Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

08

Δεκεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Διαβατήρια: Έρχονται αλλαγές στη χορήγησή τους
ΕΛΛΑΔΑ

Διαβατήρια: Έρχονται αλλαγές στη χορήγησή τους

Διαβατήρια: Κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο φέρνει αλλαγές στην έκδοση και ανανέωση διαβατηρίων.

Αλλαγές ενδέχεται να φέρει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος στις προϋποθέσεις χορήγησης διαβατηρίων και τις περιπτώσεις που αποκλείονται από την έκδοση διαβατηρίου εξαιτίας διάπραξης αδικήματος ή ύπαρξης καταδικαστικής απόφασης. Το εν λόγω σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στο Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αυτό, καθορίζονται οι προϋποθέσεις χορήγησης διαβατηρίων, η χρονική ισχύς τους, η αντικατάστασή τους, η ακύρωσή τους και οι προϋποθέσεις επανέκδοσης σε περίπτωση απώλειας.

Επίσης, προβλέπεται να μεταφερθεί και η αρμοδιότητα έκδοσης διαβατηρίων από τη Διεύθυνση Ασφάλειας στη Διεύθυνση Διεύθυνση Διαβατηρίων και Εγγράφων Ασφαλείας του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., αντί της Διεύθυνσης Ασφαλείας που είναι σήμερα.

 

Η διάπραξη αυτών των αδικημάτων αποκλείει την έκδοση διαβατηρίου

Ακόμα, προστίθενται νέες περιπτώσεις αδικημάτων που η καταδίκη για αυτά δεν καθιστά εφικτή την έκδοση διαβατηρίου. Τα νέα αδικήματα που προστίθενται είναι: της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, της ψευδούς κατάθεσης, της παράνομης χρήσης ή κατοχής γνησίου διαβατηρίου και της παράνομης διακίνησης πολιτών τρίτων χωρών. Επομένως, στο συνολικό κατάλογο των περιπτώσεων που δε χορηγείται διαβατήριο –δηλαδή παλιές και νέες περιπτώσεις- περιλαμβάνονται, μεταξύ των άλλων, οι τελεσίδικες καταδίκες για τα αδικήματα της πλαστογραφίας, της πλαστογραφίας πιστοποιητικών, της υπεξαγωγής εγγράφων ή έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, έχει κηρυχθεί πολίτης ανυπότακτος ή λιποτάκτης, έχει επιβληθεί προσωρινή κράτηση, είναι υπόδικος, εκκρεμεί τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση, η οποία δεν έχει εκτελεστεί κλπ. Από τον κατάλογο αφαιρέθηκαν, ανάμεσα σε άλλα, τα αδικήματα της ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης, της εμπορίας δούλων, της ακούσιας απαγωγής κλπ.

Οι εξαιρέσεις και η διάρκεια ισχύος

Κατ΄ εξαίρεση, επιτρέπεται η χορήγηση διαβατηρίου για νοσήλια στο εξωτερικό, μεταξύ των άλλων, του ίδιου του εμπλεκόμενου σε δικαστικές διενέξεις ή του/της συζύγου ή συμβίου ή συγγενούς (εξ αίματος και εξ αγχιστείας) μέχρι β΄ βαθμού, θανάτου ή σοβαρής ασθένειας στην αλλοδαπή του/της συζύγου ή συμβίου ή συγγενούς (εξ αίματος και εξ αγχιστείας) μέχρι β΄ βαθμού, κλπ. Η διάρκεια ισχύος των διαβατηρίων θα είναι πενταετής για τους ενήλικες και τους ανήλικους που έχουν συμπληρώσει τα 14 έτη της ηλικίας τους και τρία έτη για τα διαβατήρια των λοιπών ανηλίκων.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις