Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

08

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σεισμός στην Κρήτη: Τι λένε οι επιστήμονες – «Ήταν κεραυνός εν αιθρία»
ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός στην Κρήτη: Τι λένε οι επιστήμονες – «Ήταν κεραυνός εν αιθρία»

Σεισμός στην Κρήτη: Οι σεισμολόγοι ανέμεναν δονήσεις αλλά το μέγεθος του σεισμού αλλάζει τα δεδομένα

Ως κορύφωση ενός φαινομένου το οποίο βρίσκεται εν εξελίξει εδώ και σχεδόν τέσσερις μήνες βλέπουν οι σεισμολόγοι τον μεγάλο σεισμό των 6 Ρίχτερ -σύμφωνα με την εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου- που «χτύπησε» το Αρκαλοχώρι Ηρακλείου και αναστατώνοντας μεγάλο μέρος της Κρήτης και είχε σαν συνέπεια να χάσει την ζωή του ένας άνθρωπος. «Ήταν ο κύριος σεισμός» δήλωσε ο σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αθηνών, Άκης Τσελέντης, λίγο μετά την μεγάλη σεισμική δόνηση. Όπως έσπευσε να διευκρινίσει ο ισχυρότατος σεισμός των 5,8 Ρίχτερ -σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο- σημειώθηκε στο γνωστό ρήγμα Καστελλίου, σε μια περιοχή που δεν μπορεί να δώσει σεισμούς μεγαλύτερους των έξι Ρίχτερ.

seismos_art

Σεισμός στην Κρήτη: Ένας νεκρός

Ενας άνθρωπος έχασε τη ζωή του. Πρόκειται για τον άνθρωπο που είχε εγκλωβιστεί στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία στο Αρκαλοχώρι, που κατέρρευσε. Ο άτυχος άνδρας, 65 ετών, ήταν στην εκκλησία, την ώρα που μέλη συνεργείου βρίσκονταν εκτός, και έχασε τη ζωή του όταν από τη μεγάλη σεισμική δόνηση των 5,8 Ρίχτερ που χτύπησαν την Κρήτη, κατέρρευσε ο τρούλος της εκκλησίας. Τελικά απεγκλωβίσθηκε χωρίς τις αισθήσεις του και διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Ακόμη ένας εργάτης που ήταν μαζί του στο εκκλησάκι απομακρύνθηκε σώος.

Όπως ανέφερε σοκαρισμένος ο ιερέας του ναού, ο ηλικιωμένος «έτυχε να μπει μέσα για να δει ο γιος του ήταν υπεύθυνος κάναμε κάποιες αναστηλώσεις στο ναό, έφερε τους εργάτες, και μπήκε απλώς για να δει έτσι… κι έγινε το κακό εκείνη την ώρα». Ο ηλικιωμένος, φέρεται να καταπλακώθηκε από τη στέγη της εκκλησίας. «Είχε σοβαρό πρόβλημα ο ναός. Το ιστορικό μνημείο του Αρκαλοχωρίου ήταν» τόνισε ο παπάς στον ΣΚΑΪ.

Σεισμός στην Κρήτη: 9 τραυματίες

Σώος απεγκλωβίστηκε και άλλος ένας πολίτης στο χωριό Πατσίδερος που είχε παγιδευτεί μέσα στο σπίτι του καθώς από τις ζημιές λόγω του σεισμού δεν μπορούσε να ανοίξει την πόρτα. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες υπάρχουν 9 τραυματίες (7 με ελαφρές εκδορές και 2 με κατάγματα) και έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.  Μέχρι στιγμής στο κέντρο της Πυροσβεστικής έχουν αναφερθεί πολλές ζημιές σε κτίρια στα χωριά Ρουσσοχώρια, Αρχοντικό και Πατσίδερος. Στην περιοχή βρίσκονται ήδη δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενώ έχει κινητοποιηθεί όλος ο κρατικός μηχανισμός.

Σεισμός στην Κρήτη: Η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα 27 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 09.17΄ στην Κρήτη. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 23 Χλμ. ΒΔ της πόλης της Άρβης και σε απόσταση 346 Χλμ ΝΝΑ της Αθήνας.

Με εντολή του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, οι Υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ μεταβαίνει στην περιοχή η 1η και η 2η ΕΜΑΚ, καθώς και κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) του Υπουργείου Υποδομών.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης από την πρώτη στιγμή βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, τον Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας, Εμμανουήλ Φραγκάκη και τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα και μεταβαίνει στην περιοχή με τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελο Τουρνά, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Παπαγεωργίου και τον Γενικό Διευθυντή Συντονισμού, Φοίβο Θεοδώρου για τον συντονισμό των ενεργειών όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες από τις αρμόδιες Αρχές, αναφέρεται ένας νεκρός και εννέα τραυματίες, ενώ έχουν διαπιστωθεί υλικές ζημιές.

Κλιμάκιο 20 μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών στην Κρήτη

Αμέσως μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση που «χτύπησε» την ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου της Κρήτης, με εντολή του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Καραμανλή και του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Υποδομές, κ. Γιώργου Καραγιάννη, κλιμάκιο 20 μηχανικών της Γενικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών μετέβη στην περιοχή για να συνδράμει στη σχεδίαση των ενεργειών αντιμετώπισης των συνεπειών από τη σεισμική δόνηση.

Το κλιμάκιο των μηχανικών θα ξεκινήσει άμεσα ελέγχους στα κτήρια και στις υποδομές για να γίνει η αποτίμηση των ζημιών. Παράλληλα το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μαζί με τον Δήμο Μίνωα – Πεδιάδας θα δημιουργήσει συντονιστικό κέντρο για τη διευκόλυνση των διαδικασιών των αυτοψιών και την καλύτερη ενημέρωση και εξυπηρέτηση των πολιτών που επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό.

Λέκκας: Μεγάλος ο σεισμός, ήταν κεραυνός εν αιθρία

Η σημερινή μεγάλη δόνηση ωστόσο δεν αποτέλεσε έκπληξη για τους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι βίωναν μία πραγματικότητα με συνεχείς σεισμούς εδώ και μήνες, αν και το μέγεθος του σεισμού αλλά και το χαμηλό εστιακό βάθος σε συνδυασμό πως ο σεισμός έγινε στην ηπειρωτική Κρήτη και όχι σε θαλάσσιο χώρο προκάλεσε μεγάλη ανησυχία. Άλλωστε ο ένας νεκρός και οι αρκετοί τραυματίες και εγκλωβισμένοι δείχνουν την σφοδρότητα του φαινομένου. Επ αυτού, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο πρόεδρος ΟΑΣΠ, καθηγητής  Ευθύμιος Λέκκας, είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στο μέγεθος του σεισμού πως «ήταν ένας σεισμός που δεν περιμέναμε».

Ο κ. Λέκκας σε ερώτηση, αν θα ακολουθήσει κάποια μεγαλύτερη δόνηση, απάντησε «τι να πει κανείς μετά από αυτό», για να συμπληρώσει: «Για την ώρα έχουμε μια σημαντική μετασεισμική ακολουθία η μεγαλύτερη δόνηση από τις οποίες ήταν 4,5 Ρίχτερ στις 09:37 και ο κόσμος πρέπει να είναι προσεκτικός αποφεύγοντας τα παλιά κτίρια». Εν τω μεταξύ μιλώντας στον ΑΝΤ1, συμβούλεψε τους πολίτες να «παραμείνουν έξω, κυρίως από τα παλιά σπίτια. Τα σχολεία να διακόψουν τα μαθήματά τους, τουλάχιστον για σήμερα».

Σεισμός στην Κρήτη: Η «προειδοποίηση» Τσελέντη για τις σεισμικές δονήσεις

Ιδιαίτερη αναφορά στο φαινόμενο των απανωτών δονήσεων στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου είχε κάνει την περασμένη Πέμπτη με σχετική ανάρτηση στο Facebook ο σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αθηνών, Άκης Τσελέντης. Αφορμή για την ανάρτησή του ήταν μία σεισμική δόνηση ύψους 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Συγκεκριμένα  συμβούλευε τους κατοίκους να συνεχίζουν να ακολουθούν τα μέτρα σεισμικής προστασίας και να αποφεύγουν τα παλιά πετρόχτιστα σπίτια. Στην ίδια ανάρτηση περιέγραφε την ακολουθία των σεισμών και έλεγε πως το φαινόμενο αυτό θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμα, ενώ επισήμανε πως «τα διαστήματα μεταξύ των σεισμών θα αραιώνουν αλλά τα μεγέθη παραμένουν σε αυτά τα επίπεδα».

Μάλιστα όπως έλεγε ο κ. Τσελέντης, «από τα επιπλέον όργανα που έχουμε τοποθετήσει στην ευρύτερη περιοχή υπολογίσαμε με ακρίβεια τα αίτια του φαινομένου το οποίο οφείλεται στα ρήγματα Καστελλίου και Θραψανού Που ενώνονται στο βάθος κάτω από τον Δήμο Μινώα πεδιάδος».

 Παπαδόπουλος: Ο σεισμός δεν ήρθε απροειδοποίητα

«Ο σεισμός δεν ήρθε απροειδοποίητα. Ηρθε στο σημείο που κουνά εδώ και μήνες», είπε στην ΕΡΤ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος. «Επί 4 μήνες κουνάει συνέχεια, στο Αρκαλοχώρι Κρήτης» είπε στην ΕΡΤ, σημειώνοντας πως στις 21 Ιουλίου είχε συγκληθεί εκτάκτως η επιτροπή σεισμικού κινδύνου. «Τότε είχαμε πει τότε ότι ενδέχεται να είναι προσεισμοί αυτοί που σημειώνονταν». Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι ο σεισμός δεν είναι σε θαλάσσια περιοχή, αλλά πάνω στο νησί και σε κατοικημένες περιοχές και ζήτησε από τις αρμόδιες αρχές να γίνει «αμέσως αυτοψία» από δήμους και την Περιφέρεια.

 Η ακολουθία σεισμών είχε αναστατώσει την Κρήτη

Υπενθυμίζεται πως τους προηγούμενους μήνες, σειρά από σεισμούς είχαν σημειωθεί στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην περιοχή του Ηρακλείου προκαλώντας τότε ανησυχία στους κατοίκους και παρεμβάσεις των επιστημόνων οι οποίοι μιλούσαν για μία ακολουθία εν εξελίξει. Στις 4 Ιουνίου, 4,2 Ρίχτερ είχαν ταρακουνήσει το Ηράκλειο. Τότε μιλώντας στο Mega ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος είχε πει χαρακτηριστικά: «Υπάρχει σεισμική δραστηριότητα και στην Κρήτη, στα νότια του Ηρακλείου, με το μεγαλύτερο μέγεθος να είναι στα 4,2 Ρίχτερ. Νομίζω ότι εξακολουθούμε να είμαστε σε φυσιολογικά πλαίσια, δεν έχουμε ξεφύγει από το σύνηθες».

Τέσσερις μετασεισμοί

Κάτι παραπάνω από έναν μήνα μετά, στις 24 Ιουλίου, το Ηράκλειο «χόρεψε» ξανά στον ρυθμό των Ρίχτερ, αφού σεισμός μεγέθους 4,8 είχε χτυπήσει την περιοχή. Μάλιστα, τον σεισμό ακολούθησαν τέσσερις μετασεισμοί, έντασης από 3 έως 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Άμεση ήταν τότε και η αντίδραση του καθηγητή σεισμολογίας και διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκη Τσελέντη. Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του για την δόνηση στο Αρκαλοχώρι «4,8R στο Αρκαλοχώρι στις 5:07 σήμερα το πρωί. Θα έχουμε αρκετούς μετασεισμούς λόγω του πολύ μικρού εστιακού βάθους των 4,5 Χλμ».

Είχε πει δε τότε πως «το Γεωδυναμικό μήνες τώρα έχει τοποθετήσει επιπλέον έξι σεισμογράφους στο Νομό Ηρακλείου και καταγράφουμε με μεγάλη λεπτομέρεια τους μικρούς σεισμούς που γίνονται. Η μέχρι τώρα σεισμική δραστηριότητα έχει τα χαρακτηριστικά σεισμικής σμηνοσειράς και εξελίσσεται κυρίως ανατολικά του Γιούχτα και δυτικά του ρήγματος Καστελλίου Ηρακλείου αλλά και αρκετά βορειότερα της λεκάνης Μεσαράς μέχρι σχεδόν την ακτογραμμή προς τον Βορρά. Δεν βλέπω προς το παρόν λόγους ανησυχίας γιατί δε βλέπω κάποια μετατόπιση προς κοντινές μεγάλες ρηξιγενής ζώνες. Υπολογίσαμε ότι η πιθανότητα να έχουμε νεο σεισμό μεγαλύτερο των 5R στις επόμενες 7 ημέρες είναι 4,5% και των 6R είναι μηδαμινή δηλ 0,5%! (+ = .%, + = .%)».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις