Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κρούσματα παιδιά – Ελλάδα: Κίνδυνος “για τα σχολεία” η μετάλλαξη Δέλτα
ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα παιδιά – Ελλάδα: Κίνδυνος “για τα σχολεία” η μετάλλαξη Δέλτα

Κρούσματα παιδιά - Ελλάδα: Οι ειδικοί περιμένουν αύξηση κρουσμάτων στα παιδιά - Έκλεισαν ήδη τα πρώτα σχολεία

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει ο αριθμός των κρουσμάτων από κορωνοϊό στις μικρές ηλικίες, αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ το τελευταίο τρίμηνο έχει καταγραφεί μεγάλη αύξηση των μολύνσεων σε παιδιά από 4 έως 18 ετών. Αιτία αυτού, αφενός η ιδιαίτερα μεταδοτική μετάλλαξη «Δέλτα» που δεν κάνει ηλικιακές διακρίσεις, αφετέρου το υψηλό ποσοστό εμβολιασμών στις μεγαλύτερες ηλικίες. Ο ΕΟΔΥ έδωσε για πρώτη φορά αναλυτικά στοιχεία για τη διάδοση των κρουσμάτων κορωνοϊού μεταξύ 4 και 18 ετών, τα οποία φανέρωσαν ότι την τελευταία εβδομάδα 3.559 νέα κρούσματα κορωνοϊού αφορούσαν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, ήτοι το 24% επί του συνόλου των μολύνσεων.

Η διάδοση στην ηλικιακή ομάδα παιδιών και εφήβων παρουσιάζει έτσι αύξηση της τάξης του 14%, σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα. Παρ’ όλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος κρουσμάτων κορωνοϊού στην ηλικιακή ομάδα 4-18 ετών ήταν υψηλότερος στις αρχές του Αυγούστου. Τη μετάλλαξη «Δέλτα» κατέδειξε και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, ως «υπεύθυνη» για την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στις μικρές ηλικίες.

«Έχουμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στους νέους κάτω των 17 ετών λόγω της κυκλοφορίας της μετάλλαξης Δέλτα, της αυξημένης κινητικότητας της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας και του εμβολιασμού των μεγαλύτερων ηλικιών» δήλωσε την Τρίτη, απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.

Αναμενόμενη η αύξηση

Από τον ΕΟΔΥ σημειώνεται επίσης ότι κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολικών μονάδων δεν αυξήθηκε ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στις ηλικίες 4-18 ετών, σε συνέχεια διεξαγωγής του πρώτου και του δεύτερου self test που προβλέπονται από το πρωτόκολλο. Σημειώθηκε, πάντως, ότι η αύξηση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στα παιδιά το επόμενο χρονικό διάστημα είναι αναμενόμενη. Ο ιός πλήττει πρωτίστως τους ανεμβολίαστους, επομένως κατ’ εξοχήν τις ηλικίες που δεν μπορούν να εμβολιαστούν (παιδιά έως 11 ετών) και τις ομάδες με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμών, οι οποίες πρόσφατα εντάχθηκαν στο σύστημα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, ήτοι 12-17 ετών.

Έχουμε κάθετη αύξηση εργαστηριακών αλλά και self test στους μαθητές. Δηλαδή, ενώ το καλοκαίρι δεν πραγματοποιείτο συστηματικός έλεγχος νόσησης στα παιδιά, σήμερα έχουμε τακτικούς, συστηματικούς ελέγχους σε πάνω από 1,2 εκατ. άτομα, γεγονός που θα αναδείξει ασυμπτωματικά κρούσματα που μέχρι σήμερα δεν θα εντοπίζονταν.

Οι ειδικοί περιμένουν αύξηση κρουσμάτων στα παιδιά

«Περιμένουμε αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών παιδιών και εφήβων μετά το άνοιγμα των σχολείων λόγω των αυξημένων ελέγχων, της αύξησης της κινητικότητας», σημείωσαν Βάνα Παπαευαγγέλου και Μαρία Θεοδωρίδου (πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού), ενώ αναμένονται περαιτέρω επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την πλήρη έκταση της νόσου, όπως ο μακροχρόνιος covid στην υγεία παιδιών και εφήβων.

Δύο τάξεις Δημοτικού Σχολείου έκλεισαν λόγω κρουσμάτων

Άλλωστε, έγινε γνωστό πως δύο τμήματα Δημοτικού Σχολείου έκλεισαν, αφότου διαπιστώθηκε πως πάνω από το 50% των μαθητών διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Από χθες ένα τμήμα και από σήμερα ένα δεύτερο, στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης-Συκεών στη Θεσσαλονίκη, μπήκαν σε αναστολή εξαιτίας του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού. Ο αρχίατρος της Αγγλίας Κρις Ουίτι δήλωσε την Τετάρτη ότι αυτή τη στιγμή τα παιδιά καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά μετάδοσης του κορωνοϊού και ότι, χωρίς τον εμβολιασμό, σχεδόν όλοι οι νέοι 12-15 ετών θα μολυνθούν κάποια στιγμή από τη νόσο.

«Αναμφίβολα, καταγράφεται σημαντική μετάδοση σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Στην πραγματικότητα, η ηλικιακή ομάδα για την οποία μιλάμε είναι αυτή στην οποία αυτή τη στιγμή καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό μετάδοσης, εξ όσων γνωρίζουμε», είπε ο Ουίτι ενώπιον βουλευτών, σε μια συνεδρίαση σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να χορηγήσει εμβόλια κατά της Covid-19 σε παιδιά ηλικίας 12-15 ετών.

Άλλωστε όπως ανακοίνωσε η Νίκη Κεραμέως, ανέφερε ότι το 35% των παιδιών ηλικίας 15 – 18 ετών έχει κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση, όπως και το 17% των παιδιών ηλικίας 12 – 14 ετών. Σε ό,τι αφορά στους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι το ποσοστό που έχει εμβολιαστεί ξεπερνά το 82%.

Εντός Οκτωβρίου οι εμβολισμοί από παιδίατρους

Οι εμβολιασμοί παιδιών αναμένεται να ξεκινήσουν εντός Οκτωβρίου και από παιδιάτρους, όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για τους εμβολιασμούς. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα που τέθηκε από τους δημοσιογράφους, ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι έχουν επιλυθεί τα διαδικαστικά και επιχειρησιακά θέματα για τους εμβολιασμούς παιδιών και από παιδιάτρους, στο πλαίσιο του χρονοδιαγράμματος που έχει ήδη ανακοινωθεί.

Πώς θα γίνει η ένταξη των παιδιάτρων στο πρόγραμμα

Όπως είπε, εντός της εβδομάδας αναμένεται να εκδοθεί η σχετική πρόσκληση για τους παιδιάτρους έτσι ώστε να απευθυνθούν στις αντίστοιχες ΥΠΕ, που ανήκουν τα ιατρεία τους και να υπογραφούν οι συμβάσεις. Αυτό που εκκρεμεί, τόνισε, είναι μία νομοθετική διάταξη που θα εισαχθεί θα ψηφιστεί στη Βουλή, ώστε να διευκρινιστεί το θέμα της αμοιβής. «Ο πρώτος εμβολιασμός πιστεύω θα γίνει το πρώτο 10ημερο του Οκτωβρίου, όπως έχουμε ανακοινώσει», κατέληξε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Διάλογος επιστημόνων με τους γονείς για την ασφάλεια των εμβολίων

Η Βάνα Παπαευαγγέλλου και η Μαρία Θεοδωρίδου συμμετείχαν σε διαδικτυακή εκδήλωση του υπουργείου Παιδείας και απάντησαν σε όλες τις ερωτήσεις των γονέων. Το ενδιαφέρον ήταν πολύ μεγάλο με πάνω από 1000 ερωτήσεις. «Περιμένουμε αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών παιδιών και εφήβων μετά το άνοιγμα των σχολείων λόγω των αυξημένων ελέγχων, την αύξηση της κινητικότητας», ανέφεραν, ενώ αναμένονται περαιτέρω επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την πλήρη έκταση της νόσου, όπως ο μακροχρόνιος covid στην υγεία παιδιών και εφήβων. Οι βασικότερες ερωτήσεις αφορούσαν τις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να έχουν τα εμβόλια, το κατά πόσο επηρεάζουν την ανάπτυξη των εφήβων, τη γονιμότητα, και πόσο ασφαλή είναι για παιδιά με υποκείμενα νοσήματα, αλλά και κατά πόσο τα εμβόλια έχουν δοκιμαστεί επαρκώς.

«Ασφαλή και αποτελεσματικά τα εμβόλια»

Η στάση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, τόνισαν οι κ.κ. Θεοδωρίδου και Παπαευαγγέλου, είναι συντηρητική. Εκτός από επαναληπτικές κλινικές και πληθυσμιακές μελέτες και τη διασταύρωση δεδομένων, εξετάζει τη μαζική εφαρμογή του εμβολιασμού σε άλλες χώρες, πριν προτείνει την εφαρμογή τους στο γενικό πληθυσμό και τα παιδιά. Σε ερωτήσεις που δέχθηκαν σχετικά με τυχόν παρενέργειες των εμβολίων, απάντησαν πως «βρισκόμαστε σε μια περίοδο, όπου για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία έχουμε τόσο σημαντική, σε πραγματικό χρόνο ενημέρωση. Συνεργάζονται διεθνείς οργανισμοί από όλο τον κόσμο, όπου γίνεται εμβολιασμός Έχουμε μια συνεχή ανταλλαγή πληροφοριών ως προς την επαγρύπνηση για ανεπιθύμητες ενέργειες. Στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, κάθε Τρίτη πρωί, ξεκινάμε πάντα με την ενημέρωση από τους ειδικούς από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων με τις ανεπιθύμητες ενέργειες που παρατηρήθηκαν, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο».

Για παράδειγμα, υπάρχει «η σπάνια, αλλά αναγνωρισμένη επιπλοκή για τη μυοκαρδίτιδα στα εμβόλια mRNA», που αφορά πρωτίστως σε αγόρια 16 με 29 χρονών και εμφανίζεται κυρίως τις πρώτες ημέρες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. Αμερικάνικη μελέτη δείχνει τι θα γίνει, αν εμβολιαστούν ένα εκατομμύριο αγόρια ηλικίας 12 με 17 ετών: προλαμβάνονται πάνω από 5.000 λοιμώξεις, εκατοντάδες νοσηλείες, 70-79 εισαγωγές σε ΜΕΘ και 2 θάνατοι, ενώ 50-60 αγόρια 12 έως 17 ετών, πιθανόν να έχουν επιπλοκή με μυοκαρδίτιδα. Ωστόσο, ακόμα και στα λιγοστά περιστατικά μυοκαρδίτιδας, τα περισσότερα εκ των οποίων αυτοπεριορισμένα, τα παιδιά δεν χρειάζονται νοσηλεία ή παραμένουν στο νοσοκομείο 1 με 2 ημέρες με αντιφλεγμονώδη και επανέρχονται γρήγορα στη καθημερινότητά τους χωρίς παρενέργειες.

Σχετικά με τις μακροχρόνιες παρενέργειες

Σχετικά με μελλοντικές ανεπιθύμητες παρενέργειες, «αιτιολογική συσχέτιση μπορεί κανείς να κάνει μόνο για τους πρώτους 1 με 2 μήνες, δεν μπορεί να μιλήσει μακροχρόνια, ούτε για τα παλιά, ούτε για τα καινούργια εμβόλια». Για παράδειγμα, ακόμα και για εμβόλια τα οποία υπάρχουν εδώ και 50 χρόνια, όπως της ιλαράς, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τυχόν μακροχρόνιες επιπλοκές. Ειδικότερα, τα εμβόλια mRNA παραμένουν στον οργανισμό ελάχιστες ημέρες και αποβάλλονται, δεν μπορούν να ενοχοποιηθούν για μακροχρόνιες παρενέργειες. Επίσης, «δεν επηρεάζεται το γενετικό υλικό από τα mRNA εμβόλια, επειδή δεν έχει σχέση με το DNA του πυρήνα».

Καμία επιπλοκή δεν έχει παρατηρηθεί στην ανάπτυξη, τη γονιμότητα αγοριών και κοριτσιών ή στην έμμηνο ρύση των κοριτσιών. Οι αλλεργίες, ο διαβήτης, ο θυρεοειδής και άλλες παθήσεις δεν εμποδίζουν τον εμβολιασμό. Το ενδεχόμενο να εμφανιστεί αιφνίδιος θάνατος είναι σπάνιο και «δεν πρέπει να συνδέεται με την εφαρμογή του εμβολιασμού» ανέφεραν οι καθηγήτριες και ξεκαθάρισαν ότι δεν χρησιμοποιούνται έμβρυα στην παραγωγή εμβολιών. «Ο καλύτερος σύμβουλος είναι ο παιδίατρος και σχετικά με τα υποκείμενα νοσήματα οι ειδικοί γιατροί. Άλλωστε, οι Έλληνες παιδίατροι έχουν εκφραστεί θετικά με την εφαρμογή του εμβολιασμού» κατέληξαν οι καθηγήτριες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις