Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

06

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Απεργία efood – εστίαση: Τα αιτήματα των εργαζομένων
ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία efood – εστίαση: Τα αιτήματα των εργαζομένων

Απεργία efood - εστίαση: «Σταθερή και μόνιμη δουλειά» ζητούν οι εργαζόμενοι από τους εργοδότες.

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας στην εστίαση και στην e-food ανακοίνωσε για αύριο Παρασκευή 24/9 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό. Ειδικότερα, η Ομοσπονδία στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι οι εργαζόμενοι ζητούν «σταθερή και μόνιμη δουλειά», διεκδικώντας:

  • Να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις σε αορίστου με απευθείας πρόσληψη από την e-food με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Να δοθεί τέλος στο σύστημα αξιολόγησης bonus (batch) και στα ασαφή και αυθαίρετα κριτήρια παραγωγικότητας.
  • Να οριοθετηθούν ορθολογικά οι χιλιομετρικές αποστάσεις παραλαβής και παράδοσης ώστε να διασφαλίζεται η υγεία και η ασφάλεια των διανομέων.
  • Να σταματάει η διανομή όταν επικρατούν επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, όπως καύσωνας, παγετός κ.α. σύμφωνα με την ήδη υπάρχουσα νομοθεσία για εργασίες που διεξάγονται στο ύπαιθρο και τους εξωτερικούς χώρους.
  • Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Σ.Σ.Ε) που να διασφαλίζει τις συμβάσεις αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. (Μέσα Ατομικής Προστασίας, Ένσημα Βαρέα Ανθυγιεινά, Εταιρικό κινητό και δίκυκλο).
  • Χώροι με αποδυτήρια, τουαλέτα και γενική χρήση για κάθε ανάγκη των εργαζομένων διανομέων.
  • Κήρυξη ως γενικώς υποχρεωτική της ΚΣΣΕ Επισιτισμού – Τουρισμού.

E-food: Επαφές με διανομείς και συνδικαλιστικούς φορείς

Επαφές με διανομείς αλλά και συνδικαλιστικούς φορείς αρχίζει σύμφωνα με πληροφορίες του moneyreview.gr η e-food, μετά τον σάλο που προκάλεσε το μήνυμα που εστάλη σε 115 διανομείς της εταιρείας online delivery και το οποίο ερμηνεύθηκε ως «τελεσίγραφο» για την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος τους σε συνεργασία freelancing ή απόλυση.

Το κύμα αντιδράσεων που προκλήθηκε είχε οδηγήσει την εταιρεία αρχικά σε μία ανακοίνωση, στην οποία έκανε λόγο για εσφαλμένη διατύπωση και τελικά σε αναδίπλωση. Άνοιξε δε μία μεγάλη συζήτηση για τα εργασιακά δικαιώματα των διανομέων και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται ώστε κάποιος να θεωρηθεί «ελεύθερος επαγγελματίας» ή «συνεργάτης» αντί για μισθωτός υπάλληλος.

Η αναδίπλωση

Η efood θέλησε να κλείσει οριστικά το θέμα που έχει προκύψει, δίνοντας δύο επιλογές: είτε να ανανεώσουν την υπάρχουσα σύμβαση με τους ίδιους όρους είτε να απασχοληθούν ως freelancers, εφόσον το επιθυμούν.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις