Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ / Απόδημος ελληνισμός: Επετειακή εκδήλωση στη Νέα Υόρκη
ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Απόδημος ελληνισμός: Επετειακή εκδήλωση στη Νέα Υόρκη

Απόδημος ελληνισμός: Ο Σύλλογος Αρκάδων Νέας Υόρκης «Ο Γέρος του Μωριά» τίμησε τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821.

Με ένα εορταστικό πρόγραμμα το οποίο συνδύασε την ποίηση, την αφήγηση αλλά και την μουσική, ο Σύλλογος Αρκάδων Νέας Υόρκης «Ο Γέρος του Μωριά» τίμησε τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821, στην αίθουσα «Πέτρος Πατρίδης» του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, το απόγευμα της Κυριακής 26 Σεπτεμβρίου. Στην πρώτη ευρεία καλλιτεχνική εκδήλωση του Συλλόγου μετά την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, η προσέλευση του κοινού θεωρείται ικανοποιητική, καθώς υπολογίζεται ότι στην ειδικά διαμορφωμένη -προς τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων- αίθουσα, έδωσαν το «παρών» περισσότεροι από 150 ομογενείς.

Την ιστορική αφήγηση -αλλά και εν γένει το πρόγραμμα- επιμελήθηκε η Αγγελική Βουρνά, ενώ την μουσική και τα τραγούδια η ορχήστρα «Μικρόκοσμος» του Γρηγόρη Μανινάκη, με την συμμετοχή του ομογενή καλλιτέχνη Νικήτα Ταμπάκη. «Εκανα πολλές γιορτές ως εκπαιδευτικός, αλλά αυτή εδώ θεωρώ ότι ήταν το αποκορύφωμα για εμένα. Γιορτάσαμε την Απελευθέρωση με ποιήματα γνωστών ποιητών, ενώ κάναμε αναφορά τόσο στα γεγονότα της Επανάστασης όσο και πριν την Επανάσταση, που συνεισέφεραν στη νίκη των Ελλήνων», ανέφερε η κ. Βουρνά.

90 χρονια δραστηριότητας

Κατά την εκδήλωση έγινε αναφορά και στην επέτειο από την ίδρυση του «Γέρου του Μωριά», που συμπλήρωσε 90 χρόνια δραστηριότητας και προσφοράς στην Ομογένεια, με δεδομένο ότι δεν διοργανώθηκε η καθιερωμένη χοροεσπερίδα την φετινή χρονιά». «Ηταν μια ωραία γιορτή, με πολλούς συντελεστές, με υπεύθυνη την κ. Αγγελική Βουρνά. Η Πολιτιστική Επιτροπή την σχεδίαζε και την προγραμμάτιζε μήνες αρκετούς και βεβαίως συνέβαλε πάρα πολύ και η ορχήστρα ‘Μικρόκοσμος’, ο Γρηγόρης Μανινάκης, ο Νικήτας Ταμπάκης και τα παιδιά της ορχήστρας. Εδεσε αρμονικά η μουσική με την ποίηση και την ιστορική αφήγηση έτσι ώστε να δώσουν το μήνυμα της γιορτής και να τιμήσουν τους ήρωες του 1821, μιας και η Αρκαδία έπαιξε καταλυτικό ρόλο σε αυτήν την Επανάσταση», ανέφερε ο β’ αντιπρόεδρος, Δημήτρης Φίλιος. Το «παρών» έδωσε και ο πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δημήτρης Παπαγεωργίου.

Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις