Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

02

Ιουνίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ερωμένη Πούτιν – Pandora Papers: Η Σβετλάνα, το εξώγαμο και το σπίτι στο Μονακό
ΚΟΣΜΟΣ

Ερωμένη Πούτιν – Pandora Papers: Η Σβετλάνα, το εξώγαμο και το σπίτι στο Μονακό

Ερωμένη Πούτιν - Pandora Papers: Η επί μακρόν ερωμένη του Βλαντιμίρ Πούτιν έχει καθαρή περιουσία 100 εκατομμυρίων δολαρίων σε "σκιώδη περιουσία", αποκαλύπτουν τα Pandora Papers.

Η επί μακρόν ερωμένη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν έχει “σκιώδη” περιουσία αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων -συμπεριλαμβανομένων πολυτελών διαμερισμάτων και ενός γιοτ- παρά το μέτριο υπόβαθρό της, όπως αποκαλύπτουν τα Pandora Papers. Η 46χρονη Σβετλάνα Κριβόνογκιχ, συνδέθηκε ρομαντικά με τον Ρώσο ισχυρό άνδρα από τότε που ήταν ακόμα αντιδήμαρχος στη γενέτειρά της, την Αγία Πετρούπολη και μάλιστα φέρεται να έχει μαζί του μια κόρη. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν φημολογείται ότι είναι πατέρας της Ελισαβέτα Κριβόνογκιχ, μίας νεαρής κοπέλας που σπουδάζει τέχνες στο Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης και φέρεται να είναι “καρπός” της σχέσης που είχε με την Σβετλάνα. Αλλά η Κριβόνογκιχ, που μεγάλωσε σε ένα διαμέρισμα και εργαζόταν ως καθαρίστρια καταστημάτων πριν σπουδάσει οικονομικά, όπως και άλλοι φίλοι του Πούτιν, φαίνεται πως έχουν πλουτίσει μέσω εταιρειών – “βιτρίνα” στις Παρθένες Νήσους και αλλού.

Τον Σεπτέμβριο του 2003, μια υπεράκτια εταιρεία με το όνομα Brockville Development Limited, μέσω δύο άλλων εταιρειών του Παναμά της αγόρασε ένα πολυτελές διαμέρισμα τέταρτου ορόφου στο Μόντε Κάρλο. Έχει επίσης αποκτήσει ένα διαμέρισμα στην Αγία Πετρούπολη και άλλα πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με τις αναφορές.

Τι απαντά το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι δεν έχει δει κανένα στοιχείο από την μαζική διαρροή των οικονομικών εγγράφων Όταν ρωτήθηκε για τις διαρροές, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ αναρωτήθηκε πόσο αξιόπιστες είναι οι πληροφορίες και είπε ότι μέχρι να δημοσιευτεί κάτι που η Μόσχα θεωρεί αξιόπιστο, δεν σχεδιάζει να κάνει έλεγχο των πληροφοριών. “Προς το παρόν δεν είναι σαφές ποια είναι αυτή η πληροφορία και τι αφορά”, είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε: “Εάν υπάρχουν σοβαρές αναφορές που βασίζονται σε κάτι συγκεκριμένο και αναφέρονται σε κάτι συγκεκριμένο, τότε θα τα διαβάσουμε με ενδιαφέρον”.

Ο Πεσκόφ μάλιστα ανέφερε ότι το Κρεμλίνο δεν μπορεί να καταλάβει γιατί τόση φασαρία για τους φερόμενους συνεργάτες του Πούτιν. “Ειλικρινά, δεν είδαμε κανένα κρυφό πλούτο του στενού κύκλου του Πούτιν εκεί μέσα”, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε.

Pandora Papers: Σάλος με την "πάμπλουτη" ερωμένη του Πούτιν, το εξώγαμο και το πανάκριβο σπίτι στο Μονακό

Ο “στενός κύκλος της Ρωσίας”

Η Σβετλάνα Κριβόνογκιχ φαίνεται πως δεν είναι η μόνη που επωφεληθεί από την μακροχρόνια σχέση της με τον Πούτιν. Για χρόνια, ο “στενός κύκλος της Ρωσίας” έχει αδυναμία στο Μονακό όπου οι χαλαροί φορολογικοί νόμοι έχουν κάνει την παραθαλάσσια πόλη αγαπημένη για τους πλούσιους Ρώσους. “Έχει γίνει μια Μόσχα δίπλα στη θάλασσα. Η νοοτροπία είναι να επιδεικνύεις ότ έχεις”, δήλωσε ο ντόπιος δικηγόρος Dominique Anastasis στον Guardian. “Κανείς δεν ρωτάει από πού προέρχονται τα χρήματά σου. Δεν υπάρχει κουλτούρα ελέγχου. Δεν κάνεις φορολογική δήλωση”. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μεταξύ των πλουσιότερων του “κύκλου Ρωσίας-Μονακό” είναι και ο Γκενάδι Τιμτσένκο, ένας πρώην σοβιετικός γραφειοκράτης που ήταν φίλος με τον Πούτιν από τη δεκαετία του 1990.

Πρώην έμπορος πετρελαίου, ο Τιμτσένκο έλαβε άδεια εξαγωγής πετρελαίου από τον Πούτιν το 1991 και αργότερα ίδρυσε μια ελβετική εταιρεία εξαγωγής πετρελαίου με την ονομασία Gunvor, με τον Ρώσο πρόεδρο να λέγεται ότι είναι σιωπηλός συνεργάτης της εταιρείας. Το Forbes ανέφερε ότι η καθαρή περιουσία του Τιμτσένκο ήταν 22 δισεκατομμύρια δολάρια. Ένα άλλο μέλος του στενού κύκλου του Πούτιν είναι ο Πίτερ Κόλμπιν, ένας παλιός οικογενειακός φίλος, ο οποίος ανέλαβε διευθυντής της International Petroleum Products με έδρα το Λένινγκραντ το 2003, παρά τα λίγα προσόντα για τη δουλειά.

ΕΕ: H Eπιτροπή μάχεται έντονα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Η Κομισιόν δεν θα προβεί σε σχόλιο σχετικά με συγκεκριμένα ονόματα που αναφέρονται στα Pandora Papers, ανέφερε η Αναπληρώτρια Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Επιτροπής Ντάνα Σπινάντ κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των ανταποκριτών. “Δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε σχόλια σχετικά με ονόματα και μεμονωμένες οντότητες που αναφέρονται”, δήλωσε η κ. Σπινάντ και προσέθεσε ότι η Κομισιόν “μάχεται έντονα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής”. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Ντάνιελ Φέρι ανέφερε ότι η Επιτροπή έχει δει τις αναφορές για τις έρευνες σχετικά με τα Pandora Papers και επισήμανε ότι “είναι πολύ ενεργή στην αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων”. “Aυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για περαιτέρω ενδυνάμωση του οπλοστασίου μας εναντίον της φορολογικής κατάχρησης”, συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις