Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ναρκωτικά Κρήτη: Στο άβατο του Φόδελε
ΕΛΛΑΔΑ

Ναρκωτικά Κρήτη: Στο άβατο του Φόδελε

Ναρκωτικά Κρήτη: Σε μεγάλη επιχείρηση συνελήφθησαν εννέα συνολικά άτομα, εκ των οποίων τρεις αλλοδαποί.

Καίριο χτύπημα στα μέλη φαμίλιας, τα οποία διέμεναν σε τρία πολυτελή σπίτια-φρούρια, κτισμένα πάνω σε βουνό, στην ευρύτερη περιοχή του Φόδελε, στο Ηράκλειο, κατάφεραν οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών σε συνεργασία με άνδρες της ΕΚΑΜ και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος. Επί εβδομάδες, αν όχι μήνες, αθέατοι οι αστυνομικοί της Δίωξης, μπόρεσαν, μέσα σε αντίξοες συνθήκες λόγω της παρακολούθησης από ψηλά των μελών κυκλώματος διακίνησης, κάθε κίνησης «ξένου», σε τεράστια έκταση, να πληροφορηθούν πολλά για τη δράση εμπλεκομένων, κάποιοι εκ των οποίων έχουν απασχολήσει και παλαιότερα τις Αρχές.

Πέτρος Καρσιώτης

από τον Πέτρο Καρσιώτη

Το απίστευτο είναι, ότι μεταξύ των εννέα αρχικά συλληφθέντων κατά την επέμβαση των ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας, ήταν και ένας 13χρονος (!), ο οποίος, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, εκτελούσε εντολές του αδερφού του αλλά και του πατέρα του. Συνελήφθη και η μητέρα του με την κατηγορία της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου, ωστόσο τόσο η ίδια όσο και ο ανήλικος, αφέθηκαν ελεύθεροι από τον εισαγγελέα. Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα ο σχεδιασμός για τη διακίνηση των ναρκωτικών γινόταν σε τρία σπίτια, στην ευρύτερη περιοχή του Φόδελε, τα οποία, όπως προαναφέρθηκε, ήταν σε υψηλό σημείο δίνοντας τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να ελέγχουν την περιοχή την οποία φύλαγαν συγχρόνως άγρια σκυλιά.

Δηλώνουν κτηνοτρόφοι

Οι ιδιοκτήτες τους δηλώνουν κτηνοτρόφοι, αλλά οι πολυτελείς κατοικίες και γενικά ο πλουτισμός από πηγές που δεν ήταν εμφανείς, έβαλε σε υποψίες την Αστυνομία ότι με κάποια παράνομη δραστηριότητα ασχολούνταν. Τα ναρκωτικά, που κατασχέθηκαν, βρέθηκαν σε διάφορα σημεία σε εξωτερικούς χώρους και χρειάστηκε πολυήμερη παρακολούθηση προκειμένου οι αρχές να καταλήξουν στους ακριβείς ρόλους των εμπλεκομένων αλλά και στο πως και στο πότε θα δράσουν.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Αστυνομίας, «ολοκληρώθηκε αστυνομική επιχείρηση η οποία οργανώθηκε από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηρακλείου και πραγματοποιήθηκε σε περιοχές του Δήμου Μαλεβιζίου». Αποτέλεσμα της επιχείρησης ήταν να συλληφθούν έξι ημεδαποί ( 5 άντρες εκ των οποίων ο ένας ανήλικος και γυναίκα) και τρείς αλλοδαποί άντρες, κατηγορούμενοι για τα κατά περίπτωση αδικήματα της κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, παραβάσεις της Νομοθεσίας περί όπλων και της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων.

 

 

Στην πώληση και ο ανήλικος

«Ειδικότερα», αναφέρει η Αστυνομία «όπως προέκυψε από την αξιοποίηση πληροφοριών και τη μεθοδική έρευνα των αστυνομικών της Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηρακλείου, την πώληση των ναρκωτικών αναλάμβαναν έξι από τους εμπλεκόμενους ημεδαπούς μεταξύ των όποιων και ο ανήλικος. Οι ποσότητες των ναρκωτικών αποκρύπτονταν σε υπαίθρια και δύσβατα σημεία καθώς και σε χώρο αποθήκης οικίας (καβάτζες). Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, οι αστυνομικοί των ανωτέρω αστυνομικών υπηρεσιών , εντόπισαν τους τρεις αλλοδαπούς κατά το χρόνο που προμηθεύονταν ναρκωτικές ουσίες από τους ημεδαπούς» .

Οι έρευνες, τα ναρκωτικά και το πιστόλι

Ακολούθησαν έρευνες σε περιοχές του Δήμου Μαλεβιζίου σε οικίες, υπαίθριους χώρους και σε Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο. Κατά την διάρκεια των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:

  • 045 γραμμάρια κάνναβης γραμμάρια.
  • 344,3 γραμμάρια κοκαΐνης.
  • Το χρηματικό ποσό των 4.640 ευρώ ως προερχόμενο από παράνομες δραστηριότητες.
  • Ένα πιστόλι με το γεμιστήρα εντός του οποίου υπήρχαν φυσίγγια.
  • 12 κινητά τηλέφωνα.
  • Δύο ζυγαριές ακριβείας και διάφορα είδη επιμερισμού και συσκευασίας ναρκωτικών ουσιών.
  • Επιπλέον, κατασχέθηκε το Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο, ως μέσο διευκόλυνσης στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Αστυνομικές πηγές, όπως αναφέρει το Creta Live, διέρρεαν ότι για πρώτη φορά, αστυνομικοί κατάφεραν να «τρυπήσουν» το πλέγμα ασφαλείας, που είχαν δημιουργήσει σε μεγάλη ακτίνα γύρω από το συγκρότημα των πολυτελών κατοικιών τους, στην ευρύτερη περιοχή του Φόδελε, μέλη γνωστής φαμίλιας, κάποια εκ των οποίων απασχολούν συστηματικά τις Αρχές. Πιστεύουν, όπως λένε, ότι για πρώτη φορά έχουν βάλει στο χέρι πρόσωπα που στο παρελθόν κατάφεραν να… ξεγλιστρήσουν. Πρόκειται κυρίως για κτηνοτρόφους που, κατά την Αστυνομία, παρουσιάζουν δυσανάλογο πλουτισμό με πολυτελείς επαύλεις και πανάκριβα αυτοκίνητα, τα οποία άλλαζαν συνεχώς. Κατάφεραν να «σπάσουν» ένα ιδιότυπο «άβατο», από το οποίο δεν περνούσε ούτε κουνούπι χωρίς να το αντιληφθούν «οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ».

Η αόρατη παρακολούθηση

Η επίδειξη ισχύος από μέρους της ΕΛ.ΑΣ, αναφέρεται επίσης, δεν έχει να κάνει τόσο με το σκέλος της επέμβασης, όσο κυρίως με το πώς κατάφεραν να έχουν «πρόσβαση» στην καθημερινότητά τους (ποιος πήγαινε, ποιος έφευγε, σε ποια σημεία απέκρυπταν τα ναρκωτικά), όπως αυτή αποτυπώνεται στη δικογραφία της Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου. Στη δικογραφία, θέλοντας να καταδείξουν τη δυσκολία του εγχειρήματος, υπό την έννοια του απροσπέλαστου, περιγράφουν οι αστυνομικοί ότι οι πολυτελείς κατοικίες τους ήταν κανονικά παρατηρητήρια.  «Η εν λόγω περιοχή ελέγχονταν πλήρως από τις οικογένειες αφού ο δρόμος που οδηγούσε έξω από τις οικίες τους ήταν πλήρως ορατός και ελεγχόμενος από τα παράθυρα και τα μπαλκόνια τους, η περιοχή όλη ήταν περιφραγμένη με πλέγματα, έχοντας περικλείσει το βουνό ολόκληρο σε μεγάλη ακτίνα από τις οικίες τους, από την εθνική μέχρι την ακτογραμμή, βόρεια του ΒΟΑΚ».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις