Αθήνα

°C

Δευτέρα

25

Οκτωβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Διακίνηση μεταναστών: Από 250 έως 800 ευρώ τα έγγραφα
ΕΛΛΑΔΑ

Διακίνηση μεταναστών: Από 250 έως 800 ευρώ τα έγγραφα

Διακίνηση μεταναστών: Ειδικός τιμοκατάλογος ανάλογα με τη χώρα προορισμού.

Κύκλωμα διακινητών παράτυπων μεταναστών και πλαστογράφων ταξιδιωτικών εγγράφων, με διεθνείς διασυνδέσεις και συγκεκριμένο «τιμοκατάλογο», ανάλογα με τη χώρα προορισμού των ενδιαφερομένων, εξαρθρώθηκε μετά από επίμονη και επίπονη έρευνα των αστυνομικών της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής και ειδικότερα του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης. Το κύκλωμα, το οποίο αποτελούσαν δύο Ιρανοί, ένας Μαροκινός κι ένας ακόμη αλλοδαπός ο οποίος διαφεύγει προς το παρόν, κατασκεύαζε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, σε άρτια οργανωμένο εργαστήριο στα Σεπόλια και διακινούσε παράνομα μετανάστες.

Πέτρος Καρσιώτης

από τον Πέτρο Καρσιώτη

Οι τιμές όπως προαναφέρθηκαν-διαβατήρια-ταυτότητες, άδειες διαμονής και άλλα- κυμαίνονταν από 250 έως 800 ευρώ. Σύμφωνα με την Αστυνομία, συνελήφθησαν, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης στις περιοχές των Σεπολίων και του Άγιου Παντελεήμονα, οι τρεις αλλοδαποί, ηλικίας 49, 37 και 38 ετών, μέλη της ανωτέρω εγκληματικής οργάνωσης. Σε βάρος τους, σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της πλαστογραφίας, της διευκόλυνσης εισόδου-εξόδου από τη χώρα, της κατοχής διαβατηρίων και ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων και της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος.

Από τον Ιούνιο η δράση τους

«Τα μέλη του κυκλώματος», αναφέρεται στην επίσημη ενημέρωση, «με τον 48χρονο να έχει τον ηγετικό ρόλο, τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2021 λειτουργούσαν εργαστήριο πλαστογραφίας και προέβαιναν στην έκδοση των επιθυμητών εγγράφων για τους «πελάτες», για τους οποίους στη συνέχεια διοργάνωναν παράνομες διακινήσεις με την αεροπορική μέθοδο. Από την εμπορία των πλαστών εγγράφων αποκόμιζαν για κάθε έγγραφο χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν από 250 έως 800 ευρώ, ανάλογα με το είδος και τη χώρα προέλευσης του εγγράφου. Από την ενδελεχή έρευνα της ανωτέρω Υπηρεσίας, ταυτοποιήθηκαν είκοσι τέσσερις 24 υποθέσεις πλαστογραφίας εγγράφων και διοργάνωσης παράνομων προωθήσεων μεταναστών».

Και νοθείες γνήσιων εγγράφων

Και εξηγούν οι επιτελείς της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, τον τρόπο λειτουργίας της οργάνωσης: «Το εργαστήριο, που διατηρούσε το κύκλωμα, παρείχε τη δυνατότητα κατάρτισης εξαρχής πλαστών εγγράφων, αλλά και νοθείας γνήσιων, πραγματοποιώντας αλλαγές φωτογραφιών των εικονιζόμενων προσώπων με αυτές των υποψήφιων «πελατών», την προσαρμογή, κατά παραγγελία, των αναγραφόμενων ατομικών στοιχείων κλπ».

Στην περιοχή των Σεπολίων, όπως προαναφέρθηκε, εντοπίστηκε το διαμέρισμα, στο οποίο λειτουργούσε το παράνομο εργαστήριο, εντός του οποίου, οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, βρήκαν και κατάσχεσαν: Σαράντα τέσσερα διαβατήρια, 23 αποκομμένες σελίδες ατομικών στοιχείων διαβατηρίων, 16 δελτία ταυτότητας, 8 άδειες διαμονής, 6 άδειες ικανότητας οδήγησης, 443 ανάγλυφες διαφάνειες, που φέρουν τις παραστάσεις ταξιδιωτικών εγγράφων διαφόρων χωρών, 674 ζελατίνες που φέρουν απομιμήσεις στοιχείων ασφαλείας ταξιδιωτικών εγγράφων διαφόρων χωρών, 5 μέτρα ειδικής μεταλλικής ασημί ταινίας εκτύπωσης, που έφερε εκτυπωμένα σχέδια στοιχείων ασφαλείας διαφόρων εγγράφων.

Με υπεριώδη ακτινοβολία ο χρωματισμός

Κατάσχεσαν, επίσης, δύο υπολογιστές με αντίστοιχο εγκατεστημένο λογισμικό επεξεργασίας εικόνων, φωτογραφική μηχανή, 3 εκτυπωτές και σαρωτή εγγράφων, εκτυπωτή πλαστικών καρτών, συσκευή ελέγχου γνησιότητας εγγράφων, ηλεκτρονικό χαράκτη πλαστικών διαφανειών και επιφανειών, χειροκίνητο κόφτη ακριβείας, χειροκίνητη πρέσα, θερμοκολλητή, κόλλα, που χρωματίζεται με την εφαρμογή υπεριώδους ακτινοβολίας και το χρηματικό ποσό των 1.100 ευρώ. Σημειώνεται, υπογραμμίζει η Διεύθυνση Αλλοδαπών, ότι 38 από τα κατασχεθέντα έγγραφα, έχουν δηλωθεί ως κλαπέντα ή απολεσθέντα. Και στο σημείο αυτό βρίσκεται η διασύνδεση του κυκλώματος με διεθνή εγκληματική οργάνωση.

Πώς λειτουργούν τα διεθνή κυκλώματα

Πρόκειται για άτομα, τα οποία ήδη ζουν σε ευρωπαϊκές χώρες και έχουν ως αντικείμενο να κλέβουν ταξιδιωτικά έγγραφα Ευρωπαίων πολιτών. Αυτά, μαζί με τα δηλωμένα στις αστυνομικές αρχές ως «απωλεσθέντα», τα διαπραγματεύονται οι κεφαλές των οργανώσεων και τα πουλάνε σε μέλη οργανώσεων πλαστογράφησης διακίνησης, που εδρεύουν στη χώρα μας η σε άλλες χώρες. Οι τελευταίοι, στα εργαστήρια πλαστογράφησης, προχωρούν σε όλες τις πλαστογραφήσεις που χρειάζονται και τα πουλάνε με τη σειρά τους σε ενδιαφερόμενους παράτυπους μετανάστες να βρεθούν σε ευρωπαϊκές χώρες… Τα μέλη του κυκλώματος είχαν συλληφθεί και στο παρελθόν για τα ίδια ακριβώς αδικήματα, ενώ σε βάρος του 37χρονου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για συναφή αδικήματα. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε για κυρία ανάκριση.

Περιπολικό
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις