Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Ελληνογαλλική συμφωνία – ψήφιση: Ο Μητσοτάκης θέτει προ των ευθυνών του τον Τσίπρα
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελληνογαλλική συμφωνία – ψήφιση: Ο Μητσοτάκης θέτει προ των ευθυνών του τον Τσίπρα

Ελληνογαλλική συμφωνία - ψήφιση: Στις 10:30 το πρωί η συνεδρίαση για την κύρωση της αμυντικής συμφωνίας με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται στη συζήτηση στην Ολομέλεια για την ψήφιση της ελληνογαλλικής συμφωνίας έχοντας προσδιορίσει με σαφήνεια τα διακυβεύματα της αλλά και τον αντίκτυπο της πολιτικής στάσης των κομμάτων σε μια συμφωνία που αποτελεί κατά την κοινοβουλευτική πλειοψηφία εθνική παρακαταθήκη. Ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στην ενωτική ατμόσφαιρα υπό την οποία η κυβέρνηση δρομολόγησε την ένταξη στο εθνικό οπλοστάσιο την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης με την Γαλλία στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας. Όπως αναφέρουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα προσδώσει υψηλούς τόνους στη συζήτηση, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι εάν προκληθεί θα απαντήσει. Η ομιλία του, όπως μεταδίδουν συνομιλητές του θα διατρέχεται από στοχευμένες αναφορές σε «υπεύθυνες ή ανεύθυνες πολιτικές δυνάμεις».

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης δε, προεξοφλούσαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στοχεύοντας προς τη μεριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χρησιμοποιώντας τον ίδιο χρωματισμό, θα επαναλάβει την υπενθύμιση στην οποία προχώρησε από τη Σλοβενία: «όλοι θα τοποθετηθούν και θα αναμετρηθούν με τις ευθύνες τους, καθώς σε μία ιστορική Συμφωνία ιστορικές είναι και οι ευθύνες όσων θα κληθούν δια της ψήφου τους να πουν «ναι» ή «όχι» σε μία Συμφωνία η οποία έχει πραγματικά εθνική διάσταση», είπε από την Σύνοδο Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων ο κ. Μητσοτάκης.

Οι μομφές

Οι μομφές κατά του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. θα προσωποποιηθούν στον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης φωτογράφισε ευθέως με την αποστροφή ότι: «κάποιοι δεν μπορούν να δουν πέρα από τις κομματικές παρωπίδες το πραγματικό εθνικό συμφέρον της χώρας». Θα δώσει έμφαση στην ανάδειξη των επιπτώσεων από την αρνητική στάση, όχι μόνο άμεσα αλλά και σε βάθος δεκαετιών. Την παρέμβαση του πρωθυπουργού όμως δεν θα μονοπωλήσουν οι μομφές, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εστιάσει στα πολλαπλά οφέλη της ελληνογαλλικής συμφωνίας, που δίνουν τη «δυνατότητα να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο όχι μόνο στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά συνολικά στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία.

Ο πρωθυπουργός θα φωτίσει τη θωράκιση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και δη του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και την τόνωση της αποτρεπτικής ικανότητά τους, η οποία επιτυγχάνεται μέσα από την πρόσκτηση τριών υπερσύγχρονων φρεγατών μας. Θα παρουσιάσει το θετικό οικονομικό αποτύπωμα, της ελληνογαλλικής συμφωνίας: «γιατί στοίχισε πολύ λιγότερο από τα ποσά της αρχικής προσφοράς και η προμήθεια αυτή μπορεί να υπηρετηθεί από τον δημοσιονομικό χώρο που διαθέτουμε».

Όπως θα πει ο κ. Μητσοτάκης το Πολεμικό Ναυτικό θα αποκτήσει, σε σύντομο χρονοδιάγραμμα και έναντι χαμηλότερου οικονομικά αντιτίμου, πλοία που ανταποκρίνονται απολύτως στις επιχειρησιακές ανάγκες του στόλου και τις τεχνολογικές επιταγές του 21ου αιώνα. Ζητούμενο στην παρέμβαση του πρωθυπουργού η συμφωνία λειτουργεί επίσης ως πρόδρομος για τη σύσφιξη της συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα ξαναπεί δε, ότι: Η ΕΕ είναι μία οικονομική υπερδύναμη και εκ των πραγμάτων διαθέτει μεγάλη ήπια ισχύ, οφείλει όμως να αποκτήσει και ανάλογο γεωπολιτικό αποτύπωμα. Αναμένεται δε, να δώσει και νέα απάντηση στις επικρίσεις από συμμάχους ότι αυτή η εξέλιξη δεν παραβλεπει τις σχέσεις Ελλάδα με ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις