Αθήνα

°C

Δευτέρα

18

Οκτωβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κορονοϊός το φθινόπωρο: Πέφτει ο δείκτης θετικότητας
ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός το φθινόπωρο: Πέφτει ο δείκτης θετικότητας

Μεσοσταθμικά ο δείκτης θετικότητας αγγίζει περίπου το 1,5% - Τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία

Σε καθοδική πορεία βρίσκεται πλέον ο δείκτης θετικότητας της Covid 19 και όπως σημειώνουν οι ειδικοί, η πτώση θα συνεχιστεί όσο αυξάνονται οι εργαστηριακοί έλεγχοι. Χθες, σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, ο δείκτης θετικότητας ήταν στο 1,09%. Ειδικότερα, έγιναν 205.566 τεστ κορονοϊού, εκ των οποίων τα 13.904 μοριακά και τα 191.662 rapid. Μεσοσταθμικά ο δείκτης θετικότητας αγγίζει το 1,5% περίπου. Και αυτό καθώς οι εργαστηριακοί έλεγχοι τετραπλασιάστηκαν και από τις 90 χιλιάδες τεστ που γινόντουσαν καθημερινά την προηγούμενη εβδομάδα, στις αρχές αυτής της εβδομάδας φτάσαμε μέχρι και τις 350 χιλιάδες τεστ.

Οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάνουν δύο τεστ κάθε εβδομάδα (το self-test θα πραγματοποιείται Τρίτη και Παρασκευή, έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο), αλλά και οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι υποχρεωτικά υποβάλλονται σε ένα με δύο rapid test κάθε εβδομάδα ανάλογα με το περιβάλλον εργασίας τους. Παράλληλα οι Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ θα εξετάζουν μόνο εμβολιασμένους που προσέρχονται είτε λόγο συμπτωμάτων, ή κάποια παιδιά που χρήζουν επιβεβαίωσης του θετικού αυτοδιαγνωστικού τεστ. “Η αλλαγή της πολιτικής στον τρόπο διενέργειας συστηματικών προληπτικών αυτοδιαγνωστικών και εργαστηριακών διαγνωστικών ελέγχων θα έχει πιθανά σαν αποτέλεσμα την αύξηση των νέων κρουσμάτων σε ένα περιβάλλον με αυξημένο testing και μείωση της θετικότητας” είχε αναφέρει η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου στην τελευταία ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Η πορεία των ελέγχων

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 50,3 εκατομμύρια συσκευές self-test σε περίπου 4,7 εκατομμύρια πολίτες. 33,6 εκατομμύρια είναι οι ηλεκτρονικές δηλώσεις. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας ανέρχεται σε περίπου 98 χιλιάδες. Την εβδομάδα 2-8 Σεπτεμβρίου, διενεργήθηκαν κατά μέσο όρο 15.102 ημερήσια PCR τεστ και 72.670 ημερήσια rapid Ag τεστ (σύνολο εβδομαδιαίων τεστ 614.404). Επιπλέον, στο διάστημα 30 Αυγούστου – 7 Σεπτεμβρίου διενεργήθηκαν 528.785 αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι, από 507.150 στο προηγούμενο 7ήμερο. Κατά τον ΕΟΔΥ, ο δείκτης Rt εκτιμάται στις 8 Σεπτεμβρίου σε 0,99, αμετάβλητος σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση. Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ υποδεικνύουν επίσης ότι ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε σε 2,78% (το 7ήμερο 30 Αυγούστου – 5 Σεπτεμβρίου), από 3,37% το προηγούμενο 7ήμερο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις