Αθήνα

°C

Τετάρτη

22

Σεπτεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Πόσο θα αυξηθεί το ρεύμα – παραδείγματα: Τι θα δούμε στους λογαριασμούς
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσο θα αυξηθεί το ρεύμα – παραδείγματα: Τι θα δούμε στους λογαριασμούς

Πόσο θα αυξηθεί το ρεύμα - παραδείγματα: Το 72% των καταναλωτών θα πληρώσουν κάτω από δύο ευρώ τον μήνα.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και περαιτέρω αύξηση της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος, σε περίπτωση που υπάρξουν και νέες αυξήσεις στις τιμές άφησε σήμερα Τρίτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Όπως είπε, το νεοσύστατο ταμείο της ενεργειακής μετάβασης, που θα χρηματοδοτήσει την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος, ήρθε για να μείνει και θα έχει ως βασική λειτουργία την αποσβεστική δράση σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως αυτή που αντιμετωπίζουμε σήμερα με τις υψηλές τιμές του ρεύματος.

Με την επιδότηση που δίνουμε καλύπτουμε ένα μεγάλο κομμάτι της αύξησης, από εκεί και πέρα θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας. Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε ο ΥΠΕΝ, με το μέτρο της επιδότησης και σε συνδυασμό με την έκπτωση της ΔΕΗ, καλύπτεται το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των καταναλωτών ώστε να έχει μικρές έως ελάχιστες επιβαρύνσεις από το ράλι των τιμών του ρεύματος.

Συγκεκριμένα το 80% των καταναλωτών έχει κατανάλωση κάτω από 600 κιλοβατώρες και θα καλυφθεί σε μεγάλο ποσοστό έναντι των αυξήσεων, ενώ το 72% των καταναλωτών έχει κατανάλωση κάτω από 300 κιλοβατώρες, που σημαίνει ότι η αύξηση που θα κληθεί να πληρώσει είναι κάτω από 2 ευρώ τον μήνα.

man holding stick near on transmission tower

Διευκρινίσεις

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας προχώρησε σε διευκρίνηση σχετικά με την επιδότηση ρεύματος ύψους 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ο υπουργός σημείωσε πως θα εφαρμοστεί και στην κατανάλωση του Σεπτεμβρίου. Συγχρόνως τόνισε ότι η κρατική στήριξη αφορά όλους τους καταναλωτές χαμηλής τάσης, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως του παρόχου από τον οποίο προμηθεύονται ενέργεια.

“Ο καταναλωτής μπορεί να μη δει την επιδότηση για κατανάλωση το Σεπτέμβριο, αλλά στο επόμενο εκκαθαριστικό, δηλαδή η επιδότηση αφορά το τελευταίο τετράμηνο του 2021” ξεκαθάρισε ο υπουργός. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Κώστας Σκρέκας, με το μέτρο της επιδότησης και σε συνδυασμό με την έκπτωση της ΔΕΗ καλύπτεται το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των καταναλωτών ώστε να έχει μικρές έως ελάχιστες επιβαρύνσεις.

cable posts under gray sky

Αναλυτικά παραδείγματα

Ο κ. Σκρέκας έδωσε αναλυτικά παραδείγματα που αφορούν στη ΔΕΗ.

– Νοικοκυριό με κατανάλωση 300 κιλοβατώρες, στο οποίο η χρέωση προμήθειας είναι 35,18 ευρώ, η ρήτρα αναπροσαρμογής θα είναι 20,54 ευρώ, ποσό που θα απορροφηθεί από την έκπτωση ενέργειας ύψους 9,95 ευρώ και την επιδότηση της πολιτείας 9 ευρώ. Σε αυτήν την κατηγορία η συνολική επιβάρυνση θα είναι της τάξεως του 1,59 ευρώ.

– Για κατανάλωση ύψους 400 κιλοβατώρων τον μήνα, η χρέωση προμήθειας είναι 46,76 ευρώ. Σε αυτήν την κατανάλωση η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι 27,38 ευρώ, και θα μειωθεί από την έκπτωση ενέργειας ύψους 13,27 ευρώ, την επιδότηση της Πολιτείας ύψους 9 ευρώ και από την επιπλέον έκπτωση της ΔΕΗ ύψους 3 ευρώ. Σε αυτήν την κατανάλωση η αύξηση που θα πληρωθεί είναι 2,11 ευρώ.

– Για κατανάλωση ύψους 600 κιλοβατώρων τον μήνα, η χρέωση προμήθειας είναι 73,63 ευρώ. Εδώ η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι 41,07 ευρώ και θα μειωθεί από την έκπτωση ενέργειας ύψους 21,48 ευρώ, την επιδότηση της Πολιτείας ύψους 9 ευρώ και την επιπλέον έκπτωση της ΔΕΗ ύψους 9 ευρώ. Σε αυτήν την περίπτωση η αύξηση που θα πληρωθεί είναι 1,59 ευρώ.

green and black machine close-up photography

Κανένας εξαναγκασμός στους υπόλοιπους προμηθευτές

Σε ερώτηση για τους λοιπούς προμηθευτές, ο κ. Σκρέκας τόνισε πως δεν υπάρχει εργαλείο εξαναγκασμού που θα υποχρέωνε οποιονδήποτε να πουλήσει σε τιμή που δεν τον συμφέρει. “Η ΔΕΗ αποφάσισε μόνη της να συνδράμει με επιπλέον εκπτώσεις. Ήδη υπάρχουν κάποιοι προμηθευτές που προσπαθούν να μην περάσουν όλη την αύξηση στους πελάτες τους.

Εμείς θέλουμε να δουλέψει ο ανταγωνισμός με καθαρό τρόπο, να μην παραπλανάται ο καταναλωτής και να οδηγήσουμε τις τιμές προς τα κάτω. Δεν μπορούμε να επιβάλουμε τη μείωση αλλά μπορούμε να επιβάλουμε δίκαιο ανταγωνισμό”, υπογράμμισε ο υπουργός, ο οποίος το απόγευμα πρόκειται να έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους των προμηθευτών ρεύματος.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα έχουν την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ δε δημιουργούν κανένα πρόβλημα στην οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ, η οποία έχει εξυγιανθεί και μπορεί πλέον να στηρίξει τους πελάτες της. Η έκπτωση έχει προϋπολογιστεί από τη ΔΕΗ και διατηρεί τη βιωσιμότητά της, δε θα βάζαμε την εταιρεία σε δύσκολη θέση, ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΥΠΕΝ.

Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι οι αυξήσεις στο ρεύμα αποτελούν ένα ευρωπαϊκό φαινόμενο που οφείλεται στην αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, την αύξηση στις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής αλλά και στην αύξηση της ζήτησης του ρεύματος σε συνδυασμό με τη μείωση της προσφοράς.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις