Αθήνα

°C

Δευτέρα

18

Οκτωβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης – Μακρόν Παρίσι: Live οι δηλώσεις για τις φρεγάτες Belharra
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης – Μακρόν Παρίσι: Live οι δηλώσεις για τις φρεγάτες Belharra

Μητσοτάκης - Μακρόν Παρίσι: Δείτε live τις δηλώσεις από το Παρίσι

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Γάλλο προέδρου Εμανουέλ Μακρόν από το Ελιζέ στο Παρίσι για τη στρατηγική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας και την αγορά φρεγατών Belharra.

Πριν από τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη-Μακρόν οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Ελλάδας και Γαλλίας υπέγραψαν τα σύμφωνα αμυντικής συνδρομής ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία.

Δείτε live τις δηλώσεις από το Παρίσι
Belharra: Οι δυνατότητες των φρεγατών που θ’ αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό

Σε ένα ναυπηγείο με ιστορία 400 ετών στη Βρετάνη, η Γαλλία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019 τη ναυπήγηση της νέας φρεγάτας FDI (Defence and Intervension Frigate) με τη φιλοδοξία  φιλοδοξεί να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά του γαλλικού ναυτικού για τις επόμενες δεκαετίες. Η τελετή «πρώτης κοπής» χάλυβα, η συμβολική εκδήλωση για την έναρξη της ναυπήγησης της νέας γαλλικής φρεγάτας που στην Ελλάδα έγινε γνωστή ως [email protected] όμως οι Γάλλοι ονομάζουν FDI έγινε την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου στην πόλη Λοριάν, παρουσία της υπουργού Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί.

Στην τελετή τότε, είχε παραστεί και ο τότε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης τον οποίο οι Γάλλοι αντιμετώπισαν σχεδόν σαν τιμώμενο πρόσωπο, αποκαλύπτοντας την βαθιά επιθυμία τους να πέσουν σύντομα οι τελικές υπογραφές για να αγοράσει η Ελλάδα δύο γαλλικές φρεγάτες κλάσης FDI. Σχεδόν δύο χρόνια μετά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από κοινού με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν ανακοινώνουν αύριο συμφωνία για την απόκτηση από τη χώρα μας 3 φρεγατών με δικαίωμα προαίρεσης για την απόκτηση άλλης μίας.

Oι κύριες επιχειρησιακές δυνατότητες της φρεγάτας είναι:

η συνοδεία και προστασία μονάδων υψηλής αξίας ενάντια σε κάθε συμβατική απειλή πάνω και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας,

η διαλειτουργικότητα εντός μιας πολυεθνικής ναυτικής δύναμης και η συνεισφορά σε όλους τους τομείς πολέμου,

η ανάπτυξη σε περιοχές κρίσης ως κέντρο διοίκησης, αλλά και ως πλατφόρμα εφόρμησης των ειδικών δυνάμεων,

η συμβατική αποτροπή σε παράκτιες περιοχές και την ανοιχτή θάλασσας

Κύρια Χαρακτηριστικά:

Μήκος: 121 μ

Πλάτος: 18 μ

Μέγιστο εκτόπισμα: 4,400 τόνοι

Μέγιστη Ταχύτητα: > 27 κόμβους

Επιχειρησιακή διαθεσιμότητα: 3500 ώρες εν πλω τον χρόνο

Αυτονομία: 45 ημέρες

Πλήρωμα: 125 άτομα

Κατάστρωμα: Ελικόπτερο 10 τόνων

Υπόστεγο: Ελικόπτερο 10 τόνων + 1 UAV

Είναι εξοπλισμένη με την τελευταία λέξη της Ευρωπαϊκής αμυντικής τεχνολογίας, συνδυάζοντας συστήματα κολοσσών της αμυντικής βιομηχανίας όπως η Thales, η MBDA, η Naval Group κ.ά..

Τα συστήματα τελευταίας γενιάς της φρεγάτας Belharra, της παρέχουν αυξημένη ικανότητα εντοπισμού, μικρότερους χρόνους αντίδρασης και καλύτερη ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Μάλιστα, το μεγαλύτερο άλμα στο επίπεδο ικανοτήτων έρχεται από την πρόσκτηση της ικανότητας προβολής ισχύος στην ξηρά, χάρη στο κορυφαίο πυραυλικό σύστημα Naval Cruise Missile (NCM), ο οποίος έχει βεληνεκές άνω των 1.000 χιλιομέτρων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις