ελλάδα, όπου πάνω από το 50% είναι ανεμβολίαστοι.

Ενδεικτικά, οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί ανά Περιφέρεια:

Θεσσαλονίκης: 51,56%
Χαλκιδικής: 48,54%
Σερρών: 46,97%
Δράμας: 43,87%
Κιλκίς: 42,27%

Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη έχει άμεσο αντίκτυπο στην επιδημιολογική εικόνα, όπως προκύπτει από τον επίσημο Covid-map:
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις