Αθήνα

°C

Πέμπτη

21

Οκτωβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Το δόλωμα: 7 άγνωστες ιστορίες για την αγαπημένη Ελληνική ταινία
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το δόλωμα: 7 άγνωστες ιστορίες για την αγαπημένη Ελληνική ταινία

Το δόλωμα: Μια ταινια που θεωρήθηκε προκλητική και τολμηρή για τα δεδομένα της εποχής

Το 1964 και για πέντε χρόνια η Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε σταματήσει τη συνεργασία με την Finos Film. Το συμβόλαιό της με την εταιρεία, όμως, την ανάγκασε να γυρίσει άλλη μια ταινία με τον Φίνο κι αυτή ήταν το “Δόλωμα”. Η ταινία θεωρήθηκε προκλητική και τολμηρή για τα δεδομένα της εποχής, επειδή έδειχνε τη ζωή μιας χορεύτριας σε κακόφημο μπαρ της Τρούμπας. Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν ερωτικές σκηνές, αφορούσε σε μία περιοχή με οίκους ανοχής, καμπαρέ και αιματηρές συμπλοκές μεθυσμένων ανδρών και γι’ αυτό θεωρήθηκε σχεδόν ακατάλληλη.

Η ταινία, σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου, με πρωταγωνιστές τους Αλίκη Βουγιουκλάκη, Αλέκο Αλεξανδράκη, Ντίνο Ηλιόπουλο και Βαγγέλη Βουλγαρίδη, έχει κάποια κρυμμένα… μυστικά. Όπως τα δάκρυα στο τέλος, που ήταν αληθινά!

Το δόλωμα: Τα δάκρυα της Αλίκης

Η Αλίκη ήθελε κάθε σκηνή της να φαίνεται αληθινή. Στο τέλος της ταινίας, όταν η πρωταγωνίστρια γλυτώνει από τη φυλακή και τρέχει στην αγκαλιά του έρωτά της, τον οποίο υποδυόταν ο Βαγγέλης Βουλγαρίδης, η Βουγιουκλάκη κλαίει πραγματικά. Η σκηνή γυρίστηκε πολλές φορές. Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας, Αλέκος Σακελλάριος: «Τρέχει, τρέχει η Βουγιουκλάκη και φτάνει με τα δάκρυα στα μάτια ως την αγκαλιά του Βουλγαρίδη. Κι όταν λέμε δάκρυα, δάκρυα. Η Αλίκη δε δεχόταν να της βάλουνε σταγόνες από νερό, όπως γίνεται συνήθως, σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Έκλαιγε πραγματικά. Τα δάκρυα τα είχε στο τσεπάκι της. Η σκηνή, όμως, δεν πέτυχε. Η Αλίκη ήρθε λίγο δεξιότερα απ’ ό,τι έπρεπε κι ο Καβουκίδης, που ήτανε και διευθυντής φωτογραφίας και κάμεραμαν, δεν πρόλαβε να κάνει σωστά το πλάνο.

-Αλίκη μου, η σκηνή πρέπει να ξαναγυρισθεί.
-Γιατί;
-Ήρθες πολύ δεξιά.
Σκύλος, όπως πάντα, στη δουλειά της, η Αλίκη, δεν είχε καμία αντίρρηση.
-Να την ξαναγυρίσουμε!
-Και τι θα γίνει με τα κλάματα;
-Τι θα γίνει, δηλαδή;
-Θα κλάψεις πάλι;
-Και βέβαια θα κλάψω.

Ξαναστήθηκαν οι μηχανές, άρχισε ξανά την τρεχάλα η Αλίκη, έφτασε κλαμένη στην αγκαλιά του Βουλγαρίδη, αλλά η σκηνή χάλασε και πάλι. Απάνω στο πιο τρυφερό σημείο του εναγκαλισμού της κλαμένης πρωταγωνίστριας με τον συγκινημένο πρωταγωνιστή, ακούστηκε από μακριά το παραπονεμένο γκάρισμα ενός γαϊδάρου.

-Στοπ!

Το γύρισμα της σκηνής ξανάρχισε. Η Αλίκη έφτασε και πάλι κλαμένη, αλλά η σκηνή και πάλι δεν πέτυχε. Να μη σας τα πολυλογώ, έξι φορές έγινε αυτή η σκηνή κι η Αλίκη έτρεξε περισσότερα μέτρα, από όσα έτρεξε ο Τζωρτζής στους ευρωπαϊκούς αγώνες. Την τελευταία φορά, τέλος πάντων, όλα πήγαιναν καλά. Η σκηνή πέτυχε. Δόξα σοι ο Θεός! Ανάψαμε τσιγάρο και αρχίσαμε να ετοιμαζόμαστε για την επόμενη. Και τότε ήταν, που ήρθε τρομερά στεναχωρημένος ο Καβουκίδης και μου ψιθύρισε στ’ αφτί:

-Η σκηνή τελικά πρέπει να ξαναγυριστεί.
-Γιατί;
-Είχαμε ξεχάσει να βάλουμε φιλμ στη μηχανή!
Όταν το έμαθε αυτό η Αλίκη, άρχισε πάλι να κλαίει. Αυτή τη φορά όμως, εκτός σεναρίου!

Το δόλωμα: 7 άγνωστες ιστορίες για την αγαπημένη Ελληνική ταινία

Ο δημοσιογράφος και αρθρογράφος του ellinikoskinimatografos.gr Χρήστος Κωνσταντίνου, έψαξε και βρήκε άγνωστες πτυχές της ταινίας, Το δόλωμα και μας τις αποκαλύπτει…

1ον. Αυτή την ταινία της Φίνος Φιλμ η Αλίκη αναγκάστηκε να την γυρίσει γιατί λίγους μήνες πριν είχε αποχωρήσει από την εταιρεία. Το συμβόλαιο της όμως έκανε λόγο για άλλη μια ταινία και έτσι παρότι είχε ήδη πάει σε νέα εταιρία και γύρισε μια άλλη, Η σωφερίνα. Επέστρεψε στην Φίνος και γύρισε, Το δόλωμα και μάλιστα έκανε πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες την ίδια ημέρα με την αντίπαλη, ‘Σωφερίνα’ την οποία και ξεπέρασε κατά πολύ σε εισιτήρια.

2ον. Τα χορευτικά της Αλίκης Βουγιουκλάκη στην Τρούμπα ήταν χορογραφημένα από τον Βαγγέλη Σειληνό στην μια και μοναδική συνεργασία τους στον κινηματογράφο.

3ον. Αν και ο ρόλος του ήταν μικρός η αμοιβή του ήταν μεγάλη. Και μιλάμε για τον Ανδρέα Μπάρκουλη που έλαβε λίγα περισσότερα από 50.000 δραχμές…

4ον. Στην Ρόδο γυρίστηκαν μόνο οι εξωτερικές σκηνές της ταινίας, όπου όλοι συντελεστές είχαν μείνει για περίπου 15 ημέρες. Εκεί μάλιστα ο Αλέκος Αλεξανδράκης γνώρισε την μετέπειτα σύζυγο του. Όλες οι υπόλοιπες σκηνές γυρίστηκαν στο στούντιο της Φίνος Φιλμ.

5ον. Τους στίχους του τραγουδιού, Άστο το χεράκι σου τους έχει γράψει ο Αλέκος Σακελλάριος.

6ον. Όλα τα ρούχα που φορούσε η Αλίκη Βουγιουκλάκη ράφτηκαν αποκλειστικά για αυτήν και τον ρόλο της στην ταινία. Ενώ οι υπόλοιποι ηθοποιοι ντύθηκαν από την προσωπική τους γκαρνταρόμπα.

7ον. Ο Βαγγέλης Βουλγαρίδης ήταν επιλογή του Φίνου καθώς η δημοτικότητα του αγαπημένου ηθοποιού εκείνη την εποχή ήταν στα ύψη. Έτσι παρά τις αρχικές αντιρρήσεις του σκηνοθέτη ο γοητευτικός ηθοποιός βρέθηκε στο πλάι της Αλίκης Βουγιουκλάκη. Ευτυχώς δηλαδή γιατί ήταν άψογος στον ρόλο του.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις