Αθήνα

°C

Δευτέρα

18

Οκτωβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Πόσα αντισώματα πρέπει να έχω: Mε ποιον αριθμό είμαστε ασφαλείς
ΕΛΛΑΔΑ

Πόσα αντισώματα πρέπει να έχω: Mε ποιον αριθμό είμαστε ασφαλείς

Πόσα αντισώματα πρέπει να έχω: Στον αριθμό των αντισωμάτων αναφέρθηκαν οι καθηγητές Ζαφειρόπουλος και Παγώνη

Στον αριθμό των αντισωμάτων που πρέπει ν΄ αναπτύξει ο ανθρώπινος οργανισμός ώστε ν΄αποκτήσει φυσική ανοσία απέναντι στον ιό Sars – Cov – 2 (Covid – 19), αναφέρθηκαν – μιλώντας στην ΕΡΤ ο επίκουρος καθηγητής κλινικής ιολογίας Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. “Ο ιός, όπως και το εμβόλιο, όταν μπαίνει μέσα στο σώμα δημιουργεί μια πλειάδα αντισωμάτων, που διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο”, δήλωσε ο κ. Ζαφειρόπουλος, ενώ η κα. Παγώνη, πρόσθεσε ότι ο αριθμός τους εξαρτάται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καθενός.

Μιλώντας για την ύπαρξη ή μη αντισωμάτων, μετά από τον εμβολιασμό, ο κ. Ζαφειρόπουλος ξεκαθάρισε ότι “η φυσική διαδικασία είναι αρχίσουν να δημιουργούνται τα αντισώματα για ένα καινούργιο παθογόνο. Τα αντισώματα φτάνουν σε ένα μέγιστο και μετά ο οργανισμός μας ρίχνει τα αντισώματα γιατί δεν έχει νόημα να τα κρατήσει ψηλά επ’ άπειρο. Είναι μια φυσιολογική διεργασία”.

white and black plastic bottle
Γιατί οι εξετάσεις δείχνουν χαμηλά αντισώματα

Αναφορικά με το γεγονός ότι με την πάροδο του χρόνου από τη δεύτερη δόση του εμβολίου ή τη νόσηση ο αριθμός των αντισωμάτων μειώνεται, ο κ. Ζαφειρόπουλος είπε πως: “Ο ιός μπαίνοντας μέσα μπορεί να φτιάξει πάνω από 100 αντισώματα. Είναι μια πολυκλωνική απάντηση. Εμείς, όταν μετράμε τα αντισώματα σε ένα διαγνωστικό κέντρο, μετράμε 1 – 2 αντισώματα. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι αυτό είναι μόνο ένα κομμάτι της ιστορίας. Δεν σημαίνει ότι είμαστε απροστάτευτοι. Υπάρχει, επίσης, και η κυτταρική ανοσία που είναι πολύ σημαντικό κομμάτι του αμυντικού μας συστήματος”.

Σχετικά με τον εμβολιασμό όλων όσοι έχουν ήδη νοσήσει ο επίκουρος καθηγητής κλινικής ιολογίας τάχθηκε υπέρ αυτής της πρακτικής. “Είναι μια πολύ σωστή απόφαση. Θέλουμε να ενισχύσουμε την ανοσολογική απάντηση ώστε να παραμείνει υψηλή, όσο γίνεται περισσότερο, γιατί βοηθάει το άτομο να αποφύγει σοβαρή νόσο”. Αναφορικά με το επιθυμητό επίπεδο αντισωμάτων σε έναν οργανισμό ο κ. Ζαφειρόπουλος επισήμανε ότι αυτός “φτάνει σε ένα μέγιστο αριθμό μερικούς μήνες μετά τη νόσηση και μετά αρχίζει να πέφτει”, δίχως όμως να αναφέρει συγκεκριμένο αριθμό.

person holding vitamin e oil bottle
Άσκοπα τα πολλά τεστ αντισωμάτων

Από την πλευρά της η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς, επέκρινε την τακτική πολλών να κάνουν συχνά τεστ αντισωμάτων. “Δεν έχει νόημα να πηγαίνουν κάθε τρεις και λίγο να μετράνε αντισώματα. Ο κάθε οργανισμός είναι ξεχωριστός. Εξαρτάται και τι υποκείμενο νόσημα έχεις. Είναι η ιδιαιτερότητα του κάθε οργανισμού”. Και όπως είπε η γιατρός, “οι ομάδες των καρκινοπαθών έχουν λιγότερα αντισώματα συγκριτικά με έναν άλλο οργανισμό. Αυτά είναι συγκριτικά στοιχεία και φαίνονται από τις μελέτες”.

person holding white plastic bottle
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις