Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης Κρήτη: 20.000 ευρώ σε όσους έχασαν τα σπίτια τους – Όλα τα μέτρα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης Κρήτη: 20.000 ευρώ σε όσους έχασαν τα σπίτια τους – Όλα τα μέτρα

Μητσοτάκης Κρήτη: Άμεση ενίσχυση 1 εκατομμυρίου για τους δύο δήμους που έχουν πληγεί

Άμεση ενίσχυση 1 εκατομμυρίου ευρώ στους Δήμους Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών – Αστερουσίων που επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό των 5,8R, ανακοίνωσε από το Αρκαλοχώρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. “Θέλησα να βρεθώ απευθείας από το Παρίσι εδώ στην Κρήτη, στο Ηράκλειο, στο Αρκαλοχώρι, κοντά στους συντοπίτες μου για να επιθεωρήσω ο ίδιος τις ζημιές από τον χθεσινό σεισμό. Θα ξεκινήσω εκφράζοντας τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του συντοπίτη μας που τόσο άδικα χάθηκε χθες και να ευχηθώ γρήγορη ανάρρωση σε όλους τραυματίες”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγαίνοντας από σύσκεψη με τοπικούς φορείς στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Πολιτεία θα σταθεί αρωγός στους πληγέντες και δεσμεύτηκε ότι δεν θα καθυστερήσουν οι αποζημιώσεις για τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές. Σε ερώτηση για το ύψος των αποζημιώσεων απάντησε: “θα το δούμε, δεν υπάρχει πλαφόν”. “Θα τα ξαναφτιάξουμε όλα” είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξέφρασε την πεποίθηση – όπως την μετέφεραν οι σεισμολόγοι – ότι ο χθεσινός σεισμός ήταν ο κύριος. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι σε συνέντευξη τύπου που θα ακολουθήσει θα εξειδικευτούν τα μέτρα.

“Όπως γνωρίζετε η ελληνική Πολιτεία πια διαθέτει ένα πλαίσιο κρατικής αρωγής το οποίο παρέχει ουσιαστική και γρήγορη στήριξη σε συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν πέσει θύματα φυσικών καταστροφών. Είναι το πλαίσιο το οποίο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Εύβοια, θα ενεργοποιηθεί άμεσα και αυτό σημαίνει ότι ένας συμπολίτης μας ο οποίος έχει χάσει το σπίτι του, εφόσον έχει κατεδαφιστεί ή κρίνεται κατεδαφιστέο θα μπορεί να προσδοκά άμεσα να πάρει από το κράτος 20.000 ευρώ, 14.000 σε στεγαστική συνδρομή και 6.000 σε κρατική αρωγή και αναλόγως διαμορφώνονται τα ποσά σε σχέση με την έκταση της ζημιάς που κάποιος έχει υποστεί”, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κινούμαστε σε τρεις διαφορετικούς δρόμους

“Μεριμνούμε για το ζήτημα της στέγης. Κινούμαστε σε τρεις διαφορετικούς δρόμους: προσωρινή στέγη κι όταν εννοώ προσωρινή εννοώ κάλυψη αναγκών κάποιων λίγων ημερών σε σκηνές, προμήθεια οικίσκων κυρίως για τους συμπολίτες μας στους μικρότερους οικισμούς οι οποίοι θέλουν να παραμείνουν κοντά στις εστίες τους και θα αξιοποιήσουμε το πρόγραμμα “Εστία” σε συνεννόηση με το υπουργείο Μετανάστευσης. Έχουμε άδεια νοικιασμένα διαμερίσματα στο Ηράκλειο που μπορούν να καλύψουν άμεσα ανάγκη στέγασης συμπολιτών μας οι οποίοι δεν μπορούν να μείνουν στα σπίτια τους”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όπου χρειάζεται θα ενεργοποιηθεί εκ νέου η τηλεκπαίδευση

Αναφορικά με τα σχολεία, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη λύπη του για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην εκπαιδευτική διαδικασία και τόνισε ότι είναι πολλές και σημαντικές οι ζημιές. Σημείωσε ότι το Υπουργείο Υποδομών εργάζεται πυρετωδώς για να γίνουν γρήγορα η καταγραφή των ζημιών και να αποσταλούν κοντέινερ, όπου χρειάζεται, για να συνεχιστούν τα μαθήματα. “Όπου χρειάζεται εν τω μεταξύ θα ενεργοποιηθεί εκ νέου και η τηλεκπαίδευση”, όπως τόνισε.

Στην Κρήτη απευθείας από το Παρίσι

Ο πρωθυπουργός μετέβη απευθείας στην Κρήτη από τη Γαλλία, όπου υπεγράφη η ιστορική αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας. Αμέσως κατευθύνθηκε στο Χουδέτσι Αρχάνων Αστερουσίων, περιοχή που επίσης αντιμετωπίζει σοβαρές ζημιές από τον σεισμό, σε οδικό δίκτυο αλλά και κτίριο και στη συνέχεια στο Συντονιστικό Κέντρο Αρκαλοχωρίου όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανιδη, τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γιώργο Καραγιάννη, τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα, τον περιφερειάρχη Κρήτης και τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις