Αθήνα

°C

Σάββατο

16

Οκτωβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Δημοσκόπηση Pulse – MRB: Πάνω από 11% η διαφορά μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση Pulse – MRB: Πάνω από 11% η διαφορά μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση Pulse - MRB: Κυριαρχία ΝΔ - Μητσοτάκη και στις δημοσκοπήσεις μετά τη ΔΕΘ

Την πολιτική ατμόσφαιρα της χώρας μετά το «crash test» στη ΔΕΘ των Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα αποτυπώνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις, της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ και της MRB για το Star. Και οι δύο μετρήσεις δείχνουν ότι η ΝΔ διατηρεί διψήφιο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεπερνά το 11%, με αναγωγή επί των εγκύρων. Ειδικότερα, στην δημοσκόπηση της Pulse που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ με την Σία Κοσιώνη η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων είναι στο 11,5%.

Pulse: Πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγή

Συγκεκριμένα στη μέτρηση της Pulse, στην πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγή, η κυβέρνηση λαμβάνει 34,5% έναντι 24% για τον ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθούν ΚΙΝΑΛ με 6,5%, ΚΚΕ με 6%, Ελληνική Λύση με 4,5% και ΜέΡΑ25 με 3%.

Στην ίδια δημοσκόπηση με αναγωγή, το ποσοστό της ΝΔ ανέρχεται στο 36,5% έναντι 25% για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν ΚΙΝΑL με 7%, ΚΚΕ με 6%, Ελληνική Λύση με 4,5% και ΜέΡΑ25 με 3%.

Pulse: Τι δείχνει η δημοσκόπηση για το θέμα του εμβολιασμού

Στη δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, αποτυπώνεται το ποσοστό των πολιτών που δηλώνουν αρνητές του εμβολίου. Φαίνεται πως οι ψηφοφόροι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ εμφανίζουν υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων (ή πρόθεσης να εμβολιαστούν) που κυμαίνεται άνω του 75%.

Pulse: «Δεν θα εμβολιαστώ ποτέ» λέει το 53% των ανεμβολίαστων

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα πως όσοι απάντησαν ότι δεν έχουν εμβολιαστεί, δήλωσαν σε ποσοστό 53% πως δεν θα το πράξουν ποτέ. Ένα 23% απάντησε αρκετά αργότερα, ενώ 9% των ερωτηθέντων δήλωσε «το συντομότερο δυνατό. Από αυτούς τους πολίτες, 40% δηλώνει πως δεν θέλει να κάνει το εμβόλιο από ανησυχία για τις παρενέργειες, 19% από αντίδραση στην πίεση, ενώ ένα ποσοστό 11% αναφέρει πως δεν εμβολιάζεται για θρησκευτικούς λόγους.

Η δημοσκόπηση αποτυπώνει επίσης την αξιολόγηση των πολιτών, αναφορικά με τις οικονομικές εξαγγελίες της κυβέρνησης όπως ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Ένα 38% εκτιμά θετικά τις εξαγγελίες, σε αντίθεση με ποσοστο 45% που τις αξιολογεί αρνητικά.

Την ίδια ώρα, την εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ αποτιμά θετικά ένα ποσοστό 30%, ενώ αρνητικά το 50% των ερωτηθέντων σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse.

MRB

Σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση της MRB για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, μία εβδομάδα μετά την προηγούμενη, στην πρόθεση ψήφου, με αναγωγή επί των έγκυρων ψηφοδελτίων, η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πλέον στις 11,2 ποσοστιαίες μονάδες. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση, η διαφορά βρισκόταν στις 11,9 ποσοστιαίες μονάδες.

Συγκεκριμένα τα ποσοστά των κομμάτων στη νέα δημοσκόπηση είναι:

ΝΔ 37,9%
ΣΥΡΙΖΑ 26,7%
ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 7,6%
ΚΚΕ 5,3%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4,3%
ΜέΡΑ25 3,9%
ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ 2,0%
ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 1,2%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 1,1%
ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 3,2%
ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ – ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ 6,6%

MRB: Πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγή

Στην πρόθεση ψήφου, χωρίς αναγωγή επί των έγκυρων ψηφοδελτίων, η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στις 10,1 ποσοστιαίες μονάδες.

Συγκεκριμένα τα ποσοστά των κομμάτων σε αυτήν την περίπτωση είναι:

ΝΔ 34,3%
ΣΥΡΙΖΑ 24,2%
ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 6,9%
ΚΚΕ 5,0%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3,9%
ΜέΡΑ25 3,5%
ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ 1,8%
ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 1,1%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 1,0%
ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 2,8%
ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ – ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ 6,6%.

Στην παράσταση νίκης (ποιο κόμμα θα νικήσει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές) η ΝΔ προηγείται με μεγάλη διαφορά 39,1%). Όσον αφορά το ποιος πολιτικός αρχηγός κέρδισε τις εντυπώσεις στη ΔΕΘ, έστω και με σαφώς μικρότερη διαφορά από αυτήν της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου και στην παράσταση νίκης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να έπεισε περισσότερο τους πολίτες, σε σύγκριση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Συγκεκριμένα, οι προτάσεις του Κ. Μητσοτάκη έπεισαν σίγουρα ή μάλλον περισσότερο το 27,1% των πολιτών, έναντι 23,7% του Αλέξη Τσίπρα. Πάντως «κανένας από τους δύο» απάντησε το σαφώς μεγαλύτερο 35,9%. Επίσης, το 30,4% απάντησε ότι τα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα τα προβλήματα της κοινωνίας, έναντι 20,9% που απάντησε το ίδιο για τον κ. Τσίπρα.

Όσον αφορά την αξιολόγηση της εμφάνισης στη ΔΕΘ, το 36,2% κρίνει σίγουρα ή μάλλον θετικά την εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη, έναντι 33,1% που κρίνει σίγουρα ή μάλλον θετικά την εμφάνιση του κ. Τσίπρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις